JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Over 400 milliarder til kommunene

For første gang passerer overføringene til norske kommuner 400 milliarder kroner. – Det trengs for å løse stadig flere oppgaver i kommunene, sier leder av Fagforbundet, Jan Davidsen.

2012100810400420131216202533

ola.tommeras@fagforbundet.no

Overføringene til kommunene er økt med 6,8 milliarder kroner fra inneværende år til neste års budsjett, og passerer nå 400 milliarder kroner. Av dette er 300 milliarder frie inntekter.

- Det må til

Forbundsleder Jan Davidsen understreker at det er helt nødvendig med en slik økning i overføringene til kommunene.

- Dette er mye penger, men det trengs for å løse de stadig større oppgavene som kommunene har fått, blant annet til samhandlingsreformen. Befolkningsutviklingen med stadig flere eldre, gir også behov for mer ressurser, sier Davidsen.

Davidsen mener det ikke er tilfeldig at Norge går så økonomisk godt, og kan styrke velferden mens resten av Europa sliter.

- Dette skyldes bevisste politiske valg. I resten av Europa har våre søsterforbund en helt annen virkelighet. De slåss mot massearbeidsledighet og tøffe nedskjæringer i offentlige budsjetter, kommenterer Davidsen.

Omsorgsløft

Davidsen er fornøyd med at det gjøres et løft i sykehusene og i eldreomsorgen. Det legges til rette for 1750 nye heldøgns omsorgsplasser.

- Dette var et helt nødvendig løft, men det er viktig samtidig å satse på kvalitet og bemanning når det bygges ut flere plasser, understreker han.

Forut for forslaget til statsbudsjett var styrking av kommunale stillinger i barnevernet et av innspillene fra Fagforbundet. Det er nå satt av penger til 270 nye stillinger. I tillegg skal det brukes 154 millioner kroner til rekruttering, forskning og kompetanseheving blant ansatte i barnehagene.

Positivt hovedbilde

- Hovedbildet er samlet sett positivt. Om jeg skal peke på noe jeg savner så er det sterkere virkemidler for å bekjempe fattigdommen. Den finnes blant alt for mange, midt i den velstanden flertallet opplever, sier Davidsen.

Han er også bekymret for utviklingen på boligmarkedet, der særlig unge sliter med å komme inn.

- Her trengs det kraftigere korrektiv til markedskreftene, sier han. '

Så mye får din kommune

- Ikke lenger smalhans

- Dette budsjettet skal gi innbyggerne enda flere og tryggere tjenester i hverdagen, sier kommunal og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Navarsete påpeker at dette er en satsing som følger opp tidligere års økninger til kommunene i den rødgrønne regjeringsperioden.

- Vi snudde en lang trend med smalhans i kommunene. Det har gitt rom for god samfunnsutvikling, sier hun.

Holder nivået

- Styrkingen er helt nødvendig for å opprettholde tjenestenivået i kommunene, mener styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Helgesen påpeker at kommunene har store økte utgifter forbundet med befolkningsøkning, økte pensjonskostnader og andre automatiske kostnadsøkninger. Av økningen på 6,8 milliarder er fem milliarder kroner frie inntekter.

- Dette tilsvarer de økte kostnadene i kommunesektoren, sier Helgesen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy