VIL FORBY: SV og Snorre Valen vil forby profitt på Velferd.
Siri Hardeland
stig@lomedia.no
Forslaget ble levert inn i vår, og behandles trolig av Stortinget sent i høst. I første omgang vil SV at regjeringen setter ned et offentlig utvalg som skal utrede omfanget av profitt fra offentlig finansierte velferdstjenester.
SVs Snorre Valen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget, sier til LO-Aktuelt at Vänsterpartiet i Sverige har fått med seg sosialdemokratene der på en liknende utredning, som skal munne ut i tiltak mot profitt på velferd.
Alt til velferd
«Det må være en forutsetning at skattepengene i sin helhet går til bedre tjenester for dem som trenger det, ikke til å bygge opp private formuer», heter det fra SVs side. Partiet mener kommersielle selskap med nødvendighet har profitt som øverste prioritet, og Snorre Valen peker på at flere av de kommersielle velferdsselskapene er eid fra skatteparadis.
– Det er urimelig at en aktør kan tjene gode penger på en skattefinansiert tjeneste, for så å aktivt unndra seg nettopp den beskatningen som muliggjør velferdstjenestene i utgangspunktet, mener Valen. Det varierer mellom de ulike velferdsområdene i hvor stor grad kommersielle har lov å ta ut utbytte
– Der det ikke er lov, «kan eierne finne omveier ved å bygge opp formuer i morselskap gjennom blant annet internfakturering og bruk av skatteparadiser», mener SV.
Ap: Veldig aktuelt
Aps Tove Karoline Knutsen er i utgangspunktet positiv til denne type forslag, men er usikker på om et utvalg er riktig nei å gå. Hun er også skeptisk til et utvalg som skal nedsettes av regjeringen, slik SVs forslag går ut på.
– Jeg kan ikke konkludere om vi støtter forslaget her og nå. Vi vil gå nøye gjennom saken og ta det opp i gruppa, sier Tove Karoline Knutsen til frifagbevegelse.no. Hun ser også mulighetene for å be om mer dokumentasjon, uten at det nedsettes et utvalg.
– Intensjonene i forslaget er bra. Vi er helt enig med SV i at det ikke skal hentes ut profitt på velferdstjenester, sier Tove Karoline Knutsen, som sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
Knutsen har tidligere sagt til LO-Aktuelt at det er utbytteforbud når det gjelder privatskoler, men at det er vanskelig å praktisere dette, all den tid konsernene finner veier for å omgå reglene.
Snorre Valen sier til frifagbevegelse.no at dette er noe av poenget med forslaget, nemlig å finne metoder for å stoppe at noen profiterer på velferd.
Sp støtter
Kjersti Toppe, Sp, sitter i Helse- og omsorgskomiteen. Hun understreker at vi ikke skal ha et helsevesen som legger til rette for profitt. Toppe har ikke lest forslaget til SV, men understreker at de to partiene er på linje i dette spørsmålet og at Senterpartiet har klare programformuleringer på området.
– Vi har ikke problemer med å støtte et slikt forslag, sier hun til frigagbevegelse.no.
KrF vil vurdere
Olaug V. Bollestad i KrF på Stortinget vil gå grundigere inn i forslaget før hun uttaler seg konkret.
– Når forslaget kommer i komiteen vil vi ta stilling, sier hun til frifagbevegelse.no. KrF skiller klart mellom de ideelle stiftelsene som Kirkens Bymisjon på den ene siden og de kommersielle selskapene på den andre.
– Vi må skjerme de ideelle, slik at de har reelle muligheter til å vinne anbud, sier Bollestad. Hun er klar på at det offentlige må stille klare krav til innhold og kvalitet, og understreker at eldreomsorgen trenger forutsigbarhet.
Sverige utreder
Den svenske sosialdemokratiske regjeringen satte i mars ned et utvalg om profitt innen velferd. Hensikten er å lage et nytt regelverk for den offentlige finansieringen av privat utførte velferdstjenester. Man vil synliggjøre hvordan offentlige midler brukes og hvordan de kommer brukerne til gode. En del av utredningen skal være ferdig 1. november i år, resten et år senere.
Det var Vänsterpartiet (V) i Sverige som krevde en slik utredning etter siste valg som en del av budsjettsamarbeidet med Sosialdemokratarna.
– Vi har allerede oppnådd noe ved at utredningen er i gang. Samtidig skal vi ikke underslå at vi har en vanskelig parlamentarisk situasjon, da vi ikke er i flertall, sier Danile Riazat i Vänsterpartiet. Han viser imidlertid til at 80 prosent av befolkningen er imot profitt på velferd.
– Store foretak som Akademedia med 90 000 elever er eid av Wallenbergfamilien. De vil nå selge seg ut av det private skolemarkedet, sier Riazat. Han mener dette er et resultat av den store motstanden som fins i befolkningen mot profitt på privat skoledrift og privat omsorg. Et annet forhold er at mange borgerlige politikere har gått over til godt betalte stillinger i velferdsforetakene. De slåss iherdig for å opprettholde situasjonen.
– Utredningen er ferdig om ett års tid. Da kommer den politiske kampen for å endre systemet, sier Daniel Riazat.
LO-ombudsmann og industriarbeider Thomas Axelsson skriver i lokalavisa Stockholm Nord at en del av profitten ikke skattlegges i Sverige, men plasseres i andre land. Velferdsforetakene raser over denne type innspill og mener den rødgrønne regjeringen ødelegger en hel bransje. Axelsson mener at innbyggerne ikke trenger velferdsprofitørene, men at disse selskapene trenger innbyggernes skattepenger.
SVs forslag
Stortinget ber regjeringen sette ned et offentlig utvalg som skal utrede omfanget av profitt fra offentlig finansierte velferdstjenester, og foreslå tiltak som kan sørge for at offentlige midler som bevilges til velferdstjenester, i sin helhet går til dette formålet.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Illustrasjonsbilde
Leif Martin Kirknes
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
BEKYMRA FOR FERIENE: Fagforbundets Iren Luther er bekymra for at kommunene firer på kravene til kompetanse i feriene, for å ha nok folk på jobb. Men studentene er hun positiv til.
Marte Bjerke