Når barnebibliotekar Gro Johansen Raih finner den rette matchen mellom bok og barn, er det en god dag. Ofte er preferansene temmelig forutsigbare, som at jenter vil ha hestebøker og gutter fotballbøker. Det er ikke noe problem for Johansen Raih så lenge det er alternativer for dem som ønsker det.
– Det viktigste er at det fins mangfold. Barn bør få møte alle mulige virkeligheter i litteraturen, og bøkene bør gjenspeile at det ikke er bare én måte å være gutt, eller én måte å være jente på, sier Johansen Raih.
Flere sterke jenter
Barnebibliotekaren trekker fram bøkene om Max og Milla av den franske forfatteren Thierry Lenain som eksempel på barnelitteratur som utfordrer tradisjonelle kjønnsroller. I boka «Har Milla snabeltiss?» får vi høre om Max som deler verden inn i to: de som har snabeltiss, og de som ikke har det. De som har det, er store, sterke, slåss og sparker fotball, mens de uten er omsorgsfulle, tegner blomster og leker med dukker. Men verken Max eller Milla er akkurat slik, og Max bestemmer seg for å undersøke saken nærmere. I en annen bok, «Prinsessekjolen», tar Max på seg kjole.
At jenter framstilles som sterke og tøffe i barnelitteraturen, er ikke så sensasjonelt, men at gutter kan være interessert i det vi tradisjonelt forbinder med det feminine, er ikke hverdagskost.
– Det er litt påfallende at emneordene «sterke jenter» fins i bibliotekenes søkesystemer, men ikke «svake gutter», bemerker Johansen Raih.
Få kjærlighetsbøker for gutter
Et søk på «sterke jenter» i bibliotekdatabasen gir en lang liste. Her finner vi selvfølgelig Pippi, men de fleste er av langt nyere dato, som for eksempel «Tonje Glimmerdal» av Maria Parr og Dødslekene (Hunger Games) av Suzanne Collins. Men for gutter som vil lese om kjærlighet, er det ikke så mye å velge mellom. Tradisjonelle syn på hva gutter og jenter er interessert i, ser ut til å legge begrensninger på hvilke temaer som tas opp i litteraturen.
– Det vanskeligste er å finne bøker til gutter som vil lese om kjærlighet. Fortsatt er det mer litteratur om kjærlighet og forelskelse som jenter kan kjenne seg igjen i, forteller Johansen Raih.
Hun er opptatt av at bøkene skal vekke leselysten hos barn og unge, og inspirere dem til å søke nye litterære opplevelser.
– Hvis det er noe jeg savner, så er det bøker med hovedpersoner som har en annen kulturell bakgrunn. Få av dagens norske barnebøker gjenspeiler det flerkulturelle samfunnet vi lever i, mener Gro Johansen Raih.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Marte Bjerke