vegard.velle@fagforbundet.no
Denne uka vil lokale aktivister overlevere en tjukk bunke underskrifter til ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap). De aksepterer ikke at bystyret i midten av april har innstilt på å legge ned Vartun bosenter og erstatte det med et nytt sykehjem i sentrum av Sarpsborg.
Trist utvikling
– Jentene synes dette er trist. Mange har jobbet her i mange år, forteller Ingun Navestad Henriksen, plasstillitsvalgt ved Vartun bosenter i Sarpsborg.
Hun er enig i at bosenteret ikke er særlig praktisk. Smale ganger, høye terskler og trange bad gjør at bosenteret er lite egnet for dem som bruker rullator, rullestol og heis.
Kunne fungert fint
– Men hadde kommunen brukt bygget til formålet det er tiltenkt, nemlig til eldre som kan klare seg selv, ville bosenteret fungert helt fint, mener Henriksen.
Varteig, hvor Vartun bosenter ligger, er preget av små forhold, med legekontor i samme byggekompleks, gode muligheter for å gå tur sommerstid og en skole rett i nærheten som gir nærmiljøet liv.
Hun forteller om en god arbeidsplass med et godt arbeidsmiljø.
Ingen mister jobben
Nå akter kommunen å bygge et nytt sykehjem og nye omsorgsboliger i stedet. Disse er tenkt å erstatte bosenteret. Her vil alle de 16 som jobber på Vartug, få tilbud om jobb.
– Vi kan ikke lenger bruke ostehøvelprinsippet og spare litt her og der. Til det er grunnbemanningen for liten, mener Sissel Bakke, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Sarpsborg.
Hun forstår dem som protesterer mot nedleggingen, og som nå risikerer å miste sitt lokale tilbud. Men Fagforbundet har heller ikke noe annet forslag til løsning.
– Kunne vi bevart Vartun, ville det vært det beste. Folk ønsker å bo og jobbe lokalt, sier Bakke.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.
Per Flakstad