JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap + Frp = suksess

UTRADISJONELT SAMARBEID: Arbeiderpartiet i Sandnes scorer høyt på meningsmålingene etter å ha samarbeidet med Frp de siste fire årene.

UTRADISJONELT SAMARBEID: Arbeiderpartiet i Sandnes scorer høyt på meningsmålingene etter å ha samarbeidet med Frp de siste fire årene.

Fotomontasje: Vidar Eriksen

I Sandnes har Arbeiderpartiet ordførerkjedet og Frp varaordføreren. Samarbeidet har resultert i at minst ett sykehjem er reddet fra privatisering.

2015090813383820230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

Meningsmålingene viser at oppslutningen om Ap har økt med 50 prosent i løpet av årene med Frp. Nå kan det gå mot rent flertall for de to partiene.

Etter fire år i kompaniskap blir samarbeidet beskrevet som en suksess, av både Ap og Frp i Sandnes selv og Fagforbundet i rogalandsbyen. Nå er Ap og Frp klare for å styre sammen i en ny periode.

– I løpet av årene vi har samarbeidet med Frp, har Sandnes faktisk blitt en rødere by. Det hadde jeg ikke trodd skulle skje, konstaterer ordfører Stanley Wirak (Ap), som forteller at alle i Sandnes var skeptiske til samarbeidet.

Første på 50 år

Da Wirak tok over, var det som den første Ap-ordføreren i byen på 50 år. Etter fire år i flertall med Frp, SV og Sp, føler Wirak at både Sandnes og Arbeiderpartiet er i flyten.

– På grunn av samarbeidet med Frp, har vi hatt mulighet til å drive Ap-politikk for første gang på flere tiår, sier ordføreren.

Høyre ble det største partiet i valget for fire år siden. Da de ville gi varaordføreren til KrF, snudde Frp seg mot Ap. Partiene avklarte raskt hvor de sto i de enkelte sakene – hvor de var enige og i hvilke saker de var uenige. Det har vært noe av nøkkelen til suksessen, tror ordføreren.

– Dessuten snakker vi samme språk. Både jeg og varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) kommer fra arbeiderklassen og hadde fedre som var fagforeningsledere, sier Wirak.

Han forteller at samarbeidspartiene satte seg tydelige mål. Blant annet å bygge ut flere sykehjemsplasser og effektivisere driften.

Har unngått privatisering

I løpet av den siste perioden har ikke Ap innført eiendomsskatt, mens Frp ikke har stemt for privatisering av tjenester. Wirak benekter at det ligger en avtale mellom partiene, men sier:

– Vi har opparbeidet en respekt og tillit for hverandre. I programmet vårt sa vi at vi ville innføre eiendomsskatt, men det har vi ikke flertall for. Vi har også klart å drive mer effektivt slik at det ikke lønner seg å sette ut driften av kommunale tjenester til private, sier Wirak.

– Fortjener å beholde jobben

Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) sier at de ansatte i kommunen har klart å bli mer effektive, og derfor fortjener å beholde jobben.

– De 5000 ansatte i kommunen er i konkurranse med seg selv hver dag om å levere de beste tjenestene til en god pris til innbyggerne. Vi skal ikke privatisere bare for å privatisere, men hvis vi ikke selv driver effektivt nok, kan vi godt konkurranseutsette, sier Borgli.

Forrige periode, da Høyre hadde ordføreren, ble det vedtatt å sette ut et sykehjem til private. Da det endelige vedtaket skulle gjøres i denne perioden, anbefalte rådmannen at kommunen skulle drifte det i egen regi.

– Han mente kommunen vil gjøre det mer effektivt, sier Wirak.

Ordføreren sier at Arbeiderpartiet ikke ville latt profittbaserte selskaper drive et sykehjem hvis det var på bekostning av lønns- og pensjonsbetingelsene til de ansatte.

Fagforbundet i Sandnes var veldig skeptisk

– Jeg holdt på å få bakoversveis da jeg hørte at Frp og Ap skulle samarbeide. Jeg var veldig skeptisk, sier Cathrine Hauff Nordvall, leder for Fagforbundet i Sandnes.

I dag er hun glad samarbeidet ble en realitet.

– Alternativet hadde vært mye verre, mener Hauff Nordvall.

Bortsett fra bygging av to private barnehager, har ikke kommunestyret i Sandnes privatisert noe de siste årene.

– Hadde det ikke vært for samarbeidet mellom Ap og Frp, ville i hvert fall et bo- og aktivitetssenter blitt privatisert, sannsynligvis mer, forteller Hauff Nordvall.

Nå støtter Fagforbundet i Sandnes fire nye år med Frp-samarbeid for Ap.

– Helst skulle vi sett at de rødgrønne partiene fikk flertall alene, men vi må være realistiske. Hadde det ikke vært for dette samarbeidet, hadde Sandnes vært mørkeblått.

Kommunepolitikk handler like mye om personer som partier. Derfor er det ikke sikkert det hadde fungert om det var andre personer, tror Hauff Nordvall.

– Lokalpolitikk er ikke like ideologisk

At samarbeidet mellom Ap og Frp har blitt en suksess i Sandnes, sier mye om hvor lite lokale politikere egentlig bestemmer i ideologiske spørsmål. Det mener førsteamanuensis Svein Erik Thuastad ved Universitetet i Stavanger.

– Mens nasjonal politikk handler om å bestemme innholdet i for eksempel skolen, dreier lokalpolitikk seg i stor grad om å iverksette det som blir bestemt sentralt. Lokalt handler det mye om å velge et politisk lederskap, sier Thuastad.

Han mener utradisjonelle samarbeid har større sjanse for å lykkes i mindre kommuner. Ifølge Thuastad handler det der mer om praktisk politikk enn om ideologi. Det ville vært vanskeligere for partiene å forsvare et slikt samarbeid i storbyene.

– Det ideologiske tapet ville blitt for stort, mener forskeren.

Ap i Haugesund ser til Sandnes

Selv om Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at Sandnes er og forblir unntaket hvor Ap samarbeider med Frp, ser det ut til at samarbeidet nå kan spre seg til andre kommuner i regionen.

Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre et godt valg i den tradisjonelt så blå byen Haugesund. Det er likevel høyst usikkert om venstresiden får flertall alene. Derfor vil ikke Aps ordførerkandidat, Arne-Christian Mohn, utelukke et samarbeid med Frp.

– Vi har åpen dør for alle de andre partiene, sier Mohn til Fagbladet.

Han har fått med seg hva som har skjedd i Sandnes.

– Der driver de Ap-politikk for første gang på 50 år. I Haugesund er Frp i opposisjon, og vi samarbeider i flere saker allerede, sier Mohn.

Ordførerkandidat vil ha null privatisering

En forutsetning for at Mohn skal inngå samarbeid med Frp, er at Ap får ordføreren.

– Vi ønsker å få gjennomslag for Ap-politikk for enhver pris, og da må vi kanskje samarbeide. Jeg er en idealist, men ikke en ideolog. Det handler om realpolitikk.

– Er det ikke vanskelig å samarbeide med et parti som står så langt fra Ap?

– Mange av sakene vi står lengst fra hverandre i, er nasjonalpolitikk. Her i Haugesund samarbeider vi allerede i dag i mange saker som vil gjøre byen bedre.

– Hvilke saker vil dere ikke gi dere på?

– Privatisering og offentlig-privat samarbeid er nesten umulig å se for seg at vi kan gå med på, sier Mohn.

Også i Stavanger har de to partiene flørtet, men forsker Svein Erik Thuastad tror ikke et samarbeid blir tilfellet der, fordi byen er for stor.

– Det er litt vanskelig å si hvor skillet går. Kanskje det går akkurat mellom byer på størrelse med Stavanger og Sandnes. I Stavanger er dessuten Høyre så store at de har mange mulige samarbeidspartnere, sier Thuastad.

– På grunn av samarbeidet med Frp, har vi hatt mulighet til å drive Ap-politikk for første gang på flere tiår

Stanley Wirak, ordfører Ap

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy