Anniken Huitfeldt styrker heltidskulturen
Deltidsansatte får nå rett til en stillingsprosent som tilsvarer deres faktiske arbeidstid.
karin.svendsen@fagforbundet.no
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt presenterte før helga flere tiltak for å styrke retten til heltidsarbeid, blant annet i helsesektoren.
– Utfordringen i dag er retten til heltid, sa arbeidsministeren da hun fredag møtte Ola Harald Svenning og Veronica Larsen Haugan fra Fagforbundet Ungdom for å diskutere regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.
Lovfestet rett
Deltidsansatte nå får lovfestet rett til en stillingsøkning lik den arbeidstida de jevnt over har arbeidet utover avtalt arbeidstid de siste tolv månedene.
Da forslagene var ute til høring, ønsket LO at ansatte skulle få den stillingsprosenten som de hadde arbeidet i gjennomsnitt i løpet av siste år.
– Jeg tror vi ved å rette oss etter den stillingsprosenten den ansatte har hatt jevnt over, fanger opp det reelle behovet for arbeidskraft, er Huitfeldts begrunnelse for ikke å bruke begrepet gjennomsnittlig.
Fra fire til ett år
De to ungdomstillitsvalgte fra Fagforbundet betrakter dette lovforslaget som et betydelig framskritt sammenliknet med den såkalte fireårsregelen som hittil har gitt ansatte rett til økte stillinger.
– Nå kan vi allerede etter ett år gå inn og kreve høyere fast stillingsprosent for våre medlemmer, sier Ola Harald Svenning, leder i Fagforbundet Ungdom. Han syns også det er en fordel at ettårsregelen som regjeringen nå vil innføre, lovfester retten til økt stillingsprosent i samsvar med faktisk arbeidstid.
Fireårsregelen som til nå har gitt rett til økt stilling for ansatte som hadde arbeidet mer enn avtalt tid over fire år, var ikke lovfestet, men avtalt mellom partene i arbeidslivet.
Ikke bedre for vikarer
Veronica Larsen Haugan pekte på at mange ungdommer arbeider som tilkallingsvakter uten å være deltidsansatte. Uten en fast ansettelse overhodet, vil de ikke merke noe til denne endringen.
Statsråden ønsket ikke å kommentere muligheten for også å øke rettighetene til denne gruppa i framtida.
Trenger folk
Anniken Huitfeldt ser på utvidet rett til større og hele stillinger som et viktig tiltak for å øke rekrutteringen til helse- og omsorgssektoren.
– Vi har hatt et generasjonsskifte. Unge mennesker av i dag vil ha heltidsjobber. Unge kvinner arbeider mer enn unge kvinner gjorde på 1980-tallet. De arbeider også mer enn godt voksne kvinner, sa hun.
Arbeidsministeren mener vi må skape en heltidskultur med nye regler tilpasset den nye generasjonen. Både fordi de unge ønsker å arbeide full tid, og fordi samfunnet trenger dem.
– Og mennene får vi i hvert fall ikke til å arbeide i helsesektoren dersom vi ikke kan tilby hele stillinger, mener Anniken Huitfeldt.
Trygger ungdommen
De ungdomstillitsvalgte fra Fagforbundet kunne også skrive under på arbeidsministerens bekymring for de deltidsansatte som får svekket helse.
– Er du deltidsansatt, blir du ikke heltidsufør. Full opptjening både til uførepensjon og alderspensjon er en viktig grunn til å arbeide fram en heltidskultur, mener Anniken Huitfeldt.
En annen viktig grunn til at heltidsarbeid er så viktig, er at unge med lav, fast inntekt, ikke har mulighet til å få boliglån.
– Også ungdom trenger bolig og trygghet, mener arbeidsministeren. Og hun unner dem et liv med større forutsigbarhet enn man har med lav stillingsprosent og evig jakt på flere vakter.
Retten til deltid er ifølge Huitfeldt vel ivaretatt allerede både til foreldre og eldre arbeidstakere.
Andre forslag:
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Arbeidsgiver plikter å drøfte bruken av deltidsstillinger med de tillitsvalgte minst en gang i året
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Før arbeidsgiver fatter beslutning om ansettelse i stilling som arbeidstaker krever fortrinnsrett til, skal spørsmålet så langt som praktisk mulig drøftes med arbeidstaker