JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmiljøloven strammes inn

Statssekretær Jan-Erik Støstad (Ap) krever strengere straffer ved brudd på arbeidsmiljøloven.

2012091010521220131216200515

Tøffere strafferammer og inndraging av overskudd er blant forslagene som vurderes.

– Arbeidsdepartementet utreder nå håndhevingen av arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven i bred sammenheng. Vi ser blant annet på strafferammer og anmeldelsespraksis, sier statssekretær Jan-Erik Støstad (Ap) i Arbeidsdepartementet til NTB.

Allmenngjøringsloven skal sikre utenlandske arbeidstakere lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med norske arbeidere.

Det kan også bli aktuelt å gi Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet hjemmel til å bruke gebyrer som sanksjonsmiddel, særlig overfor bedrifter med gjentatte brudd på arbeidsmiljøloven og andre arbeidsmiljøbestemmelser.

Kollektiv søksmålsrett

I tillegg har departementet satt i gang en ekstern utredning av såkalt kollektiv søksmålsrett for å vurdere om fagforeninger bør få selvstendig søksmålsrett ved ulike brudd på arbeidsmiljøloven og reglene for innleie av arbeidskraft, opplyser Støstad.

Han vil foreløpig ikke si når eventuelle lovforslag kan bli sendt ut på høring, men etter det NTB erfarer arbeider departementet med sikte på å sende ut et høringsbrev i løpet av høsten.

Strengere straffer vurderes

Arbeidsdepartementet arrangerer mandag og tirsdag en faglig konferanse der straffereaksjoner for brudd på arbeidsmiljøregelverket står på dagsordenen. Arbeidsdepartementet, Justisdepartementet, Arbeidstilsynet, Petroleumstilsynet, Økokrim og flere politidistrikter samt partene i arbeidslivet skal delta på konferansen.

Både Riksadvokaten og Økokrim har tidligere påpekt at strafferammene i arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven har blitt hengende etter utviklingen i andre miljølover de siste årene.

Regjeringen varslet i arbeidslivsmeldingen i fjor en gjennomgang av hvordan disse lovene blir håndhevet. Det er den gjennomgangen og utredningene som nå kan resultere i skjerpede straffer.

Forslaget om å gi Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet hjemmel til å bruke overtredelsesgebyrer ble sendt på høring i vår. NHO var kritisk til forslaget, mens både LO og Arbeidstilsynet mente gebyrer kan være et effektivt virkemiddel som kan gjøre det mindre attraktivt å bryte regelverket. (ANB-NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy