JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet kan ta arbeidsliv ut av EØS-avtalen

Landsstyret i Fagforbundet kan gå inn for å ta arbeidslivsspørsmål ut av EØS-avtalen.

2012092510364120131216201648

Andre LO-forbund har allerede gjort lignende vedtak.

Det bekrefter Stein Guldbrandsen som sitter i arbeidsutvalget til forbundsstyret i Fagforbundet, LOs største forbund.

– Forbundsstyret har innstilt på å gå inn for å ta arbeidsliv ut av EØS-avtalen. Samtidig sier vi at LO må jobbe videre med å se på hele EØS-avtalen og handlingsrommet vi har i avtalen, sier han til Nationen.

Guldbrandsen sier det er vanskelig å si hvor forbundet lander, men han viser til at forbundsstyret i hovedsak har fått inn to forslag til vedtak fra organisasjonen. Det ene forslaget er å si opp EØS-avtalen og erstatte den med en handelsavtale. Det andre går på å ta arbeidslivsfeltet ut av avtalen, slik forbundsstyret har innstilt på.

Tidligere i år har også EL & IT Forbundet vedtatt å kreve at arbeidslivsspørsmål blir fjernet fra EØS-avtalen. Postkom har krevd at avtalen blir endret slik at den ikke kan overstyre norske avgjørelser og norsk lovverk, som er viktig for de faglige rettene til arbeidstakerne.

Debatten om EØS-avtalen spisser seg til fram mot LO-kongressen til neste år.

I forrige uke var landsmøtet i Handel og Kontor kun få stemmer fra å kreve oppsigelse av EØS-avtalen. Forbundet gikk i stedet inn for å kreve en utvidelse av handlingsrommet i EØS-avtalen, større bruk av reservasjonsretten og reforhandling av enkeltpunkter i avtalen. (ANB-NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy