JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Jippi, jeg er sjokkartet glad

– Så fantastisk, en seier! Jeg er sjokkartet glad på vegne av Nathan, familien og støttegruppa i Bergen, utbryter Britt Ås, landsstyremedlem i Fagforbundet og medlem av støttegruppa for Yalda.

2013031217141620131216220406

vegard.velle@fagforbundet.no

Full seier mot Une

Det ble full seier til 7 år gamle Nathan i Oslo tingrett. Foruten å kjenne vedtakene ugyldige, besluttet tingretten at Nathan og familien ikke kan sendes ut av landet før det foreligger rettskraftig dom.

Formelt sett gjaldt saken en prøving av Utlendingsnemndas beslutning om å nekte Nathan og familien opphold på humanitært grunnlag.

Dommen slår fast at hensynet til barnets beste ikke er forsvarlig vurdert og veid opp mot de innvandringsregulerende hensyn i Utlendingsnemndas beslutning. Staten må betale saksomkostninger på 200.000 kroner.

Prinsipielt viktig

Nathan er født og oppvokst i Norge. Han har gått i barnehage og er nå i gang med sitt andre skoleår. I fjor vår fikk familien endelig avslag på asylsøknaden.

Nathans sak er den første av sakene til asylbarna som kom for retten etter at Høyesterett i storkammer ga (UNE) medhold for sin praksis.

Det er ventet at avgjørelsen vil få betydning for sakene til barn som er i en lignende situasjon. Over 600 barn som har fått avslag på asylsøknaden, har bodd i Norge lenger enn tre år.

– Dommen er et veldig viktig signal for alle de lengeværende barn på flukt. Ikke minst på APs landsmøte i april, der mange lokallag vil konfrontere eget parti, vil rettsavgjørelser ha en betydning, fastslår Britt Ås.

UNE vil anke

– Det som kommer til å skje er at UNE kommer til å anke, akkurat som i Yalda-saken, hvor UNE anket bare noen timer før ankefristen gikk ut. Familien ble helt slått i bakken, men UNE kommer til å fortsette denne praksisen, tror Ås. Anken vil i så fall først gå til lagmannsretten, før den eventuelt kan komme til høyesterett.

I januar gikk flere tusen i fakkeltog i 23 byer og bygder. De forlangte nye regler som tar hensyn til asylbarna.

Et folkeopprør er startet, sa en av initiativtakerne den gang, Britt Ås.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy