JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unicare får Manglerudhjemmet – Aleris får Urianeborghjemmet

Unicare og Aleris har fått kontraktene på drift av Manglerudhjemmet og Urianeborghjemmet i Oslo. Overtakelse skjer 3. juni.

2013032213132320131216221232

ola.tommeras@fagforbundet.no

Oslo kommune har satt i gang tidenes mest omfattende konkurranseutsetting av sykehjem. På kort tid blir til sammen ni sykehjem overlatt til den drifter som har det beste tilbudet.

Ytterligere fire

Ammerudlunden overtas av Unicare Omsorg 2. april. Det har vært drevet av kommunen selv siden Adecco-skandalen for to år siden. Deretter går Rødtvet sykehjem og Tåsenhjemmet ut på anbud, samtidig som Manglerudhjemmet og Urianeborghjemmet overtas av nye driftere. I løpet av året har politikerne gitt Sykehjemsetaten beskjed om å plukke ut ytterligere fire sykehjem for konkurranseutsetting.

Ved utgangen av neste år kan totalt 20 sykehjem være kommersielt drevet i Oslo. Oslo kommune vil da ha under halvparten av sykehjemmene i byen i egenregi.

Nytt selskap

Unicare som overtar Manglerudhjemmet, kom inn på omsorgsmarkedet for ett år siden, da de overtok driften til det svenskeide Carema Omsorg. Med overtakelsen av Caremas drift i Norge fulgte St. Hanshaugen sykehjem og hjemmebaserte tjenester i 11 bydeler i Oslo.

Kontrakten på Manglerud går over seks år og anslått verdi i anbudet var mellom 400 og 450 millioner kroner. Med tilbudet fra Unicare mener kommunen at de kan spare 9,1 millioner kroner i året. Kvalitet ble vektet med 60 prosent og pris med 40 prosent, opplyser Sykehjemsetaten.

Svensk storkonsern

Samtidig som Manglerudhjemmet overtas av Unicare i juni, blir Urianborghjemmet overtatt av Aleris Omsorg. I anbudet er verdien satt til opptil 600 millioner kroner. Kommunen mener at de kan spare 7,6 millioner kroner i året.

Aleris er eid av investeringsselskapet Investor, som er kontrollert av den svenske Wallenbergfamilien. Selskapet kom inn på omsorgsmarkedet i 2005 da de kjøpte opp virksomheten til ISS Health og CarePartner.

Aleris drifter i dag fem sykehjem i Oslo, Bergen og Stavanger.

Kun fire aktører

Etter de siste års oppkjøp og omstruktureringer er det fire aktører igjen på sykehjemsmarkedet: Unicare, Aleris, Attendo Norge og Norlandia Care.

Attendo – tidligere Partena Care – kom inn på omsorgsmarkedet ved å kjøpe opp Capio Omsorg i 2004, som da hadde kontrakt på drift av tre sykehjem. Attendo driver i dag fire sykehjem i Oslo, Bærum og Tønsberg, i tillegg til hjemmetjenester i ni bydeler i Oslo. Eies av IK Investments Partners.

Norlandia Care eies av hotellkongene Adolfsen-brødrene og barnehagegründerne Even Carlsen og Ben Harald Eidissen. Driver fire sykehjem i Norge og ti i Sverige.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy