JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker mer demokrati i Tromsø

OVER KAFFEN: Solveig Hasselberg, Mangnhild Berntsen og Merete Evenseth syns stemmeretten er viktig. Men de ønsker også større rom for folkelig engasjement og innflytelse mellom valgene.

OVER KAFFEN: Solveig Hasselberg, Mangnhild Berntsen og Merete Evenseth syns stemmeretten er viktig. Men de ønsker også større rom for folkelig engasjement og innflytelse mellom valgene.

Karin E. Svendsen

De tre på Kroken sykehjem frykter mindre åpenhet og mer privatisering.

2015090913545520150910085455

Karin E. Svendsen

karin.svendsen@fagbladet.no

Magnhild Berntsen (helsefagarbeider), Merete Evenseth (sekretær) og tillitsvalgt Solveig Hasselberg (hjelpepleier) arbeider alle på Kroken sykehjem i Tromsø. De skal alle stemme ved høstens valg.

– Hvis ikke kan man ikke klage etterpå, som Magnhild sier.

Vanskeligere å påvirke

Men de tre mener også at folk flest har fått mindre innflytelse etter at kommunen gikk over til et parlamentarisk system.

– Vi vet ikke hva som skjer før det er avgjort, sier Merete

Hun tror folk har lyst å engasjere seg, men at mange har gitt opp. De tror ikke lenger det er mulig å påvirke.

Også Solveig, som har overvær ett og annet kommunestyremøte, oppfatter det som om alt er avgjort før behandling i kommunestyret.

– Det var mer demokratisk før, hevder hun.

Ifølge de tre på kroken er det bare SV og Rødt som vil avvikle parlamentarismen, mens Ap går inn for mer åpenhet uten å endre systemet.

Truet av privatisering

Magnhild Berntsen, Merete Evenseth og Solveig Hasselberg har alle lite til overs for velferdsprofitørene.

– ISS overtar ansvaret for matleveringen til Kroken fra september. Vi er fornøyd med det kommunale kjøkkenet vi har hatt til nå. Vi bestiller og får det vi vil ha, sier Magnhild.

Verken hun eller kollegene hennes ser noen grunn til å privatisere en virksomhet som fungerer så godt.

De er også skeptiske til at private selskaper overtar sykehjemsdriften flere steder.

– Skal Kroken privatiseres, må jeg skynde meg å gå av, sier Magnhild. Hun vil ikke risikere å måtte arbeide flere år ekstra på grunn av driftsoverdragelse.

– Utrygghet

Som tillitsvalgt merker Solveig den økte utryggheten blant ansatte.

– Helst vil vi unngå privatisering. Men når det først skjer, er det viktig at Fagforbundet står på for at ansatte får samme tariffavtale som før, og at de kan ta med seg pensjonen, sier hun.

Partienes forhold til privatisering veier tungt for de tre ved høstens lokalvalg. Men de har også merket seg hvilke partier som arbeider for hele og faste stillinger, og hvem som vil øke arbeidsgivers adgang til midlertidige stillinger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy