sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Basert på svarene fra 1200 kommuneansatte publiserte Fafo i dag rapporten Arbeid, pensjon eller begge deler?
Bortimot hver tredje arbeidstaker i undersøkelsen tok ikke ut pensjon før de fylte 67 år. De øvrige velger å ta ut hel eller delvis pensjon tidligere, og blant disse er det en stor andel (70%) som kombinerer jobb og pensjon.
Enslige skiller seg ut
Blant dem som utsetter pensjonisttilværelsen oppgir 33 prosent at de trenger inntekten for å klare seg økonomisk. Svært mange av dem er enslige. Bor du alene, er sjansen større for at du jobber lengre enn om du bor sammen med noen.
- Deres valg er ikke så frivillig som man kanskje ønsker. Dette er en gruppe vi må være oppmerksomme på, sier forskerne bak rapporten, Tove Midtsundstad og Roy A. Nielsen.
Sats på helse og god ledelse
- Helse peker seg ut som helt avgjørende for om folk fortsetter i jobb etter fylte 62 år. Hvis man ønsker at flere skal stå i jobb, må man fokusere på dette og satse på tilrettelegging. Men nesten like viktig som helse er at de ansatte har utfordrende arbeidsoppgaver og føler seg verdsatt av ledelsen, sier Midtsundstad.
Tidligere undersøkelser har vist at de som har høyere utdanning i gjennomsnitt står lenger i jobb enn ufaglærte. Den nye Fafo-undersøkelsen gir ikke belegg for dette.
- Andelen som tar ut AFP er den samme (30 prosent) uavhengig av utdanningsnivå, sier forskerne.
Kvinner og menn har ulike begrunnelser
Både menn og kvinner oppgir ønske om mer fritid som den viktigste grunnen til å gå av med AFP.
Men de ulike årsakene som oppgis må sees i sammenheng, understreker forskerne – og her er det stor forskjell på menn og kvinners begrunnelser.
- Det er langt større andel kvinner enn menn som oppgir helse som årsak til å slutte i jobb. Kvinner begrunner også oftere pensjonsvalget med at ektefellens yrkesstatus og pensjonsvalg var viktige for deres egen avgjørelse.
- Har kvinnen en yrkesaktiv ektefelle, er sjansen større for at hun fortsetter i jobb.
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
SKJULT: Nede i vannet under kaia på Stavanger har en gammel vannstandsmåler jevnt og trutt logget endringer i havnivået i over hundre år. Det kan ha reddet byen fra en ødeleggende storflom.
Werner Juvik
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
TAR KAMPEN: Liv Dagrun Fosse, Kristin De Paoli, Kristin Helene Adams og Linda Rosendahl streiker for at ansatte i privat omsorg skal ha lik lønn som sine kollegaer i offentlig sektor.
Ida Søraunet Wangberg
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl Sandmæl håper at folk er motivert til å ta grep om egen sparing.
STIG B. FIKSDAL
BORTE: Der Knut Granheims hus en gang sto, er det nå anlagt en flomsikret strandpromenade.
Werner Juvik