ola.tommeras@fagforbundet.no
Styret i det interkommunale selskapet Ivar vedtok den spenstige investeringsplanen på fredag. Selskapet Ivar eies av Stavanger, Sandnes, Sola, Hå, Klepp, Time, Gjesdal, Randaberg, Rennesøy, Finnøy og Kvitsøy kommuner.
Ivar besørger vannforsyning til kommunene, avløpsrensning og biogassproduksjon av kloakken, renovasjon, sortering og avfallsgjenvinning.
Sjekk status for vann- og avløpsrør i din kommune.
- For framtida
- Nå bygger vi for framtida, sier styreleder for Ivar og ordfører i Sandnes kommune, Stanley Wirak.
Det ventes en befolkningsvekst på rundt 100.000 innbyggere i løpet av 5 til 20 år i Stavanger-regionen. I tillegg har de fleste kommunene store utfordringer med etterslep på vedlikehold av vann- og avløpsnettverket.
– Med denne investeringsplanen så sikrer vi vannforsyningen i et femti års perspektiv, selv med vekst i befolkningen, sier Wirak.
Stor enighet
Vanngebyrene vil øke med 60 prosent i regionen, for å finansiere investeringene. Likevel vil ikke vannet bli spesielt dyrt sammenlignet med andre kommuner. Fire av de ni kommunene er per i dag blant de ti rimeligste kommunene i landet.
- Vi har nesten ikke hatt gebyrøkning de siste ti åra, forklarer Wirak. Det hjelper til for å stå samlet om investeringene som gjøres nå.
- Jeg har ikke hørt en eneste motforestilling verken til investeringer eller gebyrøkninger. De aller fleste politikere er veldig bevisste på at enten gjør vi det som er nødvendig nå, eller så får vi et langt større problem i framtida. I tillegg til investeringene i Ivar, så har hver og en av kommunene et vann- og avløpsnettverk som trenger opprustning. Jeg tror alle er i gang, sier Wirak.
Dette skal gjøres:
– Oppgradering av vannbehandling med ozon og biofiltrering: 700 millioner kroner.
– Ny drikkevannskilde (Birkedalsvatnet): 250 millioner kroner.
– Oppgradering av renseanlegg i Mekjarvik: 345 millioner kroener.
– Nytt biogassanlegg i Hå kommune: 216 millioner kroner.
– Nytt anlegg for avfalssortering: 195 millioner kroner.
– Nytt anlegg for våtorganisk avfall: 92 millioner kroner.
– I tillegg kommer en rekke mindre prosjekter.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen