84 prosent av dyreklinikkene fikk pålegg

For seniorinspektør Vigdis Tingelstad i Arbeidstilsynet er det mest urovekkende at mer enn halvparten av landets smådyrklinikker ikke er tilknyttet bedriftshelse­tjeneste.

2012081710521820131216195216

Tingelstad har hatt delansvar for gjennomføringen av Arbeidstilsynets tilsynskampanje med landets smådyrklinikker.

– Det er spesielt viktig at virksomhetene er tilknyttet godkjent bedriftshelsetjeneste. Godkjente bedriftshelsetjenester har ansatte som er spesialister i ulike arbeidsmiljøforhold og kan bistå bedriftene til å tilrettelegge i forhold til blant annet stråling og kjemisk/ biologisk helsefare, sier Tingelstad til Fagbladet.

Fire reaksjoner til hver

Av 134 undersøkte smådyrklinikker, reagerte Arbeidstilsynet på forhold ved 114 av dem.

– Dette tilsvarer 84 prosent av undersøkte virksomheter. Til hver virksomhet som har fått pålegg, er det gitt gjennomsnittlig fire reaksjoner, ifølge seniorinspektørenTingelstad.

Påleggene dreier seg mye om at klinikkene må kartlegge og vurdere risikoen for kjemisk og biologisk helsefare i egen bedrift, at de må ha en tidfestet handlingsplan for nødvendige tiltak, og at de må være knyttet til godkjent bedriftshelsetjeneste. Det ble også gitt pålegg på opplæring innenfor HMS når det gjaldt kjemisk og biologisk helsefare.

Tingelstad viser til at bare 44 prosent av klinikkene som ble undersøkt var tilknyttet godkjent bedriftshelsetjeneste.

– Hva tror du er årsaken til dette?

– Det er helt umulig å si. Jeg tror en del kanskje ikke er klar over kravet om at de skal være knyttet til godkjent bedriftshelsetjeneste.

Manglende bevissthet rundt helse, miljø og sikkerhet hos ledelsen/eiere kan gi slike utslag, sier Tingelstad.

Riktig råd fra fagfolk

Seniorinspektøren begrunner nødvendigheten ved å ha en bedriftshelsetjeneste med at klinikkene dermed kommer i kontakt med fagfolk som vet hvordan de ansatte skal håndtere risiko i arbeidet som stråling, kjemi og biologi.

– Det er veldig viktig at ansatte får opplæring i kjemisk og biologisk helsefare og at bedriftene tilbyr riktig personlig verneutstyr til sine ansatte, sier hun.

Kampanjen er nå avsluttet, men Tingelstad sier at det kan bli aktuelt å gjennomføre flere tilsyn.

– Dersom vi får inn bekymringsmeldinger eller tips, vil vi selvfølgelig undersøke disse, sier hun til Fagbladet.

Arbeidstilsynet har siden 2010 gjennomført tilsyn hos smådyrveterinærer.

Det er gjennomført 134 tilsyn i perioden.

Hensikten har vært å kartlegge faktorer som kan skade arbeidstakernes helse, og se på hva som kan gjøres for å bedre forholdene.

Blant temaene på tilsynene har vært virksomhetenes bruk av bedriftshelsetjenesten i et systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (HMS).

Tilsynene har også vært opptatt av bruk av personlig verneutstyr, strålevern og håndtering av smittefarlig avfall som kadaver og medisiner.

Et annet tema har vært opplæring av ansatte i tilknytning til kjemisk helserisiko, biologisk helserisiko og arbeid med røntgenapparat.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy