JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– 10 dagers varsel på oppsigelse er hinsides

Fagforbundet reagerer sterkt på varselet fra Sykehuset Innlandet om at seniorer skal si opp frivillig.

2013030714371220131216220108

vegard.velle@fagforbundet.no

– Å gi en 10 dagers frist på å levere sin egen oppsigelse, er helt hinsides. Her er det bare rot, og sykehuset har anvendt reglene helt feil, sier Klemet Rønning-Aaby, leder av LO kommune.

Skjønner de sterke reaksjonene

Ifølge Rønning-Aaby stemmer det at de ansatte skal fratre ved særaldersgrensen, i dette tilfellet 65 år. Men arbeidsgiveren plikter da å varsle den ansatte om dette i god tid, det vil si 6 måneder i forveien. Det synes han ikke det virker som om sykehuset har gjort.

– Dersom sykehuset nå ønsker å stramme inn en praksis som har sklidd ut, må de gjøre det i samsvar med de ansattes organisasjoner og KLP. Jeg skjønner godt at de tillitsvalgte reagerer sterkt, siden arbeidsgiveren plikter å håndtere avganger på en helt annen måte enn de har gjort nå.

– Om Sykehuset Innlandet ønsker å spare penger ved å nedbemanne i psykiatrien, kan de ikke gjøre det på denne måten. De må ta det opp med fagforeningene og sørge for at det blir likt for alle.

Plikter å gå av

Ifølge tariffavtalen plikter den ansatte å gå av når hun har nådd særaldersgrensen, som for hjelpepleiere, sykepleiere og renholdere er 65 år. Etter dette tidspunktet kan den ansatte kan søke om å få jobbe lenger, men arbeidsgiveren avgjør søknaden.

Et viktig unntak er dersom arbeidstakeren ikke har full pensjonsopptjening. Da har hun rett til å fortsette til fylte 67 år. Arbeidsgiveren plikter uansett å varsle et halvt år i forveien om at arbeidstakeren skal fratre på grunn av høy alder.

– Tatt ut av sin sammenheng

Rune Hummelvoll, HR-direktør ved Sykehuset innlandet, hevder å ha en god dialog med de foretakstillitsvalgte.

– Vi forholder oss til tariffavtalen med Fagforbundet. Intensjonen bak reguleringen om særaldersgrense er at dette er et gode. Derfor blir denne saken tatt litt ut av sin sammenheng, synes Hummelvoll.

Beklager dårlig informasjon

Ifølge sykehusets rutiner skal den nærmeste overordnete kommunisere med den ansatte om dennes rettigheter og plikter i god tid før fratredelse.

– Jeg kjenner ikke til om vi har fulgt rutinene våre i dette tilfellet, og vi prøver å komme i kontakt med dem som har mottatt brevet, for å finne ut av dette. I den grad enkelte arbeidstakere ikke har blitt godt nok informert og synes brevet kom brått på, beklager vi det.

Ikke eldrediskriminering

Brevmalen som varsler at den ansatte får 10 dager på seg til å si opp, ble utformet i fjor, forklarer han.

– Vi har vurdert om kravet til oppsigelse kommer i strid med lovgivningen om eldrediskriminering, og funnet at det ikke gjør det.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy