Krever pensjonsreform

NHO vil ha gjennomført tilsvarende pensjonsinnstramninger i det offentlige som i privat sektor.

2013011409315320131216212748

NHO-direktør Kristin Skogen Lund retter kraftig kritikk mot regjeringen for ikke å ha gjennomført tilsvarende pensjonsinnstramninger i det offentlige som i privat sektor.

– Det er en stor unnlatelsessynd at hele pensjonsreformen ikke er innført i offentlig sektor, sier Lund til NRK.

Hun er blant annet bekymret for det som kalles innlåsingsmekanismer: Folk blir værende i offentlig sektor, fordi de taper pensjonsrettigheter ved å gå over til det private.

– Andelen offentlig ansatte øker, og det blir en stadig større byrde for privat sektor å finansiere dette. Regjeringen er nødt til å endre på det, sier Lund.

Med pensjonsreformen ønsket myndighetene å få oss til å stå lenger i jobb enn hva vi har gjort så langt, fordi levealderen stiger og andelen pensjonister i befolkningen kommer til å vokse kraftig i årene som kommer. Derfor har bedriftene for det meste gått bort fra de gamle ytelsesbaserte pensjonsordningene, som ga større trygghet for gode pensjonsutbetalinger, til nye og mer risikofylte innskuddsordninger.

I offentlig sektor derimot, er det ikke gjennomført tilsvarende tilpasninger, fordi pensjonsordningene er avtalefestede. Tariffavtalene skal forhandlingspartene bli enige om, og det er ikke statsministeren som skal diktere.

– Det er feil å si at pensjonsreformen ikke er innført i offentlig sektor. De viktigste grepene for å gjøre den mer bærekraftig har vi tatt. Men det har vært en forutsetning hele tiden at staten ikke skal diktere en løsning, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). (ANB-NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy