titti.brun@fagforbundet.no
Fem alvorlig syke langtidsbeboere ble med få timers varsel kastet ut av sine hjem. Torsdag ettermiddag klokka fire låste Parat Omsorg AS dørene etter å ha begjært seg selv konkurs.
Etter det Fagbladet kjenner til, ble en av pasientene med hjem til en av pleierne.
Vurderer rettslig oppfølging
De fire andre pasientene ble akutt overført til andre bosteder. Det er bydelene Sagene og Østensjø som er ansvarlig for pasientene.
– Dette er en sjokkerende måte å legge ned en institusjon på, sier Eva Salomonsen, leder for tiltakssenteret i bydel Østensjø.
– Jeg syns ikke noe om dette, sier bydelsdirektør Knut Egger i Sagene bydel. Heller ikke han har noen gang hørt om en så øyeblikkelig stenging av en omsorgsinstitusjon.
Flere av kommunene og bydelene vil vurdere å forfølge saken rettslig.
– Opprørende behandling
Selv om det den siste tida har vært kontakt mellom både bydeler og Fylkesmannen, kom meldingen om at institusjonen skulle stenges overraskende.
– Måten dette er gjort på er under enhver kritikk og går på rettssikkerheten løs. Det er opprørende behandling av noen av de mest vergeløse. Ingen får alvorlige likviditetsproblemer i løpet av et døgn, sier seniorrådgiver Ellisiv Hegna hos Fylkesmannen i Buskerud. Hun var ansvarlig for et hastetilsyn ved Parat Omsorg i sommer.
Hun påpeker at det er kommunenes ansvar å sikre forutsigbarhet for vanskeligstilte pasienter, men hun ser også at kommunene ble satt i en vanskelig situasjon som følge av den plutselige stengingen.
Dårlig lovverk
Hvem som helst kan starte en omsorgsinstitusjon, det fins ikke lover som regulerer det å opprette et selskap som legger inn anbud på pasienter. Slik var det også tidligere for barnevernstjenester, men et nytt lovverk har satt en stopp for.
– Det er kommunenes ansvar at private aktører behandler pasientene like bra som på en egen kommunal institusjon. Kommunene må sikre at kontraktene er tilfredsstillende, slik at dette ikke kan skje, mener Hegna.
– Det fins private institusjoner som drives godt. Når det oppstår en sak som denne ved Parat Omsorg, blir det tydelig at det er et behov for lovregulering. Det må politikerne merke seg, sier Hegna.
Ingen fast ansatte
Tilsynet i sommer ble gjennomført på bakgrunn av bekymringsmeldinger fra tidligere medarbeidere og Fagbladets artikler om institusjonen. Undersøkelsen viste at beboerne fikk faglig forsvarlige tjenester. Men det ble konstatert to avvik, det vil si brudd på lover og forskrifter, og gitt fire merknader. Disse fikk Parat Omsorg frist til første november med å rette opp.
Rapporten viser også at det ikke er noen fast ansatte på institusjonen. Alle oppgaver, inkludert ledelse, har vært utført av oppdragstakere.
Tilsynsrapporten fra Buskerud kritiserer også bydelene og kommunene for manglende oppfølging av pasientene. Derfor oversendte Fylkesmannen i Buskerud sin tilsynsrapport til Fylkesmannen i Oslo. Fagbladet har prøvd å få en kommentar, men Fylkesmannen i Oslo har ikke vurdert rapporten ennå.
Fagbladet har på telefon og e-post også bedt om å få kommentarer fra Parat Omsorg, men har ikke fått svar.
1 million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper skal få økt trygd.
Colourbox.com
– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.
Tri Nguyen Dinh
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide
VAKSINERT: De ansatte på Haukeland sykehus i Bergen var blant de første som fikk tilbud om koronavaksine på jobb. Dette bildet er fra første runde i 2021.
Marit Hommedal / NTB