karin.svendsen@fagforbundet.no
- Ansvarsreformens intensjoner om at personer med utviklingshemning skal ha rett til et selvstendig liv uten diskriminering, er fremdeles intensjonene i arbeidet vårt, sa Raymond Turøy da han mandag formiddag åpnet konferansen som skal oppsummere levekårene for mennesker med utviklingshemning.
Det er nå 22 år siden ansvarsreformen avløste HVPU (Helsevern for psykisk utviklingshemmede). Seksjon helse og sosial (SHS) i Hordaland arrangerer denne uka en konferanse for å få belyst situasjonen innenfor utdanning, bolig og arbeidsliv. Raymond Turøy, som selv har arbeidet ved to ulike institusjoner under HVPU, er nå nestleder i Fagforbundets seksjon helse og sosial.
Arbeid til alle
Turøy mener mye er blitt bedre siden 1991, men konstaterer samtidig at arbeidsplasser for mennesker med utviklingshemning blir lagt ned, og at enkelte kommuner bygger bokollektiver som kan minne om institusjoner.
- Dette bekymrer oss. Arbeid til alle er en viktig parole, og da mener vi absolutt alle, sier Raymond Turøy.
- Retten til å kunne bo slik han eller hun vil; kjøpe eller leie, bo alene eller sammen med andre, er også en forutsetning for et selvstendig liv. Vi vil derfor arbeide for fleksible boordninger.
Utviklingshemning i valgkampen
- Jeg håper vilkårene for mennesker med utviklingshemning blir et tema i årets valgkamp. Og jeg vil rose regjeringen og departementet for at de har valgt å lage en ny stortingsmelding om dette, sa Raymond Turøy.
Han understreket at Fagforbundet har mange medlemmer som arbeider på feltet, og at gode levekår for brukerne er nær knyttet til gode arbeidsvilkår for de ansatte.
- Det har derfor vært naturlig for Fagforbundet å engasjere seg i arbeidet med ansvarsreformen, sa Turøy, som lovte at Fagforbundet vil fortsette å samarbeide med LO og brukerorganisasjoner for fortsatt å bedre levekårene for mennesker med utviklingshemning.
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, fikk full støtte fra medlemmene til å si nei til oppgjøret i kommunesektoren.
Norsk sykepleierforbund