JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Oslo-byråden løper fra ansvaret

UNØDVENDIG: Verken klubbleder Jan Olav Hellemoe eller opposisjonepolitikerne i Oslo finner relevante argumentener for å gjøre Klemetsrudanlegget om til aksjeselskap.

UNØDVENDIG: Verken klubbleder Jan Olav Hellemoe eller opposisjonepolitikerne i Oslo finner relevante argumentener for å gjøre Klemetsrudanlegget om til aksjeselskap.

Werner Juvik

Næringsbyråden i Oslo har gjort aksjeselskap av anlegget for avfallsgjenvinning på Klemetsrud. – Ryddigere, mener byråden. – Ansvarsfraskrivelse, mener klubbleder på anlegget.

2015090210111220150902101112

ola.tommeras@fagbladet.no

Mens Oslo lå sommerstille ble landets største anlegg for avfallsgjenvinning utskilt fra hovedstadens Energi- og gjenvinningsetat (EGE). Anlegget er nå et selvstendig aksjeselskap. 49 ansatte har fått beskjed om at de skal virksomhetsoverdras fra kommunen til det nye selskapet.

I fjor ga bystyret i Oslo byråden fullmakt til å omdanne hele eller deler av etaten EGE til aksjeselskap. Det er denne fullmakten byråd Hallstein Bjercke (V) brukte i sommer. Både ansatte og opposisjonen i bystyret mener det er en grunnleggende omorganisering. De frykter at dette er første steg på vei til salg av Klemetsrudanlegget.

Klemetsrudanlegget AS ble registrert i Brønnøysundregisteret 22. juni. Det er fortsatt heleid av Oslo kommune. Overskudd fra anlegget var i fjor 82 millioner kroner.

Vil skille kommune og næring

Overfor Fagbladet begrunner Hallstein Bjercke omdannelsen med et behov for å skille kommunens lovpålagte oppgaver og næringsvirksomhet innenfor avfallshåndtering. Han viser til regjeringens nye skatteregler og tidligere uttalelser fra ESA, som mener det er konkurransevridende om kommunal næringsvirksomhet ikke skilles fra lovpålagte offentlige oppgaver.

– Næringsvirksomheten bør organiseres i et eget AS så lenge virksomheten opererer i et fullt ut kommersielt marked, mener Bjercke.

– Et billig påskudd

Argumentet om å lage et skille mellom avfall fra næring og husholdningene, karakteriserer klubbleder Jan-Olav Helmo på Klemetsrud som et billig påskudd.

– Det er ikke vanskelig å skille næringsavfall og avfall fra husholdningene, hevder han, og mener det er unødvendig å gjøre aksjeselskap av virksomheten på grunn av dette.

– Det offentlige har en klar plikt til å håndtere avfallet som produseres fra byens innbyggere. Å gjøre om virksomheten til aksjeselskap er ansvarsfraskrivelse, sier Helmo.

– Oslo er en av byene i verden med raskest økende befolkning. I dag har anlegget overkapasitet som tilbys i det kommersielle markedet, men anlegget er bygget for framtida. Det de gjør nå, er å gi slipp på beredskap for avfallshåndtering, en beredskap de har plikt til å ha, mener Hellemoe.

Ville ikke gi fullmakt

– Det er typisk at de gjør dette rett før valget. Dette er omorganiseringer som kan vise seg vanskelige å reversere, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Raymond Johansen.

Han deler de ansattes bekymring for at dette kan være første skritt på vei til å selge Klemetsrudanlegget.

– Erfaringene tilsier at salg vil bli foreslått, sier han.

– Arbeiderpartiet var imot å gi fullmakt til byråden for å gjennomføre en slik omdannelse da dette ble vedtatt i fjor. Vi mener at hvis grunnleggende omorganiseringer skal gjøres, så skal det i det minste vært forelagt bystyret først. Avfallshåndtering er et viktig virkemiddel i miljøpolitikken som hører hjemme under folkevalgt kontroll. Det er også i tråd med trendene i Europa, sier han.

Ikke salg på gang

På spørsmål til byråd Hallstein Bjercke om det holdes åpent for salg av virksomheten, svarer han:

– Byråden har per i dag ikke igangsatt arbeid for å forberede salg, og bystyret har heller ikke gitt fullmakt til å vedta salg.

Klemetsrudanlegget

• Ligger i Oslo Syd, og er Norges største anlegg for gjenvinning av avfall.

• Har per i dag en kapasitet på 320.000 tonn avfall i året som skal økes til 400.000 tonn.

• Anlegget konkurrerer i markedet om avfall fra andre byer og næringsvirksomhet. Blant annet gjenvinnes avfall fra Leeds i England.

• Anlegget ga i fjor Oslo kommune et overskudd på 82 millioner kroner. Et nøkternt estimat for framtida er årlige overskudd på 120 millioner kroner.

• Av avfallet som tas imot på Klemestrud, lages varme tilsvarende oppvarming av 50.000 eneboliger og strøm som tilsvarer 2,5 Altakraftverk.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy