– Da lederen i Fagforbundet Horten kom til meg med en stor bukett roser og nyheten om at jeg var årets renholder, ble jeg helt satt ut! Karlsen smiler bredt og viser stolt fram diplomet sitt.
Hun innrømmer at tårene trillet da hun fikk høre hva Fagforbundet Horten hadde sendt inn som begrunnelse for at hun var beste kandidat til prisen.
Lista over berømmelsene er lang: Karlsen stiller alltid opp for medlemmene, hjelper kolleger på fritida, er flink til å holde medlemsmøter, er opptatt av renholdsfaget og følger opp HMS-arbeidet.
Fagbrev
– Dette med å hjelpe kolleger på fritiden tror jeg kommer fra at jeg hjalp noen kolleger med teorien da de skulle ta fagbrev, sier Karlsen.
Da fire kolleger med minoritetsbakgrunn kastet seg ut i norsk- og fagbrevopplæring, stilte Karlsen opp. Lekselesingen på kveldene førte til at alle besto teorieksamen.
– Det er flere og flere mennesker med andre nasjonaliteter enn oss som kommer til å jobbe som renholdere. Det er viktig at de får opplæring i faget, og i rettigheter og plikter slik at de får hevet statusen sin som renholdere, sier Karlsen.
– Tar du deg tid til å snakke med folk fra Uganda, Thailand, Somalia og Filippinene, oppdager du at det fins så mange flotte mennesker, legger hun til.
Selv husker hun godt hvordan det føltes å få fagbrev.
– Jeg var veldig stolt. Jeg var 47 år da jeg tok fagbrev. Jeg var redd for at jeg ikke skulle klare å samle tankene, men det gikk bra, sier hun.
”Dashedama”
Det er elever og lærere ved Nordskogen barneskole som til daglig nyter fordelene ved å ha årets renholder rundt seg. De var også stolte og glade da Karlsen vant prisen.
– Det er veldig hyggelig arbeidsmiljø hos oss. Jeg er en del av personalet på skolen. Lærerne spør meg om renholdstips, og jeg blir brukt som den fagpersonen jeg er, sier Karlsen.
Vennlig personale er med på å skape trivsel, og det mener Karlsen er viktigere enn at alle klarer å rydde opp etter seg hele tida.
Dessuten er barna på skolen veldig søte. Særlig de minste.
– De minste elevene løper etter meg og roper ”hei dashedama”. De klarer ikke uttale vaskedame, sier Karlsen og ler.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Birgitte Haneide / Ruter