JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stavanger-regionen investerer milliarder i vann og avløp

Stavanger-regionen tar et kjempeløft for vannforsynig, kloakkrensing og avfallsbehandling. 2,15 milliarder kroner skal investeres på fire år.
Sjekk status for vann- og avløpsrør i din kommune.

2012111914461820131216205928

ola.tommeras@fagforbundet.no

Styret i det interkommunale selskapet Ivar vedtok den spenstige investeringsplanen på fredag. Selskapet Ivar eies av Stavanger, Sandnes, Sola, Hå, Klepp, Time, Gjesdal, Randaberg, Rennesøy, Finnøy og Kvitsøy kommuner.

Ivar besørger vannforsyning til kommunene, avløpsrensning og biogassproduksjon av kloakken, renovasjon, sortering og avfallsgjenvinning.

Sjekk status for vann- og avløpsrør i din kommune.

- For framtida

- Nå bygger vi for framtida, sier styreleder for Ivar og ordfører i Sandnes kommune, Stanley Wirak.

Det ventes en befolkningsvekst på rundt 100.000 innbyggere i løpet av 5 til 20 år i Stavanger-regionen. I tillegg har de fleste kommunene store utfordringer med etterslep på vedlikehold av vann- og avløpsnettverket.

– Med denne investeringsplanen så sikrer vi vannforsyningen i et femti års perspektiv, selv med vekst i befolkningen, sier Wirak.

Stor enighet

Vanngebyrene vil øke med 60 prosent i regionen, for å finansiere investeringene. Likevel vil ikke vannet bli spesielt dyrt sammenlignet med andre kommuner. Fire av de ni kommunene er per i dag blant de ti rimeligste kommunene i landet.

- Vi har nesten ikke hatt gebyrøkning de siste ti åra, forklarer Wirak. Det hjelper til for å stå samlet om investeringene som gjøres nå.

- Jeg har ikke hørt en eneste motforestilling verken til investeringer eller gebyrøkninger. De aller fleste politikere er veldig bevisste på at enten gjør vi det som er nødvendig nå, eller så får vi et langt større problem i framtida. I tillegg til investeringene i Ivar, så har hver og en av kommunene et vann- og avløpsnettverk som trenger opprustning. Jeg tror alle er i gang, sier Wirak.

Dette skal gjøres:

– Oppgradering av vannbehandling med ozon og biofiltrering: 700 millioner kroner.

– Ny drikkevannskilde (Birkedalsvatnet): 250 millioner kroner.

– Oppgradering av renseanlegg i Mekjarvik: 345 millioner kroener.

– Nytt biogassanlegg i Hå kommune: 216 millioner kroner.

– Nytt anlegg for avfalssortering: 195 millioner kroner.

– Nytt anlegg for våtorganisk avfall: 92 millioner kroner.

– I tillegg kommer en rekke mindre prosjekter.

Sjekk status for vann- og avløpsrør i din kommune.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy