JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Taushetsbrudd på Facebook

Hver fjerde sykepleier skriver om jobbhverdagen på nettet.

2012100411582120131216202256

Én av ti synes også det er greit å ha pasienter som venner på Facebook. Det synes ikke Helsedirektoratet.

Hele 24 prosent av sykepleierne skriver om jobben på sosiale medier. Det viser resultatene fra en spørreundersøkelse som tidsskriftet Sykepleien har foretatt, skriver Dagsavisen.

34 prosent av sykepleierne er på Facebook, Twitter eller Instagram i løpet av arbeidsdagen, men kun halvparten av dem har drøftet med arbeidsgiver hvordan de skal oppføre seg når de bruker sosiale medier. For helsepersonell som har taushetsplikt, kan en Facebook-glipp få store konsekvenser.

– Alt som gjelder helse og omsorg av enkeltpersoner innehar sensitive personopplysninger. Det er lett for pasienter å bli gjenkjent i små miljøer når de beskrives eller avbildes. Det er et brudd på taushetsbestemmelsen og skal ikke skje, sier seniorrådgiver Tor Ottersen i Helsedirektoratet.

Én av tre sykepleiere oppgir i undersøkelsen at de opptrer både som privatperson og sykepleier i sosiale medier. Én av ti mener det er greit å være venner med pasientene sine på Facebook, mens 38 prosent mener det er i orden å posere i sykepleieruniform på profilbildet sitt.

Også dette reagerer Helsedirektoratet på.

– Sammenblandingen av det private og profesjonelle visker ut en grense. De har møtt vedkommende i en profesjonell rolle hvor de har taushetsbestemmelser. Et vennskap i etterkant på et offentlig område kan lett skli ut, mener Ottersen. (ANB–NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy