JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Diskrimineringen ikke over, tross ansvarsreformen

Etter 22 år med ansvarsreform for mennesker med utviklingshemning er intensjonene fremdeles ikke oppfylt. – Vi må fremdeles engasjere oss for alles rett til et selvstendig liv, sier Raymond Turøy i Fagforbundet.

2013030516450620131214200015

karin.svendsen@fagforbundet.no

- Ansvarsreformens intensjoner om at personer med utviklingshemning skal ha rett til et selvstendig liv uten diskriminering, er fremdeles intensjonene i arbeidet vårt, sa Raymond Turøy da han mandag formiddag åpnet konferansen som skal oppsummere levekårene for mennesker med utviklingshemning.

Det er nå 22 år siden ansvarsreformen avløste HVPU (Helsevern for psykisk utviklingshemmede). Seksjon helse og sosial (SHS) i Hordaland arrangerer denne uka en konferanse for å få belyst situasjonen innenfor utdanning, bolig og arbeidsliv. Raymond Turøy, som selv har arbeidet ved to ulike institusjoner under HVPU, er nå nestleder i Fagforbundets seksjon helse og sosial.

Arbeid til alle

Turøy mener mye er blitt bedre siden 1991, men konstaterer samtidig at arbeidsplasser for mennesker med utviklingshemning blir lagt ned, og at enkelte kommuner bygger bokollektiver som kan minne om institusjoner.

- Dette bekymrer oss. Arbeid til alle er en viktig parole, og da mener vi absolutt alle, sier Raymond Turøy.

- Retten til å kunne bo slik han eller hun vil; kjøpe eller leie, bo alene eller sammen med andre, er også en forutsetning for et selvstendig liv. Vi vil derfor arbeide for fleksible boordninger.

Utviklingshemning i valgkampen

- Jeg håper vilkårene for mennesker med utviklingshemning blir et tema i årets valgkamp. Og jeg vil rose regjeringen og departementet for at de har valgt å lage en ny stortingsmelding om dette, sa Raymond Turøy.

Han understreket at Fagforbundet har mange medlemmer som arbeider på feltet, og at gode levekår for brukerne er nær knyttet til gode arbeidsvilkår for de ansatte.

- Det har derfor vært naturlig for Fagforbundet å engasjere seg i arbeidet med ansvarsreformen, sa Turøy, som lovte at Fagforbundet vil fortsette å samarbeide med LO og brukerorganisasjoner for fortsatt å bedre levekårene for mennesker med utviklingshemning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy