JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kastet ut pasienter på dagen

Parat Omsorg AS begjærte seg selv konkurs og kastet ut alvorlig syke pasienter med få timers varsel.
– Opprørende. Sjokkerende. Uhørt. Sier bydeler og kommuner som har hatt pasienter på døgninstitusjonen.
– Ikke overraskende, mener tidligere ansatte.

2012082810093820131216195727

titti.brun@fagforbundet.no

Fem alvorlig syke langtidsbeboere ble med få timers varsel kastet ut av sine hjem. Torsdag ettermiddag klokka fire låste Parat Omsorg AS dørene etter å ha begjært seg selv konkurs.

Etter det Fagbladet kjenner til, ble en av pasientene med hjem til en av pleierne.

Vurderer rettslig oppfølging

De fire andre pasientene ble akutt overført til andre bosteder. Det er bydelene Sagene og Østensjø som er ansvarlig for pasientene.

– Dette er en sjokkerende måte å legge ned en institusjon på, sier Eva Salomonsen, leder for tiltakssenteret i bydel Østensjø.

– Jeg syns ikke noe om dette, sier bydelsdirektør Knut Egger i Sagene bydel. Heller ikke han har noen gang hørt om en så øyeblikkelig stenging av en omsorgsinstitusjon.

Flere av kommunene og bydelene vil vurdere å forfølge saken rettslig.

– Opprørende behandling

Selv om det den siste tida har vært kontakt mellom både bydeler og Fylkesmannen, kom meldingen om at institusjonen skulle stenges overraskende.

– Måten dette er gjort på er under enhver kritikk og går på rettssikkerheten løs. Det er opprørende behandling av noen av de mest vergeløse. Ingen får alvorlige likviditetsproblemer i løpet av et døgn, sier seniorrådgiver Ellisiv Hegna hos Fylkesmannen i Buskerud. Hun var ansvarlig for et hastetilsyn ved Parat Omsorg i sommer.

Hun påpeker at det er kommunenes ansvar å sikre forutsigbarhet for vanskeligstilte pasienter, men hun ser også at kommunene ble satt i en vanskelig situasjon som følge av den plutselige stengingen.

Dårlig lovverk

Hvem som helst kan starte en omsorgsinstitusjon, det fins ikke lover som regulerer det å opprette et selskap som legger inn anbud på pasienter. Slik var det også tidligere for barnevernstjenester, men et nytt lovverk har satt en stopp for.

– Det er kommunenes ansvar at private aktører behandler pasientene like bra som på en egen kommunal institusjon. Kommunene må sikre at kontraktene er tilfredsstillende, slik at dette ikke kan skje, mener Hegna.

– Det fins private institusjoner som drives godt. Når det oppstår en sak som denne ved Parat Omsorg, blir det tydelig at det er et behov for lovregulering. Det må politikerne merke seg, sier Hegna.

Ingen fast ansatte

Tilsynet i sommer ble gjennomført på bakgrunn av bekymringsmeldinger fra tidligere medarbeidere og Fagbladets artikler om institusjonen. Undersøkelsen viste at beboerne fikk faglig forsvarlige tjenester. Men det ble konstatert to avvik, det vil si brudd på lover og forskrifter, og gitt fire merknader. Disse fikk Parat Omsorg frist til første november med å rette opp.

Rapporten viser også at det ikke er noen fast ansatte på institusjonen. Alle oppgaver, inkludert ledelse, har vært utført av oppdragstakere.

Tilsynsrapporten fra Buskerud kritiserer også bydelene og kommunene for manglende oppfølging av pasientene. Derfor oversendte Fylkesmannen i Buskerud sin tilsynsrapport til Fylkesmannen i Oslo. Fagbladet har prøvd å få en kommentar, men Fylkesmannen i Oslo har ikke vurdert rapporten ennå.

Fagbladet har på telefon og e-post også bedt om å få kommentarer fra Parat Omsorg, men har ikke fått svar.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy