– Det skal holde hardt å vaske billigere her
Ski kommune setter ut halvparten av renholdet på anbud denne vinteren. At kommunen dermed sparer noe, tror renholderne selv lite på.
ola.tommeras@fagforbundet.no
Det har vært jobbet i nesten to år med å få konkurranseutsatt renholdet i Ski like utenfor Oslo. Fagforbundet Ski har brukt tida godt, og fått gjennomslag for kravspesifikasjoner der det tydelig fastslås:
– De ansatte skal beholde nåværende pensjonsordning.
– Lønna skal justeres i samsvar med oppgjør i KS.
– Nåværende ansettelseskontrakt i Ski kommune skal ikke forringes.
– Kvaliteten skal opprettholdes. Detaljerte krav i henhold til Insta 800 er utarbeidet for hver eneste av de 44.700 kvadratmeterne med lokaler som settes ut på anbud.
Dyr affære
Oppdraget ble lagt ut til anbudskonkurranse i slutten av september. 1. oktober gikk det brev til 13 renholdere som må belage seg på å bytte arbeidsgiver. I november pågår arbeidet med å velge tilbyder.
Hovedtillitsvalgt Anita Lorentzen, Gunn Korsbøen, leder av Fagforbundet Ski og Berit Bakken, tillitsvalgt for renholderne, er lite fornøyd med konkurranseutsettingen, men godt fornøyd med at de fikk gjennomslag for tydelige krav til både pensjon og lønn.
– Enten må en privat operatør drive med tap, eller så vil konkurranseutsettingen bli en dyr affære for kommunen, mener de.
Tullete forventinger
Den politiske debatten om å konkurranseutsette renholdet begynte med store forventninger til innsparinger, blant annet basert på NHOs utregninger. Ifølge NHO skal Ski kunne spare 25 prosent av renholdsutgiftene ved å sette det ut til private.
– Dersom de verken dumper lønn, reduserer kvalitet eller kutter antall ansatte, så blir forestillinger om slike innsparinger bare tull, sier Anita Lorentzen og Berit Bakken.
Lønn utgjør nemlig mer enn 90 prosent av renholdskostnadene i Ski, viser kommunens budsjetter.
– Da må det veldig kreativ matematikk til for å spare 25 prosent. Det har nok politikerne skjønt også etter hvert, påpeker de.
– Å redusere antall ansatte er heller ikke realistisk. Det er allerede skåret inn til beinet, sier Berit Bakken.
Skal følge med
13 ansatte blir virksomhetsoverdratt til det selskapet som måtte vinne anbudskonkurransen.
– Vi skal følge dem godt opp framover. Og vi skal trekke fram i lyset hver eneste utgiftspost ved konkurranseutsettingen, lover Gunn Korsbøen, som ikke blir veldig overrasket dersom renholdet tas tilbake i egenregi ved første evaluering.
Hun viser til at kommunen allerede har brukt store ressurser på å forberede utsettingen av renholdet. I tillegg opprettes en halv stilling til å kontrollere om leverandøren gjør jobben.
– Alt dette er kostnader som må tas med når konkurranseutsettingen evalueres, sier hun.
– Den nesten to år lange prosessen har skapt mye uro blant renholderne. Jeg tviler på at kommunen vil oppnå annet enn uro og ekstra utgifter med dette, sier Gunn Bakken.
Slutt på fleksibilitet
De tillitsvalgte i Ski påpeker også at enhetene i kommunen må belage seg på en annen hverdag.
– Det vil bli en utfordring for virksomhetslederne. Den fleksibiliteten som følger ved å drive i egenregi forsvinner. Nå må alt være på stell, lokaler må være ryddet og forberedt til rengjøring i henhold til kontrakten. Ethvert ekstraarbeid vil i framtida utløse en ekstraregning, påpeker de.
NHO understreker at tallene i sin rapport er veiledende. De hevder at Ski kommune kan spare 25 prosent på å konkurranseutsette renhold. Dette skal gjøres uten å dumpe lønn, selv om lønn utgjør mer enn 90 prosent av renholdsutgiftene.
NHO har regnet seg fram til innsparingen ved å sammenlikne kostnad per kvadratmeter med best praksis i deres medlemsbedrifter. Det framgår ikke hvordan best praksis er utregnet.
NHO konkluderer med at kommunen kan spare syv millioner kroner årlig eller frigjøre 15 årsverk, ved å la deres medlemsbedrifter konkurrere om å gjøre jobben.