– Nobelprisen til EU er en skandale

Det gikk et stønn gjennom forsamlingen da Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland annonserte at årets Nobels Fredspris for 2012 skal tildeles Den europeiske union (EU). «Skandale» er karakteristikken fra LO-sekretær Kristian Tangen.

2012101513015920131216203310

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg føler stor irritasjon over at EU mottar fredsprisen. Det er en hån mot millioner av europeere som er ført ut i arbeidsledighet og fattigdom. Det er også en hån mot menneskerettighetsforskjempere på hele kloden, sier Kristian Tangen i LOs ledelse.

På Nobelinstituttet er det flere som føler seg brydd i det som skal være et historisk øyeblikk da verdens øyne er rettet mot Norge. Thorbjørn Jagland, som til vanlig er leder av Europarådet, deler altså ut verdens mest prestisjefylte fredspris til EU.

Vil svekke prisen

Mens utenlandske medier nikket og lyttet intenst til Thorbjørn Jagland, ser Erling Borgen, professor i journalistikk og kjent filmskaper, pinlig berørt ut.

– Dette er så pinlig og selvopptatt at det vil skade både prisen og Nobelkomiteen. Helt utrolig at ikke komiteen klarer å finne mennesker som kjemper for fred og gir denne til EU som er sterkt preget av kriser, sa han før han forlot salen i sinne. Også politikere på venstresiden, i SV og Rødt, var kjappe med å skrive statusoppdageringer på sosiale medier som fordømmer prisen til EU. Brannfakkelen setter også fyr på flere tillitsvalgte som i dag raser mot komiteen som enstemmig har gått inn for å gi prisen til EU.

Fred i seks tiår

Thorbjørn Jagland på sin side så både selvsikker og opplagt ut der han leste begrunnelsen både på norsk og engelsk, på sin litt klumsete måte. Han gav pressekorpset et historisk tilbakeblikk på to minutter. Komiteen mener at EU og dens forløpere gjennom mer enn seks tiår har bidratt til å fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.

– I mellomkrigstida ga Den Norske Nobelkomite flere priser til personer som arbeidet for tysk-fransk forsoning. I årene etter 1945 er forsoningen blitt en realitet. Andre verdenskrigs forferdelige lidelser demonstrerte behovet for et nytt Europa. Gjennom sytti år hadde Tyskland og Frankrike utkjempet tre kriger. I dag er krig mellom Tyskland og Frankrike utenkelig. Dette viser at historiske fiender gjennom målrettet arbeid og oppbygging av gjensidig tillit kan bli nære samarbeidspartnere, sa han.

Ny æra med nye land

Jagland sa videre at Berlin-murens fall gjorde medlemskap i EU mulig for en rekke sentral- og østeuropeiske land og innledet dermed en ny æra i europeisk historie.

– Skillet mellom øst og vest er i stor grad brutt ned; demokratiet er styrket; mange etnisk-nasjonale konflikter er bilagt, sa han.

Økonomisk krise

EU er inne i en periode med store økonomiske vanskeligheter og betydelig sosial uro. Det er nettopp derfor denne prisen føles urettferdig for de mange milioner arbeisledige og fattige i Europa.

Jagland mener likevel de fortjener en pris for det han mener er «den vellykkete kampen for fred og forsoning og for demokrati og menneskerettigheter. Den stabiliserende rollen EU har spilt, har bidratt til å omforme størstedelen av Europa fra et krigens til et fredens kontinent, sier han.

Elitens servilitet

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er en av dem som reagerer kraftig på at EU får Nobels fredspris.

– Med denne tildelinga tar Thorbjørn Jagland den norske elitens EU-servilitet til nye høyder. Han bruker Nobelprisen som et innenrikspolitisk virkemiddel, helt i strid med Nobels testamente. Dette framstår først og fremst som Jaglands personlige oppreisning over at flertallet sa nei til EU i 1994, sier han og stiller seg også undrende til at EU får fredsprisen i en tid der unionens rolle er svært omstridt.

– Hva med alle de som hver enesete dag setter sine liv på spill og jobber for fred. Mordechai Vanunu har tilbrakt mange år av sitt liv i israelsk fengsel for sin innsats mot atomvåpen. Han er en solid kandidat for fredsprisen. Det samme kan sies om Malalai Joya, kjent som Afghanistans modigste kvinne, som har kjempet både mot Taliban-regimet og mot Nato-okkupasjonen med fredelige midler og med fare for eget liv.

Absurd

– Nei til EU mener denne tildelingen er absurd. EU har svært lite å vise til når det gjelder å skape fred i verden. EU legger tvert imot opp til en kraftig militær opptrapping i årene som kommer, sier Olaussen.

– EU vil fortsatt tillate og oppmuntre til et atomvåpenbasert forsvar i UK og Frankrike, og satser hardt på eget atomforskningsprogram, påpeker Olaussen, som mener EUs håndtering av euro-krisen også fører til arbeidsledighet, sosial nød og undergraver velferdsstatene i EU-landene. – Dette er heller ikke stabiliserende og fredsskapende, sier han.

Diplomatisk Flåthen

Langt mer diplomatisk er LO-leder Roar Flåthen i sin kommentar til prisutdelingen:

-I et historisk perspektiv er det ingen tvil om at EU har fremmet fred og stabilitet i Europa, mener LO-lederen.

Han er likevel overrasket over at Nobelkomiteen har valgt å gi prisen til EU nå, i en situasjon hvor store deler av befolkningen må betale for den økonomiske krisen med økt arbeidsledighet, særlig blant unge, kutt i trygde- og velferdsordningene og økende sosial uro.

Nobels fredspris er en internasjonal pris som kan utdeles årlig av Den norske Nobelkomite etter retningslinjer fastsatt i Alfred Nobels testamente.

Mens de øvrige prisene deles ut av fagkomiteer med sete i Sverige, deles altså fredsprisen ut av en komité oppnevnt av Det norske Storting.

MEST LEST:

Bjørn A. Grimstad

Marthe skjønte noe var galt da hun fikk en tekstmelding i en pause på jobb

– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.

– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.

Haukeland universitetssjukehus

Dette sykehuset satser på helsefagarbeidere: Nå vil de ha flere som Karoline og Susanne

TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.

TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.

Ingeborg Vigerust Rangul

Her får hjelpepleieren beskjed om at sykehjemmet hun jobber på skal tilbake til kommunen

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

Ambulansetjenesten Steigen

Ambulansefolket inviterer helseminister Høie: – Kom hit, så skal få se hva avstand er for noe

Kari Fossum ser fram til en tillitsreform i offentlig sektor.

Kari Fossum ser fram til en tillitsreform i offentlig sektor.

Helge Rønning Birkelund

Skjemaveldet stjeler av tida for helsefagarbeider Kari (47): – For mange er samtalen viktigere enn sårstellet

NOK ER NOK:  Marte Dahl Olsen, Maria Lillegraven, Ingebjørg Schrøder, Roger Kristensen, Marte Ørling Andersen og Mona Rist Nystad, er blant dem som har fått nok av hjemmevaktordningen.

NOK ER NOK: Marte Dahl Olsen, Maria Lillegraven, Ingebjørg Schrøder, Roger Kristensen, Marte Ørling Andersen og Mona Rist Nystad, er blant dem som har fått nok av hjemmevaktordningen.

Ambulansetjenesten Steigen

Fikk nok av hjemmevakt: Seks av ti ansatte i ambulansetjenesten sa opp jobben

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy