NHO-direktør Kristin Skogen Lund retter kraftig kritikk mot regjeringen for ikke å ha gjennomført tilsvarende pensjonsinnstramninger i det offentlige som i privat sektor.
– Det er en stor unnlatelsessynd at hele pensjonsreformen ikke er innført i offentlig sektor, sier Lund til NRK.
Hun er blant annet bekymret for det som kalles innlåsingsmekanismer: Folk blir værende i offentlig sektor, fordi de taper pensjonsrettigheter ved å gå over til det private.
– Andelen offentlig ansatte øker, og det blir en stadig større byrde for privat sektor å finansiere dette. Regjeringen er nødt til å endre på det, sier Lund.
Med pensjonsreformen ønsket myndighetene å få oss til å stå lenger i jobb enn hva vi har gjort så langt, fordi levealderen stiger og andelen pensjonister i befolkningen kommer til å vokse kraftig i årene som kommer. Derfor har bedriftene for det meste gått bort fra de gamle ytelsesbaserte pensjonsordningene, som ga større trygghet for gode pensjonsutbetalinger, til nye og mer risikofylte innskuddsordninger.
I offentlig sektor derimot, er det ikke gjennomført tilsvarende tilpasninger, fordi pensjonsordningene er avtalefestede. Tariffavtalene skal forhandlingspartene bli enige om, og det er ikke statsministeren som skal diktere.
– Det er feil å si at pensjonsreformen ikke er innført i offentlig sektor. De viktigste grepene for å gjøre den mer bærekraftig har vi tatt. Men det har vært en forutsetning hele tiden at staten ikke skal diktere en løsning, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). (ANB-NTB)
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen