Fagforbundet kan ta arbeidsliv ut av EØS-avtalen

Landsstyret i Fagforbundet kan gå inn for å ta arbeidslivsspørsmål ut av EØS-avtalen.

2012092510364120131216201648

Andre LO-forbund har allerede gjort lignende vedtak.

Det bekrefter Stein Guldbrandsen som sitter i arbeidsutvalget til forbundsstyret i Fagforbundet, LOs største forbund.

– Forbundsstyret har innstilt på å gå inn for å ta arbeidsliv ut av EØS-avtalen. Samtidig sier vi at LO må jobbe videre med å se på hele EØS-avtalen og handlingsrommet vi har i avtalen, sier han til Nationen.

Guldbrandsen sier det er vanskelig å si hvor forbundet lander, men han viser til at forbundsstyret i hovedsak har fått inn to forslag til vedtak fra organisasjonen. Det ene forslaget er å si opp EØS-avtalen og erstatte den med en handelsavtale. Det andre går på å ta arbeidslivsfeltet ut av avtalen, slik forbundsstyret har innstilt på.

Tidligere i år har også EL & IT Forbundet vedtatt å kreve at arbeidslivsspørsmål blir fjernet fra EØS-avtalen. Postkom har krevd at avtalen blir endret slik at den ikke kan overstyre norske avgjørelser og norsk lovverk, som er viktig for de faglige rettene til arbeidstakerne.

Debatten om EØS-avtalen spisser seg til fram mot LO-kongressen til neste år.

I forrige uke var landsmøtet i Handel og Kontor kun få stemmer fra å kreve oppsigelse av EØS-avtalen. Forbundet gikk i stedet inn for å kreve en utvidelse av handlingsrommet i EØS-avtalen, større bruk av reservasjonsretten og reforhandling av enkeltpunkter i avtalen. (ANB-NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy