KONSERN: En tredjedel av sykehjemsplassene i Oslo drives av et konsern.
Sissel M. Rasmussen
yngvil@lomedia.no
Tall Frifagbevegelse har innhentet fra Sykehjemsetaten i Oslo viser at hovedstadens borgerlige styre overfører driften av stadig flere sykehjemsplasser til de store velferdskonsernene.
Bystyret bestemmer om flere av byens sykehjem skal ut på anbud.
Veksten i kommersielle sykehjemsplasser på landsbasis er enda større enn i hovedstaden. LES MER HER.
Men Oslo har flest: Over 1500 av de over 2500 kommersielle sykehjemsplassene i hele landet.
Oslo: Landets sykehjemsmarked nummer én
Over ti prosent av landets befolkning bor i hovedstaden, og det er i Oslo-området velferdsselskapene etablerer seg.
–Her i byen får du folk i klaser. Det er et marked her, sier Roger Dehlin, nestleder i Fagforbundet i Oslo.
Dehlin påpeker at antallet bedrifter som deltar i anbudsrundene er blitt mindre.
– I årene 2001-2006 var det opp til 8-9 tilbydere når kommunen la ut et sykehjem for konkurranse. Nå er det maksimalt 3-4: Unicare, Attendo, Norlandia og Aleris. Vi ser at de internasjonale selskapene bygger seg opp mot monopoler. I tillegg fratok Oslo kommune i 2013 de ansatte muligheten til å levere internbud, sier Dehlin.
–Vi er mot konkurranseutsetting. Det er ingen av de store velferdskonsernene som drifter for Oslo kommune av veldedighet, men for aksjonærenes utbytte. Det er derfor rart at Oslo kommune heller ikke har en ordentlig evaluering av konkurranseutsetingen av sykehjem, oftest vinner billigste pris, under plakaten av best kvalitet, sier Dehlin.
– Til beste for beboerne
Høyre-byrådet i Oslo gjorde det i 1998 klart at konkurranse skulle være hovedregelen for alle tjenester, og skjerming fra konkurranse unntaket.
Hovseterhjemmet var det første sykehjemmet som ble satt ut på anbud i Oslo, i 2000.
– Hensikten var å prøve denne metoden for å se om det kunne bidra til blant annet bedre kvalitet på sykehjemsdriften og lavere sykefravær. Erfaringene har vært gode, skriver Oslos eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) i en epost til Frifagbevegelse.
– Hvorfor ønsker de borgerlige partiene i bystyret å konkurranseutsette eldreomsorgen?
– Det nåværende byråd har i sin byrådserklæring skrevet at vi ønsker at Oslos sykehjem skal driftes av både kommunen, ideelle organisasjoner, som eier sine sykehjem selv, og andre private driftere. Når det er flere som drifter sykehjem, og de bruker ulike metoder, får vi en kreativ og dynamisk prosess til beste for beboerne, fastholder Kvalbein.
Hun sier Oslo KrF har hatt en pragmatisk holdning til spørsmålet.
– Dersom konkurranseutsetting kunne gi bedre kvalitet for beboerne, har KrF ønsket å prøve konkurranseutsetting. Nå synes KrF det er en passe blanding mellom de ulike driftstypene i Oslo, og dette har vi skrevet inn i det kommunestyreprogrammet vi går til valg på i år.
De ideelle taper
I samme periode som de kommersielle har økt sin andel av «sykehjemsmarkedet», har de ideelle aktørene, som ikke tar ut profitt fra driften, stått på stedet hvil når det gjelder antall plasser i Oslo.
Kirkens Bymisjon Oslo driver fem sykehjem i hovedstaden.
Øystein Dale, spesialrådgiver i Kirkens Bymisjon Oslo, forteller at de ikke har kunnet levere til den «samme lave pris» som de kommersielle velferdsbedriftene i anbudsrunder de senere årene. Av den grunn har Bymisjonen enten avstått fra å delta eller tapt runden.
–Vi har større pensjonskostnader, sier han. De har hatt den samme pensjonsordningen som i Oslo kommune.
Fra og med i år har Kirkens Bymisjon Oslo endret pensjonsvilkårene etter forhandlinger med blant andre Fagforbundet.
De har valgt en hybridpensjon som gir ansatte mer forutsigbarhet enn innskuddspensjon, samt arbeidsgiver en større sikkerhet og forutsigbarhet, ifølge Bymisjonen.
– Vi er presset til dette på grunn av konkurransen fra de private kommersielle bedriftene, sier Dale.
LES OGSÅ:
Kommersielle sykehjem i Oslo
Det er 53 sykehjem i Oslo.
18 av dem er eid av velferdskonsern eller aksjeselskaper med mål om å tjene penger på driften.
De aller fleste av de kommersielle sykehjemmene drives av Aleris, Attendo, Norlandia og Unicare.
21 sykehjem er i kommunal drift.
13 drives av ideelle organisasjoner som Kirkens Bymisjon Oslo, som ikke tar ut profitt.
Det er ingen av de store velferdskonsernene som drifter for Oslo kommune av veldedighet.
Roger Dehlin, nestleder i Fagforbundet i Oslo
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Herman Bjørnson Hagen
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen