vegard.velle@fagforbundet.no
Full seier mot Une
Det ble full seier til 7 år gamle Nathan i Oslo tingrett. Foruten å kjenne vedtakene ugyldige, besluttet tingretten at Nathan og familien ikke kan sendes ut av landet før det foreligger rettskraftig dom.
Formelt sett gjaldt saken en prøving av Utlendingsnemndas beslutning om å nekte Nathan og familien opphold på humanitært grunnlag.
Dommen slår fast at hensynet til barnets beste ikke er forsvarlig vurdert og veid opp mot de innvandringsregulerende hensyn i Utlendingsnemndas beslutning. Staten må betale saksomkostninger på 200.000 kroner.
Prinsipielt viktig
Nathan er født og oppvokst i Norge. Han har gått i barnehage og er nå i gang med sitt andre skoleår. I fjor vår fikk familien endelig avslag på asylsøknaden.
Nathans sak er den første av sakene til asylbarna som kom for retten etter at Høyesterett i storkammer ga (UNE) medhold for sin praksis.
Det er ventet at avgjørelsen vil få betydning for sakene til barn som er i en lignende situasjon. Over 600 barn som har fått avslag på asylsøknaden, har bodd i Norge lenger enn tre år.
– Dommen er et veldig viktig signal for alle de lengeværende barn på flukt. Ikke minst på APs landsmøte i april, der mange lokallag vil konfrontere eget parti, vil rettsavgjørelser ha en betydning, fastslår Britt Ås.
UNE vil anke
– Det som kommer til å skje er at UNE kommer til å anke, akkurat som i Yalda-saken, hvor UNE anket bare noen timer før ankefristen gikk ut. Familien ble helt slått i bakken, men UNE kommer til å fortsette denne praksisen, tror Ås. Anken vil i så fall først gå til lagmannsretten, før den eventuelt kan komme til høyesterett.
I januar gikk flere tusen i fakkeltog i 23 byer og bygder. De forlangte nye regler som tar hensyn til asylbarna.
– Et folkeopprør er startet, sa en av initiativtakerne den gang, Britt Ås.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Tri Nguyen Dinh
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen