JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fritt brukervalg: kommunale hjemmetjenester mest populære

Ett drøyt år etter at ordningen med fritt brukervalg ble innført, er det bare 12 av 300 brukere i Ski som velger privat rengjøringsfirma framfor kommunal hjemmehjelp.

2013031511564220131216220627

Ifølge en artikkel i Østlandets blad, koster det en million kroner å administrere ordningen.

Ikke overrasket

Mona Bergersen, hjelpepleier i hjemmetjenesten og fersk leder av Fagforbundet Ski er ikke overrasket over tallene.

– Da diskusjonen om fritt brukervalg kom opp, hadde vi allerede tall fra Oppegård som viste at de hadde tapt penger på ordningen. Likevel valgte kommunestyret å innføre ordningen her i Ski, sier hun.

SV og Ap vil avvikle

Da fritt brukervalg ble vedtatt av kommunestyret i 2011, var det i strid med kommuneadministrasjonens anbefalinger, og politikerne var uenige om ordningen skulle innføres.

Bård Hogstad, SV, og Odd Jørgen Steen, Ap, i Utvalg for omsorg og helse, sier i samme artikkel i Østlandets blad at ordningen bør avvikles raskt, mens utvalgsleder Knut Tønnes Stenersen, Frp, vil beholde ordningen og sier han håper flere velger privat.

Provosert

– Det sier litt om hva han mener om oss i hjemmetjenesten, som utfører disse oppdragene i dag, når Tønnes Stenersen sier han håper flere velger private tjenester. Jeg blir provosert, sier Bergersen.

Hun legger til at hun gjerne vil bruke den millionen kroner som brukes på å administrere en ordning som 12 personer benytter til bedre tjenester for brukerne.

– Medarbeiderundersøkelsen vi gjorde i fjor viste at alle i hjemmetjenesten føler at tidspress er det største problemet på jobben. Vi skulle gjerne brukt den millionen til å få bedre tid med brukerne, sier hun.

Valgkampmat

Ann-Helen Engh, seksjonskoordinator i Akershus for Fagforbundets seksjoner helse og sosial og samferdsel og teknisk, mener Frp går mot egne prinsipper når de vil fortsette fritt brukervalg når interessen for å velge privat er lav.

– Frp argumenterer alltid for å redusere administrasjonsutgifter. Nå støtter de å opprettholde en stor administrasjonsutgift på en million kroner for 12 personer som kanskje vil ha private tjenester, sier hun.

Hun legger til at fritt brukervalg er blitt en fanesak for partiet og at de tydeligvis vil innføre dette til enhver pris.

– Vi vil bruke eksempelet om fritt brukervalg fra Ski i valgkampen, lover Ann-Helen Engh og Mona Bergersen i Fagforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy