JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil løse EØS-saken

Både Fellesforbundet og Fagforbundet mener konvensjoner fra FNs arbeidsorganisasjon kan være et svar på hvordan man unngår å få uheldige EØS-direktiver innført i Norge.

2013012308020820131216213239

eline@lomedia.no

Debatten om EØS gikk høyt i fjor høst. Nå er temperaturen langt lunknere, men saken vil komme opp igjen på LO-kongressen. Det er sendt inn forslag om både å utrede alternativer til EØS og om å ta arbeidslivet ut av EØS-avtalen, men det er ingenting som tyder på at disse vil få tilslutning i LOs sekretariat. Dermed må de reises på nytt under Kongressen dersom de skal behandles.

Handlingsrommet

Nå ser det ut til at Fellesforbundet og Fagforbundet, de største forbundene i henholdsvis privat og offentlig sektor, finner felles grunn ved å se til de forpliktelsene Norge har gjennom konvensjoner fra ILO. ILO er FNs arbeidsorganisasjon. Her ligger det en mulighet til et samlende kompromiss på Kongressen.

Fellesforbundets leder Arve Bakke sier til Magasinet for fagorganiserte at det er viktig at Kongressen markerer at Norge har behov for et sterkere handlingsrom innenfor EØS-avtalen.

– Vi må slå fast at ved ethvert direktiv fra EU som strider med ILOs kjernekonvensjoner vedrørende arbeidsliv og menneskerettigheter, må ILO har forrang. Dette må gjøres tydeligere overfor EU, sier Bakke.

Han mener LO må stille krav om dette til Arbeiderpartiets landsmøte, slik at parti og organisasjon står sammen.

Utrede mulighetene

Tidligere denne måneden ga Fagforbundets Jan Davidsen uttrykk for liknende tanker i Klassekampen.

Han ønsker at det blir utredet om ILO-konvensjoner og andre menneskerettskonvensjoner kan beskytte norsk arbeidsliv mot angrep fra EU-retten.

– Fagforbundet har lenge diskutert behovet for å få bedre fram i lyset misforholdet mellom EU-rettens angrep på arbeidstakerrettigheter og de grunnleggende menneskerettighetene, sier Davidsen til Klassekampen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy