sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Basert på svarene fra 1200 kommuneansatte publiserte Fafo i dag rapporten Arbeid, pensjon eller begge deler?
Bortimot hver tredje arbeidstaker i undersøkelsen tok ikke ut pensjon før de fylte 67 år. De øvrige velger å ta ut hel eller delvis pensjon tidligere, og blant disse er det en stor andel (70%) som kombinerer jobb og pensjon.
Enslige skiller seg ut
Blant dem som utsetter pensjonisttilværelsen oppgir 33 prosent at de trenger inntekten for å klare seg økonomisk. Svært mange av dem er enslige. Bor du alene, er sjansen større for at du jobber lengre enn om du bor sammen med noen.
- Deres valg er ikke så frivillig som man kanskje ønsker. Dette er en gruppe vi må være oppmerksomme på, sier forskerne bak rapporten, Tove Midtsundstad og Roy A. Nielsen.
Sats på helse og god ledelse
- Helse peker seg ut som helt avgjørende for om folk fortsetter i jobb etter fylte 62 år. Hvis man ønsker at flere skal stå i jobb, må man fokusere på dette og satse på tilrettelegging. Men nesten like viktig som helse er at de ansatte har utfordrende arbeidsoppgaver og føler seg verdsatt av ledelsen, sier Midtsundstad.
Tidligere undersøkelser har vist at de som har høyere utdanning i gjennomsnitt står lenger i jobb enn ufaglærte. Den nye Fafo-undersøkelsen gir ikke belegg for dette.
- Andelen som tar ut AFP er den samme (30 prosent) uavhengig av utdanningsnivå, sier forskerne.
Kvinner og menn har ulike begrunnelser
Både menn og kvinner oppgir ønske om mer fritid som den viktigste grunnen til å gå av med AFP.
Men de ulike årsakene som oppgis må sees i sammenheng, understreker forskerne – og her er det stor forskjell på menn og kvinners begrunnelser.
- Det er langt større andel kvinner enn menn som oppgir helse som årsak til å slutte i jobb. Kvinner begrunner også oftere pensjonsvalget med at ektefellens yrkesstatus og pensjonsvalg var viktige for deres egen avgjørelse.
- Har kvinnen en yrkesaktiv ektefelle, er sjansen større for at hun fortsetter i jobb.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen