JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blåkopi - en bok om Høyre på politisk harryhandel

Onsdag slippes boka «Blåkopi» om Høyres svenske strategi skrevet av Fagforbundets Wegard Harsvik. Til stede under lanseringen onsdag er både statsråd Anniken Huitfeldt, Roger Mogert fra Socialdemokraterna i Stockholm og Håkan Bengtsson fra tenketanken Arena i Sverige.

2013022608130020131216215342

nina.hanssen@lomedia.no

Wegard Harsvik er til vanlig leder for samfunnsavdelingen i Fagforbundet. Nå har han skrevet en bok han håper folk som vurderer å stemme Høyre til høsten leser. Han håper også at boka inneholder ammunisjon til folk på venstresiden. Boka Blåkopi viser ifølge forfatteren hvordan norske Høyre punkt for punkt kopierer svenskenes valgkampretorikk, deres nye omsorg for velferd, og de samme enkeltutspillene. Og den viser også en virkelighet fra vårt naboland som mange kanskje ikke kjenner til. Etter snart sju år med borgerlig styre, forteller forfatteren at Sverige har den raskest økende arbeidsledigheten i EU, skoleresultatene er drastisk forverret, hver tredje arbeidsledige mottar ingen ytelser, og millioner av skattepenger forsvinner til skatteparadiser som følge av en privatiseringsbølge.

Fnyser av Blåkopi

Høyreleder Erna Solberg har ennå ikke sett boka Blåkopi, men avviser at Høyre har laget sin politikk etter oppskrift fra Moderaterna i Sverige.

– Hvis det blir påstått i den boka at vi har hentet vår skole-, velferds og arbeidslivspolitikk fra Sverige stemmer ikke dette. Vi har jobbet med å utforme vårt partiprogram gjennom flere år og har hentet inspirasjon fra flere. Det er ikke sant at vi har valfartet til Sverige for å kopiere politikken. Da vil jeg jo heller si at Reinfeldt er inspirert av norske Høyres utdanningspolitikk, sier hun da vi møter henne på NTL-konferansen i Bergen.

Svenskene vil ha norsk politikk

På lanseringen vil også forfatteren slippe en helt ny Sentio opinionsmåling om norske og svenske velgeres syn på utviklingen i Sverige. Et hovedfunn er at svenskene heller vi ha norsk politikk på disse områdene.

I forbindelse med arbeidet med boken fikk Harsvik også foretatt en rekke meningsmålinger, der folk i Sverige og Norge ble spurt om de foretrakk norske eller svenske løsninger i velferdspolitikken og den økonomiske politikken. Ikke overraskende viser det seg at folk i Norge heller vil beholde vår modell, framfor de svenske høyreløsningene. Mer oppsiktsvekkende er det at et klart flertall av svenskene også heller vil ha den norske innretningen på politikken.

- Jeg er egentlig ikke overrasket. Det har jo aldri vært noe ikke folkekrav i våre land at man bygger ned velferdsstaten og privatiserer helse, skole og omsorg, sier en spent forfatter foran lanseringen på Litteraturhuset onsdag formiddag. Han har spurt hva folk mener om konsekvensene av ulike politiske valg. Blant annet om hva de mener om følgene det har fått at skole, helse og omsorg er åpnet opp for kommersielle krefter?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy