JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Munch-museet: De ansatte ble bedt om å holde kjeft. Nå mister mange av dem jobben.

En av fire ansatte på Munch-museet kan miste jobben. Jubileumsåret for Norges største billedkunstner er blitt et mareritt for de som jobber med å forvalte arven etter Munch.

2013031414510120131216220547

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

- Hva vil Oslo kommune med Munch-museet, spurte hovedtillitsvalgt for Fagforbundet Tor-Bjørn Adelgren på en høring i kulturkomiteen i Oslo rådhus. Han ga selv svaret:

- Politikerne er mer opptatt av å få et signalbygg enn av å drive Munch-museet.

I 2010 ble Munch-museet etablert som egen etat i Oslo kommune. De ansatte var urolige allerede ved oppstart; alt skjedde på sentralt nivå, og de ansatte ble ikke tatt med på råd. Mye av bekymringen skyldtes at de den nye Munch-etaten var topptung, og der ledelsen ikke ble tilstrekkelig styrket på det museumsfaglige område. I tillegg mente de ansatte at den var underfinansiert.

Fikk beskjed om å holde kjeft

Fagforbundets tillitsvalgte uttrykte de sin uro i en bekymringsmelding stilet direkte til kommunens kulturetat. Men det viste seg at kommunens ledelse ikke var interessert i å lytte til de ansattes bekymring. Tvert imot:

– Vi ble innkalt til et oppvaskmøte der vi fikk beskjed om å holde kjeft, sa Tor-Bjørn Adelgren under høringen.

Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet, Lars Toft-Eriksen støttet opp under Adelgrens redegjørelse:

– Vi opplevde hele situasjonen som udemokratisk.

En av fire får sparken

Munch-museet er nå i en dyp økonomisk krise. Ledelsen har fått kritikk for store budsjettoverskridelser, høye lederlønninger og feilberegning av besøkstall. I fjor hadde museet en budsjettsprekk på 5,7 millioner.

For kort tid siden la ledelsen fram en plan for å spare 12 millioner over to år. I spareplanen ligger blant annet at 16 av 72 årsverk skal bort.

Hovedtillitsvalgt Tor-Bjørn Adelgren er sjokkert og opprørt over Munch-museets og kommunens ledelse:

– Det er de ansatte som må betale for rotet i økonomien. Det er vårt arbeid, vår kunnskap og ekspertise som skal ofres.

– Nå hogger man armer og bein av Munch-museet, sier Adelgren.

Rett til omplassering

Selv om Munch-museet er en egen etat, har de ansatte fortsatt rettigheter som overtallige i kommunen. De vil dermed ha rett til omplassering til andre stillinger.

Foreløpig er det ikke avgjort hvilke stillinger som skal kuttes i museumsstaben, men dette vil sannsynligvis bli avklart nærmere i et møte før påske.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy