JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rett person på rett sted

Da helseminister Jonas Gahr Støre kom med sine ti punkter for et bedre helsevesen, ønsket han blant annet å se på om rapportering og dokumentasjon kan gjøres mer effektiv. Det skal Fagforbundet være med på.

2013022814112620131214195817

per.flakstad@fagforbundet.no

– Vi har medlemmer i alle yrkesgruppene innen spesialisthelsetjenesten, derfor er det naturlig at vi blir tatt med i et slikt arbeid. Ikke minst organiserer vi helsesekretærene som er en viktig gruppe nå det gjelder rapportering og dokumentasjon, sier Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundets politiske ledelse.

Bedre rutiner

Sissel M. Skoghaug, som er leder for sykepleiernettverket og styremedlem i Seksjon helse og sosial sentralt i Fagforbundet, skal sitte i gruppa.

– Vi skal kartlegge omfanget av dokumentasjon, registrering og rapportering og hvor mye tid som brukes på dette arbeidet. Ikke minst blir det også viktig å se på hvem som gjør hva, sier hun til Fagbladet.

– De siste årene er det kommet stadig nye krav om dokumentasjon og rapportering, og nå mener departementet med helseministeren i spissen at det er på tide å se dette arbeidet som en helhet. Det er ikke sikkert alt som gjøres er strengt nødvendig, og kanskje det kan organiseres med bedre rutiner.

– Målet med kartleggingen er å få kunnskap om omfanget av rapportering, og på grunnlag av dette vurdere forslag til tiltak for å forenkle og effektivisere arbeidet, slik at det blir bedre tid til pasientbehandling, fortsetter hun.

Rett person på rett sted

– Det er heller ikke sikkert at det er rett person som i dag sitter med ansvaret for rapportering og dokumentasjon. Mye av den tiden sykepleiere og leger bruker på dokumentasjon og rapportering, kunne de i stedet brukt på pasientene hvis for eksempel helsesekretærer i stedet hadde fått mer ansvaret for dokumentasjon og rapportering. Men vi ser flere steder at helsesekretærer og helsefagarbeidere i stedet skvises ut av sykehusene.

– Dette blir en viktig problemstilling å ta med inn i gruppa, sier Sissel M. Skoghaug.

Fagforbundet har tidligere arbeidet mye med problemstillinger rundt rett person på rett sted i helsevesenet. Målet er at de ansattes yrkeskompetanse skal brukes der den kommer pasientene mest til gode og der den best mulig bidrar til kvalitetssikring og en effektiv behandlingskjede.

Prosjekt

Helse- og omsorgsdepartementet er prosjektansvarlig, og Helsedirektoratet skal ha prosjektledelsen. Kartleggingen skal gjennomføres som et prosjekt på et utvalg av sykehus. Den skal omfatte de som arbeider direkte med pasienter og brukere, og deres nærmeste ledere, ifølge helsedepartementet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy