kjell.werner@anb.no
– Tiden er kommet for en SFO-reform. Vi må løfte kvaliteten på SFO-tilbudene. Det er etter vårt syn for tilfeldig hvordan dette tilbudet er utformet, sier Trond Giske til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Prisen er ganske høy over alt, men innholdet er veldig variabelt. Når den store majoriteten av de aktuelle elevene er i SFO, så bør den tiden brukes best mulig.
Gratis SFO
– Vi ønsker derfor å innføre noen nasjonale kvalitetsnormer. Videre er det viktig å ha tilstedeværelse av pedagoger i SFO for blant annet å gi bedre leksehjelp. Og så vil Ap legge til rette for redusert foreldrebetaling ved innføre en times gratis SFO hver dag som en integrert del av skolen, sier Trond Giske.
– Disse tre tiltakene vil føre til et nærmere samspill mellom skole og SFO, hvor man også drar inn kulturskole, idrett og annen frivillig aktivitet. Samlet vil dette gi en mer variert og sammensatt dag. Vi skal fortsatt ha et skille mellom skole og SFO. Dette er ikke den gamle heldagsskolen, men det er sløsing å ikke bruke SFO-tiden enda bedre til læring og utvikling for elevene, forklarer han.
Koster mye
– Det å bruke begrepet heldagsskolen vil være en avsporing, for da får man et inntrykk av at SFO blir en obligatorisk lang dag for alle. Det skal det ikke være. Det er en ressurssløsing at ikke alle kommuner bruker dette samspillet fullt ut. Her handler det også om å lære av de beste kommunene. Jeg tror foreldre opplever at det er veldig store kvalitetsvariasjoner på SFO-tilbudet.
– Men dette vil vel koste mye?
– Det kommer sikkert til å koste, men det er viktig å være klar over at det allerede brukes veldig mye penger på SFO. Foreldrene betaler oppunder tre milliarder kroner for SFO til ungene sine i form av egenbetaling. Kommunene legger inn ytterligere vel en milliard. Vi ønsker å se hvordan vi kan få mer ut av de ressursene som her legges inn, svarer Giske.
Ikke eksakt nivå
– Men noen stor reduksjon i SFO-prisen kan du ikke love?
– Vi ønsker redusert foreldrebetaling, men har ikke programfestet et eksakt nivå. Vi vil derimot sette kommunene i stand til å gi et rimelig og godt SFO-tilbud. Det handler om god kommuneøkonomi. En gratis time vil jo konkret medføre et billigere tilbud, sier han.
– Et bedre tilbud vil kunne føre til at elevene mestrer skolen bedre. De lærer grunnleggende ferdigheter raskere, opplever mestring, blir mer skolemotivert og trives bedre. Disse faktorene forteller at det vil være vel verdt pengene. Av alle investeringer så er vel dette de beste investeringer vi kan gjøre.
Tidlig innsats
– Politikken for grunnskolen har veldig oppmerksomhet mot tidlig innsats. Det er allerede gjort en del fra regjeringens side for å vri innsatsen mot de første årene, men jo tidligere vi hjelper elevene jo lettere er det å få flere til å lykkes.
– Når vi tar tak i problemene i ungdomsskolen er det ofte for sent. Men kommer vi tidlig inn på barnetrinnet vil mange slippe årevis med nederlagsfølelse på mestring. Da får våre unge mange års trening på å beherske de grunnleggende ferdighetene. SFO er jo for de første årene fra 1. til 4. klasse, poengterer Ap-talsmannen.
– Vi må bruke de fantastiske menneskene som jobber i SFO på en bedre måte og samtidig heve kvaliteten her. Dette vil være et løft for gjennomstrømming i ungdomsskole og videregående skole, sier Trond Giske. (ANB)
70/30
Agnes Bridge Walton
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Herman Bjørnson Hagen