JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Presser på for likelønn

Arbeidsgivere må bli pliktige til å utarbeide lønnsstatistikk fordelt på kjønn.

2012091409430020131216200843

Det mener barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV). Hun sender nå et lovforslag om dette ut på høring.

– Dette vil bli et veldig viktig verktøy for kvinner som opplever å bli diskriminert eller som mistenker at de blir diskriminert når det gjelder lønn, sier Thorkildsen til Dagsavisen.

Hun tror at plikt til å føre lønnsstatistikk fordelt på kjønn kan bli nyttig også for arbeidsgiverne.

– Vi vil nå få arbeidsgivere som er mer bevisste på likelønn og som vil bli bedre i stand til å ta de riktige beslutningene, sier hun.

Hun regner imidlertid med at forslaget ikke blir varmt mottatt blant de borgerlige partiene.

– Min oppfordring til høyresiden er at de må se det verdifulle i det å styrke den enkelte ansattes forhandlingsposisjon. De har jo stadig vært ute og sagt at kvinner har dårlig lønn fordi de er så dårlige forhandlere. Men skal kvinner bli bedre til å forhandle, må de i det minste vite hvordan situasjonen er på egen arbeidsplass, sier Thorkildsen.

Lovforslaget om at arbeidsgivere skal bli pliktige til å føre lønnsstatistikk fordelt på kjønn, er i tråd med en utredning fra Likelønnskommisjonen i 2008 og regjeringens likelønnsmelding i 2010.

– Dette vil være et viktig virkemiddel for likelønn, men er samtidig bare ett av mange virkemidler som regjeringen nå iverksetter. Det vil kreves mye for å få snudd denne skuta, sier Thorkildsen.

Andre virkemidler inkluderer tydeligere tredeling av foreldrepermisjonen for å få en bedre fordeling mellom mødrer og fedre. Et annet virkemiddel er lønnet ammefri, og Thorkildsen ønsker et lovforslag som hindrer at ansatte får svakere lønnsutvikling etter å ha vært i foreldrepermisjon. (ANB-NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy