vegard.velle@fagforbundet.no
Kommunen må nå betale erstatning og saksomkostninger på 103.000 kroner. Dommen kan sette spikeren i kista for lignende kutt fra arbeidsgivere.
– Dette er den tredje saken jeg har om oppsigelse av seniorpolitiske avtaler. I de to første tilfellene ga kommunen seg med et forlik. Jeg tviler på at vi får dette problemet opp igjen, sier advokat i Fagforbundet, Hans Christian Monsen, som kjørte saken på vegne av seniorene.
Ville holde på seniorene
I 2008 vedtok kommunestyret i Ørsta seniorpolitisk plan. Formålet var å sørge for at færre tok ut avtalefestet pensjon (AFP) fra fylte 62 år.
Arbeidstakerne ble presentert for to alternativer til AFP. De kunne enten motta 15.000 kroner i ekstra lønn per år eller få permisjon med lønn en dag hver annen uke.
Fra fylte 63 år kunne de ansatte dessuten velge å ta ut permisjon med lønn en dag per uke.
Sa opp avtalen med seniorene
Mellom 50 og 60 personer benyttet seg av ordningen, inkludert 21 personer som var organisert i Fagforbundet.
Men så i 2011 vedtok kommunestyret å si opp samtlige avtaler om seniorpolitiske tiltak. Ordningen opphørte 1. juni 2012 ved at kommunen stanset utbetalingene. Kommunen mente de hadde rett til å avslutte ordningen, siden den bare gjaldt for ett år av gangen.
Krevde kompensasjon
Fagforbundet mente derimot at kommunen ikke hadde noen slik rett, og at den skulle kompensere de 21 for tapet av inntekt eller for tapt mulighet til å ta ut permisjon med lønn.
For 18 av personene tapte Ørsta fullstendig. Mens for de tre siste kom retten til at kommunen ikke hadde noen forpliktelser, siden de alle var over 67 år og ikke kunne gå ut av arbeidslivet med AFP lenger.
– Dette er et ganske bra resultat. Men når 3 av de 21 personene Fagforbundet representerte tapte, kan jeg ikke være 100 prosent fornøyd, mener Hans Christian Monsen.
Blir ingen anke
Noen dager før rettssaken ønsket Ørsta kommune å inngå forlik med de ansatte, men tilbudet fra kom bare noen dager før rettssaken skulle starte, og da var så å si alle saksforberedelsene unnagjort. Fagforbundet valgte derfor å takke nei. Ansatteorganisasjonene Nito og Delta takket derimot ja til tilbudet fra kommunen.
– Vi ville ikke forlike fordi noen av medlemmene våre ikke hadde full pensjonsopptjening. Dermed ville de tape en del på forliket. Dessuten syntes vi tilbudet kom for sent, forteller Monsen.
Han tror ikke denne saken vil bli anket, noe som bekreftes av Ørsta-ordfører Rune Hovde.
– Vi hadde selvsagt håpt vi skulle vinne fram, da det var så mye som tilsa at avtalane ikke kunne fortsette. Vi trodde vi hadde fått gode råd frå KS om at vi kunne si opp avtalane. Men vi må sette sluttstrek nå, sier Hovde.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold