titti.brun@fagforbundet.no
Fagbladet møter de to norgesmestrene på Christina Monn-Iversens (18) læreplass på Berg gård barnehage i Oslo, som er en institusjon for barn med multifunksjonshemninger.
Norgesmestrene Edina Omane Brobbey (18) og Christina var så vidt på hils da Ulsrud videregående skole ville sende dem som team til NM i barne- og ungdomsarbeiderfaget.
– Og vi som er så forskjellige. Jeg er spontan, og du planlegger. Vi gikk jo ikke engang i samme klasse, skogrer Edina. Ingen av dem har lagt skjul på at et mer ulikt par har vel sjelden kommet til finalen.
– De andre lagene var venner eller jobbet samme sted, legger Christina til.
Tross ulikhetene – eller kanskje nettopp derfor – ble det en god match. Og selv om de var de yngste finalistene, så vant lærlingparet fra Oslo.
Skummelt og gøy
Begge er førsteårs lærlinger. Edina jobber på småbarnsavdelingen i Rønningen barnehage. Der er de stolte av sin norgesmester.
– Sjefen sendte e-post til alle barnehageforeldrene, vi fikk kake på personalmøtet og blomster og gratulasjoner fra bydelen. Litt flaut, men kjempegøy, forteller hun.
I etterkant har de to holdt innledninger og foredrag om fagbrev og NM for elever, lærere og veiledere.
– Hvordan har det påvirket dere faglig og personlig?
– Jeg er blitt mer sikker på at jeg vil klare å håndtere yrket på en god måte, og jeg har fått mer erfaring og ser at jeg greier å flette den med kunnskap, sier Edina.
– Jeg var dødsnervøs da mikrofonen ble satt på, men da vi først var i gang, glemte jeg dommerne og publikum. Det var bare gøy. Og nå stoler jeg mer på meg selv. Jeg tør løsrive meg fra planer når det trengs. Jeg har fått mer trening i å ta utfordringer.
Vinnerkriterier
– Vet dere hvorfor dere vant?
Jentene veksler blikk.
– Kanskje på kommunikasjon og selve gjennomføringen, undrer de.
Hoveddommer Anne Grete Skaugård oppsummerte begrunnelsen slik: Oslolaget hadde en genuin tilstedeværelse og evne til å kommunisere både med barn og unge i aktivitetene og med hverandre. De var dyktige på å gjennomføre planen, og umerkelig endre den når det var nødvendig. De var gode til å observere og ubemerket gi ekstra støtte når det var behov for det.
Når dommeren i ettertid får høre at vinnerne ikke kjente hverandre fra før, blir hun enda mer imponert.
– Det tyder på en svært god sosial kompetanse. Til daglig jobber Skaugård som konsulent på opplæringskontoret for offentlig sektor i Telemark.
Reklame for fagbrevet
Det er tredje året at Fagforbundet er ansvarelig for arrangementet. Det er med på å synliggjøre faget, det er viktig for å få rekruttert de beste.
– Dessverre er fylkesfinalene og NM for lite kjent blant ungdom og arbeidsgivere. Vi ønsker at alle fylkene etter hvert sender deltakere, sier Skaugård.
En del unge syns det er for tøft å stå på en scene og konkurrere.
– Deltakelsen gir en uvurderlig praksis i å takle utfordringer, og god trening i å takle presset under fagprøven. Alle finalistene syns det var skummelt på forhånd, men bare gøy når de kom i gang.
Helsefagarbeiderne konkurrerer også i EM og VM. Det er mulig fordi de bruker statister som pasienter i konkurransen, mens barne- og ungdomsarbeiderne bruker vanlige barn og unge. Dessuten gjør store kulturforskjeller mellom landene det vanskelig å vurdere innsatsen.
– Men Fagforbundet jobber aktivt med å dra i gang en nordisk konkurranse i faget, sier Skaugård.
Imponert arbeidsgiver
Også på Berg gård barnehage ser de positivt på NM, og innvilget fri både til konkurransen og til å holde foredrag.
– Vi er så stolte av å ha norgesmesteren her som lærling, sier styrer Eileen Berg. Hun innrømmer at hun ikke kjente til Yrkes-NM i barne- og ungdomsarbeiderfaget på forhånd.
– Jeg dro for å være publikum under finalen. Jeg ble veldig imponert. Deltakerne var så engasjerte i faget, kreative og dyktige. Og modige som turte å gå ut blant messeungdommen for å hente deltakere til aktivitetene.
Også veileder Anne Britt Sørlie er stolt og storfornøyd med sin lærling. Ikke hvem som helst egner seg til å jobbe på en arbeidsplass med så syke barn.
– Christina er observant, reflektert og arbeidsom, og ikke minst engasjert.
Oppgaven ble delt ut på scenen. For åpen mikrofon, med både publikum og dommere til stede, måtte finalistene faglig begrunne og evaluere gjennomføringen av sin aktivitet.
Oppgave: Helsefremmende arbeid – barn over 12 år.
Kriterier for vurderinger var: planlegging, gjennomføring, kommunikasjon, samarbeid, kreativitet, motivering, sosial kompetanse, observasjon, evaluering.
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad