ola.tommeras@fagforbundet.no
Plasstillitsvalgt Linda Harestad og leder av Fagforbundet Stavanger, Anette Dahl Wiig, er oppgitt over utviklingen i byen.
Vedtaket om å sette renhold ut på anbud, er utsatt til høsten. Høyre trengte mer tid. Frp presser på. De mener det fortsatt kan være noen kroner å spare.
Nådde alle mål
– På kort tid har renholderne i Stavanger vært gjennom tre omstillinger. De er overført til kommunalt foretak. De har blitt pålagt mål om mer effektiv rengjøring og innsparinger. De har nådd alle målene. Nå må de snart få fred, sier Linda Harestad.
585 personer er ansatt i de to kommunale foretakene Stavanger Byggdrift og Stavanger Natur og Idrettsservice. De er ansvarlig for renhold og vedlikehold av kommunens bygninger, samt parker og idrettsanlegg.
Må kutte pensjon
I sommer innstilte rådmannen på å tilbakeføre de ansatte til kommunen, men samtidig vurdere å sette deler av tjenesten ut på anbud. Frp foreslo å omgjøre foretakene til aksjeselskap, for lettere å få satt tjenesten ut på anbud. Samtidig vil de ha utredet konkurranseutsetting av flere tjenester.
– De er så opptatt av innsparinger at de ikke ser eller skjønner at det dreier seg om mennesker. Flere har jobbet hele livet for kommunen. Nå risikerer de altså å måtte konkurrere om jobben sin hvert fjerde år, sier Harestad og Dahl Wiig.
De påpeker at kommunen vanskelig kan spare på noe annet enn ansattes lønn og pensjon.
– Renholdet i Stavanger har allerede vært gjennom en sterk effektivisering. Det som gjenstår er å kutte lønn og pensjon. Til tross for omfattende effektivisering, holdes kommunen fortsatt ren. Det skyldes først og fremst renholdernes yrkesstolthet, mener Harestad.
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
UNIKT PAR: Kjæresteparet Øystein Norstad og Anniken Liberg Berg eier hver sin leilighet i dette borettslaget.
Werner Juvik
VAKSINERT: De ansatte på Haukeland sykehus i Bergen var blant de første som fikk tilbud om koronavaksine på jobb. Dette bildet er fra første runde i 2021.
Marit Hommedal / NTB
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing