JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rett bok til rett barn

For barnebibliotekar Gro Johansen Raih fins det ikke noe som er rett eller galt i litteraturen. Det fins bare gode eller dårlige bøker.

2013021509102120131216214718

Når barnebibliotekar Gro Johansen Raih finner den rette matchen mellom bok og barn, er det en god dag. Ofte er preferansene temmelig forutsigbare, som at jenter vil ha hestebøker og gutter fotballbøker. Det er ikke noe problem for Johansen Raih så lenge det er alternativer for dem som ønsker det.

– Det viktigste er at det fins mangfold. Barn bør få møte alle mulige virkeligheter i litteraturen, og bøkene bør gjenspeile at det ikke er bare én måte å være gutt, eller én måte å være jente på, sier Johansen Raih.

Flere sterke jenter

Barnebibliotekaren trekker fram bøkene om Max og Milla av den franske forfatteren Thierry Lenain som eksempel på barnelitteratur som ­utfordrer tradisjonelle kjønnsroller. I boka «Har Milla snabeltiss?» får vi høre om Max som deler verden inn i to: de som har snabeltiss, og de som ikke har det. De som har det, er store, sterke, slåss og sparker fotball, mens de uten er omsorgsfulle, tegner blomster og leker med dukker. Men verken Max eller Milla er akkurat slik, og Max bestemmer seg for å undersøke saken nærmere. I en annen bok, «Prinsessekjolen», tar Max på seg kjole.

At jenter framstilles som sterke og tøffe i barnelitteraturen, er ikke så sensasjonelt, men at gutter kan være interessert i det vi tradisjonelt forbinder med det feminine, er ikke hverdagskost.

– Det er litt påfallende at emneordene «sterke jenter» fins i bibliotekenes søkesystemer, men ikke «svake gutter», bemerker Johansen Raih.

Få kjærlighetsbøker for gutter

Et søk på «sterke jenter» i bibliotekdatabasen gir en lang liste. Her finner vi selvfølgelig Pippi, men de fleste er av langt nyere dato, som for eksempel «Tonje Glimmerdal» av Maria Parr og Dødslekene (Hunger Games) av Suzanne Collins. Men for gutter som vil lese om kjærlighet, er det ikke så mye å velge mellom. Tradisjonelle syn på hva gutter og jenter er interessert i, ser ut til å legge begrensninger på hvilke temaer som tas opp i litteraturen.

– Det vanskeligste er å finne bøker til gutter som vil lese om kjærlighet. Fortsatt er det mer litteratur om kjærlighet og forelskelse som jenter kan kjenne seg igjen i, forteller Johansen Raih.

Hun er opptatt av at bøkene skal vekke leselysten hos barn og unge, og inspirere dem til å søke nye litterære opplevelser.

– Hvis det er noe jeg savner, så er det bøker med hovedpersoner som har en annen kulturell bakgrunn. Få av dagens norske barnebøker gjenspeiler det flerkulturelle samfunnet vi lever i, mener Gro Johansen Raih.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy