JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styrket handlingsplan om EØS

Roar Flåthen mener LOs handlingsplan nå er betydelig styrket i forhold til EØS-avtalen. Mandag kom innstillingene til LO-kongressen.

2013021117125520131216214440

knut.viggen@lomedia.no

LO-lederen ville ikke avsløre om det var delte meninger i LO-sekretariatet i dette spørsmålet, men nøyde seg med å slå fast at det var en «grei tilslutning» til det som ble lagt frem og at det var fast praksis at sekretariatet leverte én innstilling til kongressen, ikke flere.

– Vi har hatt en konstruktiv debatt i LO om EØS-avtalen og har med denne innstillingen styrket punktet om EØS i gjeldende handlingsprogram betydelig, sier Roar Flåthen.

Han nevnte spesielt punktet i innstillingen om at LO krever at EØS-relevante regler skal være i samsvar med ILO-konvensjoner, Europarådets sosialpakt og Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK). Det stilles også krav om at norske myndigheter går i mot begrensninger i retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdannelse.

– Vi stiller jo krav, selv om vi ikke foreslår å si opp EØS-avtalen, eller ta arbeidsliv ut av EØS, sier Flåthen.

EØS-tradisjon

LO-lederen legger ikke skjul på at det fortsatt bli en heftig debatt om EØS på LO-kongressen i mai.

– Det er tradisjon for å debattere EØS på kongressen. I 2005 la vi frem en intern evaluering av EØS. I 2009 vedtok vi en uttalelse der vi ba regjeringen om å se nærmere på EØS-avtalens virkninger. Der har vi nå fått mye bra dokumentasjon. Fra LOs side sa vi nei til medlemskap i EU i 1994, men ja til EØS-avtalen. Også i gjeldende handlingsplan spiller EØS-avtalen en viktig rolle, forklarer Flåthen.

Snudd debatt

Han konstaterer at vikarbyrådirektivet, som det var stor motstand mot i deler av fagbevegelsen før det ble innført, nå oppfattes som et større problem for arbeidsgiverne enn for arbeidstakerne.

– Debatten er snudd på hodet og det er interessant å registrere, sier Flåthen. Han er mer bekymret over utsiktene til å få en borgerlig regjering og hva det vil bety for det norske arbeidslivet.

– Sjansene for at vi skal lide nederlag i arbeidslivspolitikken er vesentlig større med en borgerlig regjering enn med dagens regjering, advarer Flåthen, som mener det ville være en avsporing å debattere EØS uten å ta dette med i betraktning.

Sosial dumping

LO-sekretariatet fikk inn over 1.800 forslag fra forbund og distrikter, det er ny rekord. Forslagene spenner over et vidt område. Mange av forslagene omhandlet tiltak mot sosial dumping, noe LO-sekretariatet har vektlagt i sin innstilling.

– Dette er noe vi har brukt mye energi på i LO og vi har også fått levert mye bra på dette området fra regjeringens side, sier Roar Flåthen. I tillegg til disse tiltakene ønsker LO en ytterligere skjerping. LO mener blant annet at det er nødvendig å lempe på, eventuelt fjerne dokumentasjonskravet som i dag utgjør en betydelig skranke for å få gjennom en begjæring om allmenngjøring. LO går også inn for sterkere partsstyrt allmenngjøringsordning. LO ønsker også et øvre tak på maksimalt tre leverandører i kjeden og krever kollektiv søksmålsrett for tillitsvalgte både når det gjelder midlertidige ansettelser og innleieforhold.

Lofoten

LO viderefører sitt vedtak fra 2009 og sier ja til å konsekvensutrede fremtidig olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Men i innstillingen legges det vekt på miljø, sikkerhet og sameksistens med fiskeri- og reiselivsnæringen.

– Vi skal bruke føre var-prinsippet og tar ikke stilling til om vi skal åpne for olje- og gassutvinning, men jeg synes folk i Nordland har like stor rett som andre til å få konsekvensutredet sine egne naturressurser som andre rundt norskekysten, sier Roar Flåthen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy