JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avviser lønnsnemnd

Fagforbundets Kjellfrid Blakstad avviser at sykehjemsstreiken setter liv og helse i fare og ser ingen grunn til å overlate til Rikslønnsnemnda å løse konflikten.

2012091813042220131216201200

einar.fjellvik@lomedia.no

vegard.velle@fagforbundet.no

Streiken blant Fagforbundets medlemmer på 13 private sykehjem fører til kritisk lav bemanning de neste dagene og setter liv og helse i fare, hevdet administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service i et intervju med NTB sent i går kveld.

Ifølge Furulund er situasjonen i ferd med å bli dramatisk flere steder etter at Fagforbundet mandag la om sin praksis og begynte å avslå alle dispensasjonssøknader. Furulund trakk fram Ravnanger sykehjem i Hordaland og Madserud sykehjem i Oslo som eksempler. På Ravnanger vil det ikke være noen på vakt natt til onsdag og på Madserud vil én medarbeider være alene om ansvaret for 26 demente beboere, hevdet Furulund.

Han appellerte til Fagforbundet om å godta at den nesten månedslange konflikten løses ved frivillig lønnsnemnd. Det vil si at partene overlater til Rikslønnsnemnda å fastsette lønnsoppgjøret i dette området.

Helsetilsynet: Ikke fare for liv og helse

Statens helsetilsyn har imidlertid så langt ikke funnet at situasjonen ved de streikerammede private omsorgsbedriftene i Hordaland, Oslo og Akershus utgjør fare for liv eller helse, opplyser konstituert direktør Geir Sverre Braut til NTB.

Han sier at helsetilsynet følger situasjonen dag for dag og time for time.

Uaktuelt med lønnsnemnd

- For vår del er det ikke aktuelt med frivillig lønnsnemnd, sier Kjellfrid Blakstad, som sitter i arbeidsutvalget til Fagforbundet.

Hun peker på at NHO slett ikke har gitt noe akseptabelt tilbud om pensjon eller lønn og at det er lite sannsynlig at de blir enige i en frivillig lønnsnemnd.

- Det ser ikke ut til at vi får til noe frivillig, så da må vi streike, fastslår hun.

Setter hardt mot hardt

Blakstad bekrefter at Fagforbundet nå tar ut flere i streik og at det fører til tynnere bemanning flere steder.

- Vi trapper opp slik at arbeidsgiverne skal merke streiken. Bemanningen er likevel ikke kritisk lav. Vi ønsker ikke at den skal gå ut over liv og helse og tømmer ikke noen avdelinger for ansatte.

At Fagforbundet skal ha avslått søknad om dispensasjoner for Ravnanger sykehjem, slik at de mangler nattevakt, stemmer ikke, mener Fagforbundet.

– Det er løgn at vi hadde avslått søknadene mandag kveld. Søknaden som gjelder Ravnanger sykehjem kom oss i hende tirsdag morgen, sier Kjellfrid Blakstad, leder for seksjon helse og sosial i Fagforbundet.

Hun mener at NHO Service har panikk og gjør alt for å tvinge fram tvungen lønnsnemnd.

Opptrapping i morgen

Fagforbundet har tidligere varslet at streiken blir trappet opp fra i morgen, onsdag 19. september. Da blir ytterligere 56 ansatte tatt ut i streik. Blir opptrappingen gjennomført vil i alt 173 ansatte ved 13 kommersielle sykehjem være i streik.

Allerede dagen etter, torsdag 20. september, iverksetter Fagforbundet i Oslo sympatistreik. 1.461 kommuneansatte går da ut i en streik som vil ramme Bymiljøetaten, Vann- og avløpsetaten, Plan- og bygningsetaten, Utviklings- og kompetanseetaten, Sykehjemsetaten, Oslo Kemnerkontor, Utdanningsetaten og Oslo Havn KF.

Fagforbundet har også varslet at det kan bli satt i verk sympatistreik blant forbundets 160.000 medlemmer i de øvrige kommunene og fylkene, men har foreløpig ikke valset hvor mange som blir tatt ut i streik eller når den eventuelt iverksettes.

- Det vurderes fortløpende, opplyser informasjonssjef Tone Zander.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy