JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seniorer nektet kommunens kutt og vant

Da Ørsta kommune kuttet i seniortiltakene, gikk seniorene til sak mot kommunen. Og vant.

2013031814101720131216220816

vegard.velle@fagforbundet.no

Kommunen må nå betale erstatning og saksomkostninger på 103.000 kroner. Dommen kan sette spikeren i kista for lignende kutt fra arbeidsgivere.

– Dette er den tredje saken jeg har om oppsigelse av seniorpolitiske avtaler. I de to første tilfellene ga kommunen seg med et forlik. Jeg tviler på at vi får dette problemet opp igjen, sier advokat i Fagforbundet, Hans Christian Monsen, som kjørte saken på vegne av seniorene.

Ville holde på seniorene

I 2008 vedtok kommunestyret i Ørsta seniorpolitisk plan. Formålet var å sørge for at færre tok ut avtalefestet pensjon (AFP) fra fylte 62 år.

Arbeidstakerne ble presentert for to alternativer til AFP. De kunne enten motta 15.000 kroner i ekstra lønn per år eller få permisjon med lønn en dag hver annen uke.

Fra fylte 63 år kunne de ansatte dessuten velge å ta ut permisjon med lønn en dag per uke.

Sa opp avtalen med seniorene

Mellom 50 og 60 personer benyttet seg av ordningen, inkludert 21 personer som var organisert i Fagforbundet.

Men så i 2011 vedtok kommunestyret å si opp samtlige avtaler om seniorpolitiske tiltak. Ordningen opphørte 1. juni 2012 ved at kommunen stanset utbetalingene. Kommunen mente de hadde rett til å avslutte ordningen, siden den bare gjaldt for ett år av gangen.

Krevde kompensasjon

Fagforbundet mente derimot at kommunen ikke hadde noen slik rett, og at den skulle kompensere de 21 for tapet av inntekt eller for tapt mulighet til å ta ut permisjon med lønn.

For 18 av personene tapte Ørsta fullstendig. Mens for de tre siste kom retten til at kommunen ikke hadde noen forpliktelser, siden de alle var over 67 år og ikke kunne gå ut av arbeidslivet med AFP lenger.

– Dette er et ganske bra resultat. Men når 3 av de 21 personene Fagforbundet representerte tapte, kan jeg ikke være 100 prosent fornøyd, mener Hans Christian Monsen.

Blir ingen anke

Noen dager før rettssaken ønsket Ørsta kommune å inngå forlik med de ansatte, men tilbudet fra kom bare noen dager før rettssaken skulle starte, og da var så å si alle saksforberedelsene unnagjort. Fagforbundet valgte derfor å takke nei. Ansatteorganisasjonene Nito og Delta takket derimot ja til tilbudet fra kommunen.

– Vi ville ikke forlike fordi noen av medlemmene våre ikke hadde full pensjonsopptjening. Dermed ville de tape en del på forliket. Dessuten syntes vi tilbudet kom for sent, forteller Monsen.

Han tror ikke denne saken vil bli anket, noe som bekreftes av Ørsta-ordfører Rune Hovde.

– Vi hadde selvsagt håpt vi skulle vinne fram, da det var så mye som tilsa at avtalane ikke kunne fortsette. Vi trodde vi hadde fått gode råd frå KS om at vi kunne si opp avtalane. Men vi må sette sluttstrek nå, sier Hovde.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy