JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever pensjonsreform

NHO vil ha gjennomført tilsvarende pensjonsinnstramninger i det offentlige som i privat sektor.

2013011409315320131216212748

NHO-direktør Kristin Skogen Lund retter kraftig kritikk mot regjeringen for ikke å ha gjennomført tilsvarende pensjonsinnstramninger i det offentlige som i privat sektor.

– Det er en stor unnlatelsessynd at hele pensjonsreformen ikke er innført i offentlig sektor, sier Lund til NRK.

Hun er blant annet bekymret for det som kalles innlåsingsmekanismer: Folk blir værende i offentlig sektor, fordi de taper pensjonsrettigheter ved å gå over til det private.

– Andelen offentlig ansatte øker, og det blir en stadig større byrde for privat sektor å finansiere dette. Regjeringen er nødt til å endre på det, sier Lund.

Med pensjonsreformen ønsket myndighetene å få oss til å stå lenger i jobb enn hva vi har gjort så langt, fordi levealderen stiger og andelen pensjonister i befolkningen kommer til å vokse kraftig i årene som kommer. Derfor har bedriftene for det meste gått bort fra de gamle ytelsesbaserte pensjonsordningene, som ga større trygghet for gode pensjonsutbetalinger, til nye og mer risikofylte innskuddsordninger.

I offentlig sektor derimot, er det ikke gjennomført tilsvarende tilpasninger, fordi pensjonsordningene er avtalefestede. Tariffavtalene skal forhandlingspartene bli enige om, og det er ikke statsministeren som skal diktere.

– Det er feil å si at pensjonsreformen ikke er innført i offentlig sektor. De viktigste grepene for å gjøre den mer bærekraftig har vi tatt. Men det har vært en forutsetning hele tiden at staten ikke skal diktere en løsning, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). (ANB-NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy