JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i energiverkene

I natt måtte mekleren gi opp å komme fram til en løsning i lønnsoppgjøret for de ansatte i energiverkene tilsluttet KS Bedrift. 453 ansatte er i streik ved Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk.

2012092712373620131216201843

einar.fjellvik@lomedia.no

monica.schanche@fagforbundet.no

knut.viggen@lomedia.no

Etter tre timers mekling på overtid måtte mekler Elisabeth Stenwig konstatere at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter.

Til sammen 453 medlemmer av EL & IT Forbundet og Fagforbundet går dermed ut i streik fra arbeidstidens start i dag. De to forbundene har i første omgang valgt å ta ut sine medlemmer i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) i streik.

Trygger liv og helse

Forbrukerne vil merke streiken ved at feil som måtte oppstå i strømforsyningen ikke blir rettet. NTE står for strømforsyningen i hele Nord-Trøndelag, blant annet til flere sykehus. Mange bønder og næringsdrivende får strømmen sin fra NTE. Det foregår også for tiden utbygginger ved et par flyplasser i fylket, blant annet Rørvik, der montører er involvert i arbeidet.

EL & IT Forbundets forhandlingsleder, Jan Olav Andersen, forsikrer imidlertid at man har beredskapsordninger som skal sikre at svikt i strømforsyningen som kan sette liv og helse i fare vil bli rettet.

Lønn og pensjon viktigst

Bruddet kommer i all hovedsak som en følge av at partene ikke ble enige om minstelønnssatsene, reisebestemmelsene eller om regulering og betaling av arbeidstid utenom den ordinære arbeidstiden.

- Både pensjon og økonomi er viktig for oss, sier Bjørnar Gulstad, Fagforbundets hovedtillitsvalgt i Nord-Trøndelag e-verk, som tar første streikevakt utenfor hovedkontoret til NTE i Steinkjer.

- Jeg er glad for at pensjonsspørsmålet ser ut til å være berga etter at KS Bedrift frafalt kravet om å endre pensjonsordningen lokalt. Men også heving av minstelønnssatsene er viktig for oss. Vi er budd på å ta den kampen, sier Gulstad.

Han opplyser at Fagforbundet i hovedsak organiserer administrativt personell, servicemedarbeidere og renholdere.

- Vi har tatt ut hovedtyngden av våre medlemmer i de to selskapene NTE Holding, som utfører fellestjenester, og ved NTE Marked, der vi har flere ved kundesenteret, opplyser Gulstad.

Pensjonskrav blokkerte

Forbundssekretær Bjørn Fornes i El- og IT-forbundet er ikke i tvil om at det var arbeidsgivernes krav om å forhandle om endringer i pensjonsordningen til de ansatte som ble avgjørende.

- Dette kravet ble ikke sluppet før en halv time før meklingsfristen gikk ut og det blokkerte fremdriften, sier Fornes.

De ansatte i de KS-tilsluttede e-verkene har dag en pensjonsordning som garanterer dem 66 prosent av sluttlønna i pensjon ved full pensjonsopptjening.

Nye streikeuttak

Forhandlingsutvalget beklager at det ikke var mulig å komme til enighet, og vil i løpet av kort tid drøfte opptrapping av streiken.

EL & IT Forbundet varsler opptrapping av streiken fra og med tidlig i neste uke. Også Fagforbundet, som har 161 medlemmer som omfattes av energioverenskomsten, vurderer opptrapping. Det er totalt cirka 2.500 medlemmer i EL & IT Forbundet og Fagforbundet i 110 bedrifter som omfattes av dette oppgjøret.

Beklager streiken

Motparten i forhandlingene, KS Bedrift Energi, beklager også at det ble streik.

– Vi strakk oss lenger enn de fleste arbeidsgivere har gjort i år. EL & IT Forbundet og Fagforbundet sa i natt nei til et lønnstilbud fra energibedriftene i KS Bedrift med en ramme på 5.3 prosent, sier forhandlingsleder og direktør Bjørg Ravlo Rydsaa i KS Bedrift til NTB.

– Vi kunne ikke gå lenger i tilbudet vårt enn vi gjorde, hevder Bjørg Ravlo Rydsaa.

Maskinistene og Delta fortsetter

Også Det norske maskinistforbund og YS-forbundet Delta er involvert i lønnsoppgjøret i e-verkene, med henholdsvis 31 og 200 medlemmer. Begge forbundene fortsatte mekling etter at LO-forbundene gikk ut i streik.

Meklingen for begge disse forbundene er, ifølge Riksmekleren, stilt i bero, inntil videre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy