Streik i energiverkene

I natt måtte mekleren gi opp å komme fram til en løsning i lønnsoppgjøret for de ansatte i energiverkene tilsluttet KS Bedrift. 453 ansatte er i streik ved Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk.

2012092712373620131216201843

einar.fjellvik@lomedia.no

monica.schanche@fagforbundet.no

knut.viggen@lomedia.no

Etter tre timers mekling på overtid måtte mekler Elisabeth Stenwig konstatere at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter.

Til sammen 453 medlemmer av EL & IT Forbundet og Fagforbundet går dermed ut i streik fra arbeidstidens start i dag. De to forbundene har i første omgang valgt å ta ut sine medlemmer i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) i streik.

Trygger liv og helse

Forbrukerne vil merke streiken ved at feil som måtte oppstå i strømforsyningen ikke blir rettet. NTE står for strømforsyningen i hele Nord-Trøndelag, blant annet til flere sykehus. Mange bønder og næringsdrivende får strømmen sin fra NTE. Det foregår også for tiden utbygginger ved et par flyplasser i fylket, blant annet Rørvik, der montører er involvert i arbeidet.

EL & IT Forbundets forhandlingsleder, Jan Olav Andersen, forsikrer imidlertid at man har beredskapsordninger som skal sikre at svikt i strømforsyningen som kan sette liv og helse i fare vil bli rettet.

Lønn og pensjon viktigst

Bruddet kommer i all hovedsak som en følge av at partene ikke ble enige om minstelønnssatsene, reisebestemmelsene eller om regulering og betaling av arbeidstid utenom den ordinære arbeidstiden.

- Både pensjon og økonomi er viktig for oss, sier Bjørnar Gulstad, Fagforbundets hovedtillitsvalgt i Nord-Trøndelag e-verk, som tar første streikevakt utenfor hovedkontoret til NTE i Steinkjer.

- Jeg er glad for at pensjonsspørsmålet ser ut til å være berga etter at KS Bedrift frafalt kravet om å endre pensjonsordningen lokalt. Men også heving av minstelønnssatsene er viktig for oss. Vi er budd på å ta den kampen, sier Gulstad.

Han opplyser at Fagforbundet i hovedsak organiserer administrativt personell, servicemedarbeidere og renholdere.

- Vi har tatt ut hovedtyngden av våre medlemmer i de to selskapene NTE Holding, som utfører fellestjenester, og ved NTE Marked, der vi har flere ved kundesenteret, opplyser Gulstad.

Pensjonskrav blokkerte

Forbundssekretær Bjørn Fornes i El- og IT-forbundet er ikke i tvil om at det var arbeidsgivernes krav om å forhandle om endringer i pensjonsordningen til de ansatte som ble avgjørende.

- Dette kravet ble ikke sluppet før en halv time før meklingsfristen gikk ut og det blokkerte fremdriften, sier Fornes.

De ansatte i de KS-tilsluttede e-verkene har dag en pensjonsordning som garanterer dem 66 prosent av sluttlønna i pensjon ved full pensjonsopptjening.

Nye streikeuttak

Forhandlingsutvalget beklager at det ikke var mulig å komme til enighet, og vil i løpet av kort tid drøfte opptrapping av streiken.

EL & IT Forbundet varsler opptrapping av streiken fra og med tidlig i neste uke. Også Fagforbundet, som har 161 medlemmer som omfattes av energioverenskomsten, vurderer opptrapping. Det er totalt cirka 2.500 medlemmer i EL & IT Forbundet og Fagforbundet i 110 bedrifter som omfattes av dette oppgjøret.

Beklager streiken

Motparten i forhandlingene, KS Bedrift Energi, beklager også at det ble streik.

– Vi strakk oss lenger enn de fleste arbeidsgivere har gjort i år. EL & IT Forbundet og Fagforbundet sa i natt nei til et lønnstilbud fra energibedriftene i KS Bedrift med en ramme på 5.3 prosent, sier forhandlingsleder og direktør Bjørg Ravlo Rydsaa i KS Bedrift til NTB.

– Vi kunne ikke gå lenger i tilbudet vårt enn vi gjorde, hevder Bjørg Ravlo Rydsaa.

Maskinistene og Delta fortsetter

Også Det norske maskinistforbund og YS-forbundet Delta er involvert i lønnsoppgjøret i e-verkene, med henholdsvis 31 og 200 medlemmer. Begge forbundene fortsatte mekling etter at LO-forbundene gikk ut i streik.

Meklingen for begge disse forbundene er, ifølge Riksmekleren, stilt i bero, inntil videre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy