JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velferdsteknologisk milliardinvestering

Det haster å få standardisert teknologien, endret utdanningen og lovverket på plass, mener Helsedirektoratet, og foreslår å sette av én milliard over åtte år til et velferdsteknologisk fond.

2012101515532620131214190816

Det er bare å lære seg den nye betydningen av Vip: Velferdsteknologisk innovasjonsprogram. Helsedirektoratets forslag til ny nasjonal satsing innholder 19 tiltak, som endringer i lovgivningen, kompetanseheving og utreding av framtidige modeller for finansiering.

Kommunene er nøkkelen

120 millioner årlig i åtte år er resepten for å få Norge inn i den velferdsteknologiske tidsalderen. Direktoratet ønsker ikke ett ­nasjonalt senter, men flere regionale innovasjonssentre.

Og er klar i sin tale: Det fraråder satsing på velferdsteknologi hvis det ikke samtidig sikres at kommunene settes i stand til å gjennomføre fornyingen.

Behov for storsatsing

Direktoratets rapport bygger i stor grad på NOU 2011:11 Innovasjon i omsorg, som Fagbladet omtalte i forrige nummer. Tiltakene innebærer stimulering av spredning av gode ideer knyttet til sju satsingsområder:

– Trygg hjemme (trygghetspakker og forebyggende løsninger, hjemmerehabilitering)

– Velferdsteknologi som støtte og stimulans ved kognitiv svikt

– Velferdsteknologi som støtte til sosial kontakt

– Velferdsteknologi i sykehjem og bofellesskap

– Velferdsteknologi som støtte til kommunale lokalmedisinske tjenester

– Utvikle mulighetsrommet for personer med funksjonsnedsettelse

– Velferdsteknologisk infrastruktur i boligblokk

Ikke brukerfinansiert

Direktoratet anbefaler ikke at bruker skal betale anskaffelsen av hjelpemidlene, men benytte dagens regler for egenandel. Rapporten peker også på at det finnes en grense for hvor mange egenandeler folk er villige til å betale.

Direktoratet påpeker at det må settes i gang et arbeid med framtidas finansiering av nye tekniske løsninger, som kan tilbys gjennom Nav Hjelpemiddelsentraler i kommunene.

Kilde: Velferdsteknologi. Helsedirektoratets fagrapport om implementering av velerdsteknologi i de kommunale helse- og omsorgstjenestene 2013–2030.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy