JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Papirløse-senter støttes av Folkehjelpa

– Hvis LO-kongressen bestemmer at LO skal opprette et faglig senter for papirløse, står vi definitivt klare, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk folkehjelp.

2012111612073120131216205746

solfrid.rod@lomedia.no

Som Fontene skrev fredag, kommer FO, Fagforbundet og Arbeidsmandsforbundet til å jobbe for å få LO til å opprette et faglig senter for papirløse.

Det er oversendt flere ulike forslag til LO-kongressen i mai. Hensikten er å hjelpe papirløse og bekjempe at de utnyttes som billig arbeidskraft på norske arbeidsplasser.

Erfaring med drift

– Noe må gjøres for å gi papirløse et bedre vern, fastslår Tørres.

Hun understreker at hun har «dundrende respekt» for LO-kongressen, og vil ikke forskuttere noe vedtak derfra. Men om forslaget om et faglig senter får støtte, er Norsk folkehjelp klare til å spille en rolle i oppstart og drift av senteret.

– Vi samarbeider allerede med fagbevegelsen for å bekjempe rasisme. Og vi har mer erfaring med driftsansvar. Vi driver for eksempel flere mottak, sier hun.

Svensk modell

I Sverige har Fackligt center för papperslösa vært i sving siden 2008. Det holder åpent hver mandag ettermiddag, og betjenes av folk fra de ulike forbundene, i tillegg til daglig leder Sten-Erik Johansson.

De som oppsøker senteret har stort sett fått mindre lønn enn lovet, ned til 20 kroner timen. I tillegg jobber de altfor lange dager, ofte uten tilstrekkelig beskyttelse. Senteret informerer om rettigheter og utreder de sakene folk presenterer, før sakene så videresendes til riktig forbund.

Den svenske modellen er interessant, mener Tørres. Men understreker at det er LO som bestemmer hvordan et slikt senter eventuelt skal utformes.

Solidaritet og dumping

Hun er glad for å lese at motstanden i svensk fagbevegelse har avtatt siden oppstarten.

– Det finnes sikkert kritiske røster her i landet også, men jeg tror dette vil bli godt mottatt på kongressen. Dette handler om solidaritet med de som utnyttes aller grovest i arbeidslivet, samtidig som det handler sosial dumping, som jo fagbevegelsen står samlet mot.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy