JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Uansvarlig få helsefagarbeidere

– Andelen ufaglærte i helsesektoren er uansvarlig stor, og rekrutteringen av helsefagarbeidere er alt for dårlig, mener assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog.

2012092416394020131216201635

Under oppstartsmøtet for nye faglige råd og Samarbeidsrådet for yrkesopplæring nylig, trakk Bjørn Guldvog fram behovet for å utdanne flere helsefagarbeidere.

Framtidas behov

Guldvog snakket i sitt innlegg om utfordringene innen helse- og omsorg i årene som kommer. Han viste til at antallet eldre over 67 år ventes å bli fordoblet de neste 20 årene.

Mens det i dag er 70.000 personer med demens, kan så mange som 130.000 ha demens i 2040.

Ifølge Statistisk sentralbyrå trenger vi cirka 80.000 flere årsverk i sektoren, og av dem rundt 60.000 helsefagarbeidere.

– Driven for å løse utfordringene er alt for svak. Cirka 30 prosent av ansatte i kommunal pleie- og omsorgssektor er ufaglærte. Innen brukerrettet pleie- og omsorgstjeneste utføres 38.000 årsverk av voksne uten formell utdanning. Det er uansvarlig at vi har så stor andel ufaglærte i denne sektoren. Vi trenger kompetanse på alle nivåer. Rekruttering av helsefagarbeidere er alt for dårlig, sa Bjørn Guldvog, som mente dagens ufaglærte innen helse- og omsorg kan være aktuelle kandidater til å bli helsefagarbeidere.

Han viste til siste framskrivning fra Statistisk sentralbyrå, som tilsier at vi vil ha en underdekning på 58.800 helsefagarbeidere i 2035, og en underdekning av sykepleiere på 28.200.

Diskriminerende krav

– Voksenopplæring er et springende punkt. Mange som jobber deltid har innvandrerbakgrunn. Kravet om fem års praksis er diskriminerende, vi må gi dem som står i disse jobbene muligheten til å ta fagarbeiderutdanning, og terskelen må ikke være så høy, sa Guldvog.

– Gi ufaglærte formell utdanning

Wenche Skorbakk er rådgiver og Fagforbundets representant i Faglig råd for helse- og oppvekstfag. Hun mener tallene assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog legger fram viser at det er behov for ekstraordinære tiltak.

Hun påpeker at mange ufaglærte jobber deltid, og at mange er alenemødre.

– De som i dag jobber i sektoren og er ufaglærte må få et tilbud om en gratis formell kompetanse. Dette har vi gjort innenfor andre fag, sier Skorbakk, og nevner utdanning av flyveledere som eksempel.

– Da det var akutt behov for nye flyveledere, greide vi å løse problemet ved å tilby gratis utdanning. Det samme kan vi gjøre for å skaffe nok helsefagarbeidere, sier Skorbakk.

Hun viser til en fersk rapport fra Senter for omsorgsforskning; «Holdninger til formell utdanning blant ufaglærte innen kommunal pleie og omsorgsperspektiv».

Den viser at 58 prosent av de ufaglærte i kommunal pleie- og omsorgssektor ville valgt å ta fagutdanning dersom det ble bestemt at alle skal ha formell utdanning innen 2015.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy