Tøffere strafferammer og inndraging av overskudd er blant forslagene som vurderes.
– Arbeidsdepartementet utreder nå håndhevingen av arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven i bred sammenheng. Vi ser blant annet på strafferammer og anmeldelsespraksis, sier statssekretær Jan-Erik Støstad (Ap) i Arbeidsdepartementet til NTB.
Allmenngjøringsloven skal sikre utenlandske arbeidstakere lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med norske arbeidere.
Det kan også bli aktuelt å gi Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet hjemmel til å bruke gebyrer som sanksjonsmiddel, særlig overfor bedrifter med gjentatte brudd på arbeidsmiljøloven og andre arbeidsmiljøbestemmelser.
Kollektiv søksmålsrett
I tillegg har departementet satt i gang en ekstern utredning av såkalt kollektiv søksmålsrett for å vurdere om fagforeninger bør få selvstendig søksmålsrett ved ulike brudd på arbeidsmiljøloven og reglene for innleie av arbeidskraft, opplyser Støstad.
Han vil foreløpig ikke si når eventuelle lovforslag kan bli sendt ut på høring, men etter det NTB erfarer arbeider departementet med sikte på å sende ut et høringsbrev i løpet av høsten.
Strengere straffer vurderes
Arbeidsdepartementet arrangerer mandag og tirsdag en faglig konferanse der straffereaksjoner for brudd på arbeidsmiljøregelverket står på dagsordenen. Arbeidsdepartementet, Justisdepartementet, Arbeidstilsynet, Petroleumstilsynet, Økokrim og flere politidistrikter samt partene i arbeidslivet skal delta på konferansen.
Både Riksadvokaten og Økokrim har tidligere påpekt at strafferammene i arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven har blitt hengende etter utviklingen i andre miljølover de siste årene.
Regjeringen varslet i arbeidslivsmeldingen i fjor en gjennomgang av hvordan disse lovene blir håndhevet. Det er den gjennomgangen og utredningene som nå kan resultere i skjerpede straffer.
Forslaget om å gi Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet hjemmel til å bruke overtredelsesgebyrer ble sendt på høring i vår. NHO var kritisk til forslaget, mens både LO og Arbeidstilsynet mente gebyrer kan være et effektivt virkemiddel som kan gjøre det mindre attraktivt å bryte regelverket. (ANB-NTB)
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg