Presser på for likelønn

Arbeidsgivere må bli pliktige til å utarbeide lønnsstatistikk fordelt på kjønn.

2012091409430020131216200843

Det mener barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV). Hun sender nå et lovforslag om dette ut på høring.

– Dette vil bli et veldig viktig verktøy for kvinner som opplever å bli diskriminert eller som mistenker at de blir diskriminert når det gjelder lønn, sier Thorkildsen til Dagsavisen.

Hun tror at plikt til å føre lønnsstatistikk fordelt på kjønn kan bli nyttig også for arbeidsgiverne.

– Vi vil nå få arbeidsgivere som er mer bevisste på likelønn og som vil bli bedre i stand til å ta de riktige beslutningene, sier hun.

Hun regner imidlertid med at forslaget ikke blir varmt mottatt blant de borgerlige partiene.

– Min oppfordring til høyresiden er at de må se det verdifulle i det å styrke den enkelte ansattes forhandlingsposisjon. De har jo stadig vært ute og sagt at kvinner har dårlig lønn fordi de er så dårlige forhandlere. Men skal kvinner bli bedre til å forhandle, må de i det minste vite hvordan situasjonen er på egen arbeidsplass, sier Thorkildsen.

Lovforslaget om at arbeidsgivere skal bli pliktige til å føre lønnsstatistikk fordelt på kjønn, er i tråd med en utredning fra Likelønnskommisjonen i 2008 og regjeringens likelønnsmelding i 2010.

– Dette vil være et viktig virkemiddel for likelønn, men er samtidig bare ett av mange virkemidler som regjeringen nå iverksetter. Det vil kreves mye for å få snudd denne skuta, sier Thorkildsen.

Andre virkemidler inkluderer tydeligere tredeling av foreldrepermisjonen for å få en bedre fordeling mellom mødrer og fedre. Et annet virkemiddel er lønnet ammefri, og Thorkildsen ønsker et lovforslag som hindrer at ansatte får svakere lønnsutvikling etter å ha vært i foreldrepermisjon. (ANB-NTB)

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy