Det norske oljefondet har sin største enkeltinvestering i oljeselskapet Shell, viser en gjennomgang gjort av Framtiden i våre hender.
– Amnesty International og FNs miljøprogram (UNEP) dokumenterer at Shell over lang tid er ansvarlig for de alvorlige miljøødeleggelsene som har ødelagt livsgrunnlaget for menneskene i Nigerdeltaet, sier politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty Norge i en pressemelding.
Shell er Oljefondets største enkeltvise egenkapitalinvestering, verdsatt til 30 milliarder kroner. Oljefondet er med dette en av de største eierne i Shell.
Årelangt samarbeid
Norge og Nigeria har hatt et samarbeid i energisektoren siden 1999, de siste sju årene formalisert gjennom programmet «Olje for utvikling». Også Statoil og norske underleverandører er til stede i Nigeria. Offshore utenfor Bayelsa har Statoil lete- og produksjonslisens. Virksomheten er skjermet for en del av problemene på land, men også Statoil har hatt lokale utfordringer.
– Tidlig på 90-tallet viste risikorapporter at mulige oljelekkasjer fra vår produksjon ville ramme en spesiell del av Bayelsa, et samfunn i Akassa helt mot sør, forteller Sophia Mbakwe ved Statoils kontor i Lagos.
Utviklet bærekraftig samfunn
Akassa har 35.000 innbyggere fordelt på 19 lokalsamfunn. For å komme hit må man ta båt. Samfunnet manglet både vei, strøm og basistjenester. Sammen med den sveitsiske organisasjonen Pro Natura ble det satt opp en modell for å utvikle et bærekraftig samfunn.
– Noe av det første vi skjønte, var at vi trengte et styre forankret i lokalsamfunnet, valgt i en åpen prosess, der alle grupper, også ungdom og kvinner, var representert, sier Mbakwe.
– Akassamodellen er i dag godt kjent i Nigerdeltaet, og har vunnet både priser og lokal ros i Bayelsa. Fokuset har vært på helse, utdanning, infrastruktur og kapasitetsbygging.
Sophia Mbakwe tror noe av suksessen kan tilskrives at Statoil har latt Pro Natura gjøre mye av jobben, etter å ha stilt penger til rådighet.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
Anita Arntzen