Menn finner meningsfulle jobber
Voksne menn på jakt etter jobb møter et helsevesen i manko på arbeidskraft. 69 voksne menn i Trondheim er på vei mot meningsfulle jobber for modne mennesker.
karin.svendsen@fagforbundet.no
Voksne menn som av ulike grunner må velge en ny yrkeskarriere, er ofte åpne for utdanning og arbeid innenfor helse. Det har Stine Storm Hauge og Frode Rønsberg erfart gjennom prosjektet Menn i helsevesenet (MiH) i Trondheim.
Nav har sammen med kommunen valgt ut mennene til prosjektet.
– I første omgang hadde vi prosjektmidler til 20 deltakere. Vi regnet ikke med at så mange menn ville søke, men fikk hele 40 søkere i første runde, forteller Stine Storm Hauge, rådgiver ved Nav Lerkendal og Navs representant i prosjektgruppa.
Etter to år og fem inntaksrunder, har 266 menn søkt seg inn i prosjektet. 69 har fått plass, og 57 har gått videre etter en åtte ukers praksisperiode på sykehjem eller i hjemmetjeneste.
– Dette har vært snøballen som ble til et snøskred, konstaterer hun.
Modige menn møtes
Alle som søker seg inn i MiH-prosjektet, må gjennom et intervju før de går videre til åtte ukers praksis i hjemmetjenesten eller på sykehjem. Intervjuene foregår gruppevis.
– Vi setter sammen grupper på mellom seks og åtte menn i samme aldersgruppe. Dermed møter kandidatene tidlig andre modige mannfolk som også har valgt utradisjonelt. De kan identifisere seg med hverandre og støtte hverandre fra første stund, forteller prosjektleder Frode Rønsberg.
– Også i praksisperioden arbeider de sammen med minst én annen mann. Da kan de fortsette som rollemodeller for hverandre, sier han.
Justerte forventningene
Stine Storm Hauge har vært med på gruppeintervjuene for å informere om Navs rolle og bidrag.
De lokale Nav-kontorene har fulgt opp sine deltakere ved blant annet å gi ytelser til livsopphold i praksisperioden. En del av deltakerne i prosjektet har også hatt rett til opplæring i regi av Nav.
En av Nav-rådgiverens oppgaver er derfor å informere helserekruttene om deres rettigheter.
– Vi kan ikke garantere for annet enn at de får beholde sine ytelser fra oss i den åtte uker lange praksisperioden. Ingen av deltakerne har hittil hatt noen garanti for videre opplæring etter endt praksis, sier Stine Storm Hauge.
Garanterer skoleplass
Nav Trondheim har arrangert Vg1 helse og oppvekst, Vg2 helsearbeiderfag og Vg2 barne- og ungdomsarbeiderfag som arbeidsmarkedsopplæringskurs (AMO) i en årrekke. En del av helserekruttene har fått plass ved disse kursene etter perioden som helserekrutt.
– Kursene er komprimert, slik at deltakerne gjennomfører to års skole på ett år, opplyser Stine Storm Hauge. Hun mener det er fullt forsvarlig siden 40-åringer har en annen bagasje enn 16-åringer som kommer rett fra ungdomsskolen.
Fra høsten neste år vil alle deltakerne være sikret skoleplass på forhånd. Da vil prosjektet åpne for 30 nye kandidater. I løpet av gruppeintervjuer og praksisperiode, vil antall deltakere være redusert til 20.
– Alle som er med etter denne silingen, er garantert plass på Vg1 og Vg2. Dessuten vil de motta stønad til livsopphold mens de er under opplæring, forteller Nav-rådgiveren.
De ti som ikke blir med videre, vil bli tilbakeført til Nav for videre oppfølging.
Kommunens bidrag
Etter at helserekruttene har avsluttet den komprimerte toårige utdanninga, slipper Nav dem. Kommunen overtar når rekruttene skal ut i lære.
– Mange deltakere har hatt en velbegrunnet frykt for økonomien under læretida, sier Nav rådgiver Stine Storm Hauge.
Men hun er overbevist om at betingelsene for framtidas helserekrutter vil redusere bekymringen. Ikke bare skolen er komprimert. Også læretida vil trolig bli halvert.
– Trondheim kommune jobber med å få godkjent en utdanningsmodell for voksne hvor læretida er på tolv måneder, forteller Nav-rådgiveren.
– Dessuten er helserekruttene garantert deltids- og sommerjobber i kommunen. Det er det som gjør denne modellen unik og svært effektiv for å øke formidlingen av faglært arbeidskraft til en bransje med stort behov for nyrekruttering, mener hun.
Storm Hauge tror de gjennom MiH har utviklet en modell med stor overføringsverdi.
– Den kan brukes til å rekruttere menn til helsesektoren hvor som helst. Og modellen kan lett brukes for å sikre faglært arbeidskraft til andre bransjer, sier hun.
Prosjektet Menn i helsevesenet har pågått i to år og rekruttert voksne menn i fem puljer med til sammen 266 søkere.
Av de 69 som hittil er tildelt praksisplass, har 57 bestemt seg for å ta en helsefaglig utdanning.
Nav, Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune samarbeider for å få etablert et komplett utdanningsløp fram mot fagbrev. I samarbeid med Trondheim kommune har Nav besluttet å opprette en egen Vg1- og Vg2-klasse for 20 menn fra høsten 2013.
Menn i helsevesenet er et samarbeidsprosjekt mellom personaltjenesten i Trondheim kommune, opplæringsseksjonen i Sør-Trøndelag fylkeskommune og Nav Trondheim. Helsedirektoratet delfinansierer prosjektet. Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund er med i prosjekt- og styringsgruppa.
Prosjektet er forankret i Stortingsmelding nr. 25 Mestring, muligheter og mening, kap. 8 Kapasitet og kompetanse. Ett av målene er å få en høyere andel menn, og prosjektet er Helsedirektoratets hovedsatsning på området fra 2010.
Les mer om prosjektet på www.mennihelse.no