JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helse viktigste begrunnelse for tidligpensjon

Ønske om mer fritid er viktig for de som velger tidligpensjon. Men er helsa god, er sjansen større for at du fortsetter å jobbe etter fylte 62. Tilrettelegging og gode seniortiltak kan få flere til å stå i jobb.

2013032114030420131216221123

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Basert på svarene fra 1200 kommuneansatte publiserte Fafo i dag rapporten Arbeid, pensjon eller begge deler?

Bortimot hver tredje arbeidstaker i undersøkelsen tok ikke ut pensjon før de fylte 67 år. De øvrige velger å ta ut hel eller delvis pensjon tidligere, og blant disse er det en stor andel (70%) som kombinerer jobb og pensjon.

Enslige skiller seg ut

Blant dem som utsetter pensjonisttilværelsen oppgir 33 prosent at de trenger inntekten for å klare seg økonomisk. Svært mange av dem er enslige. Bor du alene, er sjansen større for at du jobber lengre enn om du bor sammen med noen.

- Deres valg er ikke så frivillig som man kanskje ønsker. Dette er en gruppe vi må være oppmerksomme på, sier forskerne bak rapporten, Tove Midtsundstad og Roy A. Nielsen.

Sats på helse og god ledelse

- Helse peker seg ut som helt avgjørende for om folk fortsetter i jobb etter fylte 62 år. Hvis man ønsker at flere skal stå i jobb, må man fokusere på dette og satse på tilrettelegging. Men nesten like viktig som helse er at de ansatte har utfordrende arbeidsoppgaver og føler seg verdsatt av ledelsen, sier Midtsundstad.

Tidligere undersøkelser har vist at de som har høyere utdanning i gjennomsnitt står lenger i jobb enn ufaglærte. Den nye Fafo-undersøkelsen gir ikke belegg for dette.

- Andelen som tar ut AFP er den samme (30 prosent) uavhengig av utdanningsnivå, sier forskerne.

Kvinner og menn har ulike begrunnelser

Både menn og kvinner oppgir ønske om mer fritid som den viktigste grunnen til å gå av med AFP.

Men de ulike årsakene som oppgis må sees i sammenheng, understreker forskerne – og her er det stor forskjell på menn og kvinners begrunnelser.

- Det er langt større andel kvinner enn menn som oppgir helse som årsak til å slutte i jobb. Kvinner begrunner også oftere pensjonsvalget med at ektefellens yrkesstatus og pensjonsvalg var viktige for deres egen avgjørelse.

- Har kvinnen en yrkesaktiv ektefelle, er sjansen større for at hun fortsetter i jobb.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy