JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etikkpris til Halden

Halden kommune er tildelt Etikkprisen for 2012 for systematiske etikkarbeid over flere år. – Jeg er stolt over at arbeidet vårt blir verdsatt, sier Inger Lund Olsen, enhetsleder for sykehjem i Halden.

2012121414324220131216211754

monica.schanche@fagforbundet.no

Halden kommune har utviklet et bredt og praktisk rettet etikkarbeid: Tverrfaglig etisk komité, systematisk refleksjonsarbeid og faglig nettverk for veiledere og ledere, er noen av tiltakene som nevnes i fagjuryens begrunnelse.

Egne refleksjonsveiledere

Etikksatsingen er solid forankret blant både ansatte og ledere, og det jobbes med en felles kompetanseplan for kommunen. Juryen har særlig merket seg den store satsingen på opplæring og undervisning gjennom skolering av til sammen 23 refleksjonsveiledere og obligatorisk undervisning for alle ansatte.

Sareptas krukke

– Denne anerkjennelsen gir oss driv til å fortsette. Prisen på 50.000 kroner skal gå til å videreutvikle etikkarbeidet vårt. Det har navnet Sareptas krukke, krukken som aldri går tom, sier Inger Lund Olsen til Fagbladet.

Hun framhever at initiativet kommer fra de ansatte selv.

– Når de opplever etiske utfordringer i helseomsorgen, legger de en lapp i en krukke. Vi setter av minst en time til obligatorisk refleksjon hver uke på hver avdeling. Der tar vi opp utfordringer vi har hatt i løpet av uka, og velger tema fra Sareptas krukke.

Etisk kompetanseheving

Prosjektleder Heidi Karlsen er også glad for prisen.

– Det er fantastisk moro å få en slik anerkjennelse, og se at det jeg trodde på for to år siden, nå har slått til, sier Karlsen, som også er leder av klinisk etikk-komite i Halden kommune.

Årets etikkpris er den andre i rekken i regi av prosjektet «Samarbeid om etisk kompetanseheving», som er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, yrkesorganisasjonene innenfor helse, Helsedirektoratet og KS. Fagforbundets representant er Siri Bøgh, som også sitter i fagjuryen.

– Det er mye godt etikkarbeid som gjøres i kommunene, og det er gledelig at prisen går til en kommune der de ansatte har tatt initiativet. Etikkarbeid i det ytterste leddet av helsetjenesten har stor betydning, sier hun til Fagbladet.

Skien og Sør-Aurdal kommuner får begge hederlig omtale av juryen.

Pris til Halden: Helseminister Jonas Gahr Støre og styreleder Gunn Marit Helgesen i KS delte ut årets etikkpris til Inger Lund Olsen, enhetsleder for sykehjem i Halden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy