JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avgått arbeidsminister får godt skussmål

Hanne Bjurstrøm (Ap) forlater regjeringen, og fagbevegelsen beklager hennes avgang.

2012092111591620131216201517

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken skrøt av samarbeidet med Bjurstrøm da de to fredag formiddag møttes på hennes siste arbeidsdag som arbeidsminister under en nasjonal konferanse om sosial dumping og trepartssamarbeidet.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid og vi har vært veldig godt fornøyd med henne, sier Solbakken til NTB.

Hintet om avgang

Bjurstrøm forlot konferansen med arbeidslivets parter som sittende arbeidsminister, altså før statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hadde bekreftet endringene fra Slottsplassen. Hun avviste derfor å kommentere noe rundt statsrådsskiftene. Men det var likevel åpenbart hva som var på gang:

– Statsministeren skulle etter planen ha vært her, for han er viktigst i trepartisamarbeidet. Nå kommer dessverre ikke han. Da må jeg altså være både statsminister og arbeidsminister, og det er jo ikke så dårlig på en dag som denne, innledet Bjurstrøm sin åpningstale med.

Og da hun ba en av sine medarbeidere om å hente en kopp kaffe, la hun smilende til at det gjaldt å benytte anledningen mens hun kunne.

Viktig post

LO-nestleder Solbakken sier at han hadde gledet seg til å fortsette samarbeidet med Bjurstrøm. Nå blir det altså Huitfeldt i stedet.

– Hun går inn i det viktigste departementet for LO og norsk arbeidsliv. Det er en enorm tillitserklæring fra Jens Stoltenberg, og jeg ønsker henne lykke til. Hun tar over en særdeles viktig post, sier Solbakken.

Overrasket

Unio-leder Anders Folkestad sier at han er overrasket over at Bjurstrøm må ut av regjeringen.

– Hun er blitt tryggere i jobben, og derfor er det overraskende. Jeg må si at Huitfeldt ikke er den første jeg hadde tenkt på som arbeidsminister. Men hun har godt grep om likestilling og likelønn, og jeg ser ikke bort fra at disse viktige områdene nå kan få et oppsving, sier han til NTB.

Beklager avgangen

YS-leder Tore Eugen Kvalheim synes byttet kom ubeleilig:

– Dette beklager jeg sterkt. Det tar tid å bygge opp et godt forhold til statsråden, og nå må vi begynne helt på nytt. Vi er innstilt på et godt samarbeid med Huitfeldt, som jo har en sterkere politisk bakgrunn enn Bjurstrøm som har hatt en mer faglig bakgrunn til statsrådsposten, sier han til NTB.

God til å lytte

Også Akademikernes leder Knut Aarbakke sier at skiftet kom litt overraskende.

– Det er ikke overraskende at det skjer utskiftninger i regjeringen, men overraskende at det er Bjurstrøm som skal ut. Hun har samarbeidet godt med oss, og hun har vist evne til å lytte til gode argumenter.

Om Huitfeldt sier Aarbakke at hun er en dyktig politiker.

– Jeg ser fram til å samarbeide med henne. Hun har vist at hun har gjennomslagskraft, sier Aarbakke.

Ikke alltid enig

NHO-direktør for arbeidslivspolitikk Svein Oppegaard gir også gode skussmål:

– Hun har vært en engasjert og svært kunnskapsrik statsråd. Vi har samarbeidet godt med Bjurstrøm, sier han.

Han understreker at NHO ikke alltid har vært enige med Bjurstrøm.

– Mitt viktigste budskap, både til henne og til den nye, er at trepartssamarbeidet må bli bedre. Arbeidsgiversiden må lyttes mer til. Hvis ikke risikerer vi at det viktige trepartssamarbeidet forvitrer, sier han til NTB.

Om Anniken Huitfeldt sier Oppegaard at hun er kjent som en dreven, dyktig og erfaren politiker.

– Hun er kjent for godt politisk håndverk. Vi legger til grunn at det blir et bra samarbeid, sier han. (ANB-NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy