– Jippi, jeg er sjokkartet glad

– Så fantastisk, en seier! Jeg er sjokkartet glad på vegne av Nathan, familien og støttegruppa i Bergen, utbryter Britt Ås, landsstyremedlem i Fagforbundet og medlem av støttegruppa for Yalda.

2013031217141620131216220406

vegard.velle@fagforbundet.no

Full seier mot Une

Det ble full seier til 7 år gamle Nathan i Oslo tingrett. Foruten å kjenne vedtakene ugyldige, besluttet tingretten at Nathan og familien ikke kan sendes ut av landet før det foreligger rettskraftig dom.

Formelt sett gjaldt saken en prøving av Utlendingsnemndas beslutning om å nekte Nathan og familien opphold på humanitært grunnlag.

Dommen slår fast at hensynet til barnets beste ikke er forsvarlig vurdert og veid opp mot de innvandringsregulerende hensyn i Utlendingsnemndas beslutning. Staten må betale saksomkostninger på 200.000 kroner.

Prinsipielt viktig

Nathan er født og oppvokst i Norge. Han har gått i barnehage og er nå i gang med sitt andre skoleår. I fjor vår fikk familien endelig avslag på asylsøknaden.

Nathans sak er den første av sakene til asylbarna som kom for retten etter at Høyesterett i storkammer ga (UNE) medhold for sin praksis.

Det er ventet at avgjørelsen vil få betydning for sakene til barn som er i en lignende situasjon. Over 600 barn som har fått avslag på asylsøknaden, har bodd i Norge lenger enn tre år.

– Dommen er et veldig viktig signal for alle de lengeværende barn på flukt. Ikke minst på APs landsmøte i april, der mange lokallag vil konfrontere eget parti, vil rettsavgjørelser ha en betydning, fastslår Britt Ås.

UNE vil anke

– Det som kommer til å skje er at UNE kommer til å anke, akkurat som i Yalda-saken, hvor UNE anket bare noen timer før ankefristen gikk ut. Familien ble helt slått i bakken, men UNE kommer til å fortsette denne praksisen, tror Ås. Anken vil i så fall først gå til lagmannsretten, før den eventuelt kan komme til høyesterett.

I januar gikk flere tusen i fakkeltog i 23 byer og bygder. De forlangte nye regler som tar hensyn til asylbarna.

Et folkeopprør er startet, sa en av initiativtakerne den gang, Britt Ås.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy