torgny.hasaas@lomedia.no
Når regjeringen før påske legger fram en stortingsmelding om grunnopplæringen, vil Kristin Halvorsen foreslå endringer i reglene slik at det blir enklere å velge en ny utdanning.
For de elever som i dag begynner på en yrkesutdanning, men som ønsker seg studiekompetanse er det én vei. Det er å ta et siste påbygningsår i videregående skole. Dette påbygningsåret har vist seg steintøft for de aller fleste og 80 prosent av kandidatene stryker. Elevene som stryker i påbygningsåret får da etter tre år på videregående skole, hverken studiekompetanse eller fagbrev.
Katta i sekken
Da Kristin Halvorsen innledet på NHOs yrkesopplæringskonferanse, slapp hun katta ut av sekken.
– Før påske kommer stortingsmeldinga om grunnopplæring. Her vil vi foreslå å utvide retten til dette påbyggingsåret til også å gjelde de som har tatt fagbrevet, sa Halvorsen til fullstappet sal og høstet spontan applaus.
I dag er ordningen slik at hvis du velger en fullstendig yrkesutdanning med fag- eller svennebrev, har du ikke rett til noen påbygging som gir deg studiekompetanse. Den nye ordningen vil være at du først kan ta fagbrev og så et påbygningsår. I tillegg vil Halvorsen også foreslå at de som ønsker å gå denne veien får et ekstra halvår på skolen for å friske opp teorikunnskapene før elevene gir seg i kast med de steintøffe påbygningsåret.
Påbyggingsår gir frafall
Frafallet i den videregående skole, spesielt på yrkesfag, har lenge vært et stort problem. Påbyggingsåret har vært en viktig årsak til det store frafallet.
Halvorsen kunne entusiastisk slå fast at det var en svært god oppslutning om NHO-konferansen. Hun tok dette som et tegn på den økte oppslutningen om yrkesfagene og yrkesutdanning.
LO-sekretær Tor Arne Solbakken var svært fornøyd med tiltaket, men mener fortsatt at fagbrev i seg selv burde være nok for å kunne åpne dørene til høyskoler og universitetet.
Dette er ikke NHO enig i.
– Det mangler noen kunnskaper etter et fagbrev for å kunen gi studiekompetanse, sa NHO-direktør Svein Oppegaard til LO-Aktuelt.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold