Under oppstartsmøtet for nye faglige råd og Samarbeidsrådet for yrkesopplæring nylig, trakk Bjørn Guldvog fram behovet for å utdanne flere helsefagarbeidere.
Framtidas behov
Guldvog snakket i sitt innlegg om utfordringene innen helse- og omsorg i årene som kommer. Han viste til at antallet eldre over 67 år ventes å bli fordoblet de neste 20 årene.
Mens det i dag er 70.000 personer med demens, kan så mange som 130.000 ha demens i 2040.
Ifølge Statistisk sentralbyrå trenger vi cirka 80.000 flere årsverk i sektoren, og av dem rundt 60.000 helsefagarbeidere.
– Driven for å løse utfordringene er alt for svak. Cirka 30 prosent av ansatte i kommunal pleie- og omsorgssektor er ufaglærte. Innen brukerrettet pleie- og omsorgstjeneste utføres 38.000 årsverk av voksne uten formell utdanning. Det er uansvarlig at vi har så stor andel ufaglærte i denne sektoren. Vi trenger kompetanse på alle nivåer. Rekruttering av helsefagarbeidere er alt for dårlig, sa Bjørn Guldvog, som mente dagens ufaglærte innen helse- og omsorg kan være aktuelle kandidater til å bli helsefagarbeidere.
Han viste til siste framskrivning fra Statistisk sentralbyrå, som tilsier at vi vil ha en underdekning på 58.800 helsefagarbeidere i 2035, og en underdekning av sykepleiere på 28.200.
Diskriminerende krav
– Voksenopplæring er et springende punkt. Mange som jobber deltid har innvandrerbakgrunn. Kravet om fem års praksis er diskriminerende, vi må gi dem som står i disse jobbene muligheten til å ta fagarbeiderutdanning, og terskelen må ikke være så høy, sa Guldvog.
– Gi ufaglærte formell utdanning
Wenche Skorbakk er rådgiver og Fagforbundets representant i Faglig råd for helse- og oppvekstfag. Hun mener tallene assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog legger fram viser at det er behov for ekstraordinære tiltak.
Hun påpeker at mange ufaglærte jobber deltid, og at mange er alenemødre.
– De som i dag jobber i sektoren og er ufaglærte må få et tilbud om en gratis formell kompetanse. Dette har vi gjort innenfor andre fag, sier Skorbakk, og nevner utdanning av flyveledere som eksempel.
– Da det var akutt behov for nye flyveledere, greide vi å løse problemet ved å tilby gratis utdanning. Det samme kan vi gjøre for å skaffe nok helsefagarbeidere, sier Skorbakk.
Hun viser til en fersk rapport fra Senter for omsorgsforskning; «Holdninger til formell utdanning blant ufaglærte innen kommunal pleie og omsorgsperspektiv».
Den viser at 58 prosent av de ufaglærte i kommunal pleie- og omsorgssektor ville valgt å ta fagutdanning dersom det ble bestemt at alle skal ha formell utdanning innen 2015.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
Vidar Eriksen