JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Den israelske ambassadøren løy til meg

Tidligere statsminister Kåre Willoch leverte et svært personlig og engasjerende foredrag om konflikten mellom Israel og Palestina på LOs konferanse på Sørmarka i dag. Det ble en historietime av de sjeldne.

2012102610595420131216204133

nina.hanssen@lomedia.no

Willoch minnet forsamlingen om Deir Yassin-massakren i den palestinske landsbyen rett før opprettelsen av staten Israel og andre massakre som Israel har prøvd å lagt lokk over, men som er blitt et symbol på den urett palestinerne og arabere mener er gjort mot det palestinske folket. Hendelsen sendte sjokkbølger inn i den palestinske befolkningen og bidro til den store palestinske fordrivelsen i 1948.

– Jeg husker at jeg pratet med den israelske ambassadøren om dette som fortalte meg at palestinerne hadde reist frivillig. Det var ren løgn. Hun sto rett og slett og løy meg i ansiktet, fortalte han.

FN har reagert

Ingen tvil om at engasjementet for palestinerne er ekte fra den kunnskapsrike pensjonisten. Uten manus, fortalte han levende om den lange og vanskelige bakgrunnen til konflikten i det hellige land.

Willoch trakk også fram at FN ved flere anledninger har reagert med ord mot den urett som rammet palestinerne og mente at de fordrevne palestinerne måtte få flytte tilbake, men at Israel ikke ville høre.

Begrunnelsen fra israelske myndigheter var at det ikke var plass til dem, fordi de ville ta imot jødiske innvandrere.

Alvorlig brudd på folkeretten

Kåre Willoch gikk gjennom flere eksempler på brudd på folkeretten som Israel har begått etter at staten Israel ble opprettet i 1948. Blant annet ved å opprette jødiske bosettinger på Vestbredden og ved å bygge muren.

Han har selv stilt spørsmål til statsminister Shimon Peres om hvordan han kunne fortsette med en aktiv bosettingspolitikk, selv om dette er i strid med folkeretten.

– Han svarte at, selv om han ikke var enig, så måtte han bare gjøre det. Det mener jeg ikke er god statsministerskikk, sa den tidligere norske statsministeren.

På sine mange reiser til Midtøsten, har han sett hvordan Israel har brukt kollektiv avstraffelse mot palestinske familier.

– På en reise, så jeg en familie sitte på en grushaug. Jeg ba sjåføren stanse bilen og snakket med dem. De fortalte at Israel hadde bestemt seg for å rive huset deres, fordi de hadde mistanke om at en terrorist hadde bodd i huset, sa han.

Willoch hadde også flere slike eksempler på grove overgrep mot palestinske familier etter at muren ble bygd.

Vesten reagerer ikke

Selv om han ikke lenger er aktiv politiker, har Willoch klare radikale råd til vestlige politikere, som han mener har hatt skylapper i forhold til Palestinakonflikten.

Han trekker fram da Vesten nærmest tvang palestinerne å avholde valg, men da valgresultatet forelå aksepterte ikke de fleste vestlige land resultatet.

Hamas hadde vunnet og Fatah tapte, men de fleste vestlige land mente at Fatah skulle overta makten.

– Dette er et hykleri uten sidestykke, sier Willoch.

Han mener Hamas ved flere anledninger har foreslått våpenhvile uten at Israel har tatt imot. Israel nekter å forhandle med Hamas. Også måten Vesten agerte på etter at Gaza ble angrepet i 2008 og 2009 sjokkerte Willoch.

– Dette svekker tilliten til vesten. Skal du få gjennomslag i politikken, må du forstå hva som skjer på den andre siden. Det er vanskelig å få fred når du kaller fiendene terrorister og nekter å forhandle. Det er viktig å se på årsakene til at konflikter oppstår. Der må den vestlige verden også skjerpe seg.

Israel er avvisende

Han trakk også frem flere uttalelser fra den israelske statsminister Netanyahu som viser at Israel avviser alle kompromisser om å få til fred. Han vil verken slutte med bosettingspolitikken eller la Jerusalem bli hovedstad i en todelt løsning.

Willoch innrømmer også at han selv har endret holdninger i forhold til konflikten siden han selv var aktiv politiker.

– Jeg husker at vi i utenrikskomiteen besøkte Israel på 80-tallet og at Berit Ås og de andre fra SV ville besøke palestinere. Vi synes det var en rar idé. Nå ville jeg nok vært være delegasjonsdeler på en slik reise, sier han. Willoch mener at Stoltenberg-regjeringen 2 kunne godt ha lagt mer press på Israel. Men samtidig presiserer han at mener den norske regjeringen er ikke er av de verste regjeringene i dette spørsmålet.

Ble satt på plass

NOFs forbundssekretær Egil Jespersen fikk så ørene flagret av Kåre Willoch, etter at han fra talerstolen kritiserte Willoch for å ha et for ensidig syn på konflikten.

Jespersen minnet om at fredsprisvinner Yasir Arafat var en terrorist og at det var to sider av denne konflikten.

Jespersen mente at det nå var viktig å se framover fremfor å trekke historiske linjer. Det fikk den blå tidligere statsministeren til å se rødt.

– Unnskyld at jeg er opphisset, men jeg tror at det er sunt for kroppen, startet Willoch før han satte Jespersen på plass fra talerstolen.

– Jeg har hørt slike holdninger før. Det er så typisk å gå ut fra at det er feil på begge sider. Da vil vi ikke oppnå noe som helst. Hva mener du er begrunnelsen for at det er feil på begge sider? Vi kan vise til konkrete massakre, brudd på folkeretten og se at Israel stadig vekk lager nye illegale bosettinger og nekter å høre på FN. Hvordan kan du klage på ensidighet da og si at noe må være feil på den palestinske siden? Jeg mener det blir overfladisk å forutsette at det er feil på begge sider slik du gjør, sa Willoch.

Litt rødere i toppen enn vanlig og med LO-tagg rundt halsen.

Hvem er terrorist?

– Hvem er det som sier at Arafat var en terrorist? Israel har begått to dusin massakre mot palestinere og begår overgrep omtrent daglig. Skal vi da kalle Israel terrorister? Jeg mener at for å forstå konflikten må vi se på årsakene og historien bak. Først da kan vi finne løsninger i framtiden, sa Willoch. Nærmere 70 deltakere fra flere forbund klappet. Ingen tvil om at Willoch hadde salen bak seg i dette spørsmålet.

– Historietime av de sjeldne, sier Peggy Følsvik, nestleder i HK.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy