JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bruk skattereglene for å dempe boligprisene

Boligpriser og gjeld har økt med 250 prosent på de 20 siste årene. Ebba Boye i Manifest Analyse mener det er på høy tid å sette et tak på hvor store lån man kan få rentefradrag for.

2013030608035320131216215942

stig.christensen@lomedia.no

Boligpolitikk var ett av punktene på dagens Manifest-konferanse. Der la Ebba Boye fram sin rapport «Før det smeller, politiske tiltak mot ekstreme boligpriser». Forfatteren karakteriserte situasjonen som dramatisk, da boligprisene har økt langt mer en lønnsveksten.

Høy gjeld

Boye påpekte at den norske gjeldsgraden er blant de høyeste i OECD, noe som bekymrer svært mange, også statsminister Jens Stoltenberg. Men Manifest-utrederen mener regjeringen ikke har gjort nok. Tvert imot mener hun at de rødgrønne har vært med på å subsidiere boligspekulanter, da de politiske tiltakene har vært alt for svake.

Skatt for utjevning

I USA og Irland har boligprisene falt dramatisk etter at boligmarkedene kollapset. Boye mener man her i landet bør forsøke å ta lufta ut av ballongen gradvis. På lang sikt ville hun ha boliger utenfor markedet, men nå gjelder det først og fremst å øke skatten for de som eier flere boliger.

I tillegg til å sette et tak på 2 millioner kroner for lån man kan få rentefritak på, mente hun at det var nødvendig med en skatteskjerpelse på bolig nr 2. Fra 1. januar i år ble likningsverdien av bolig nr. 2 regulert opp fra 40 til 50 prosent av markedsverdien. Boye mente likningsverdien gradvis bør økes til 100 prosent. Hun ville videre at rentefradraget på boliglån skulle begrenses til første leilighet.

– Last ned: Rapporten «Før det smeller, politiske tiltak mot ekstreme boligpriser» (pdf)

Må unngå smutthull

LO-sekretær Kristian Tangen er enig i mange av forslagene, men synes det er vanskelig å tallfeste et tak. Dessuten mener han det er viktig å ta tiltak for å hindre omgåelse.

- De ressurssterke finner ofte smutthull, sier han til LO-Aktuelt/frifagbevegelse.no

Tangen understreker at boligpolitikk er fordelingspolitikk og at skattesystemets innretning er viktig for boligmarkedet.

- Det bør ikke oppmuntre til bolig som investeringsobjekt slik det fungerer nå, sier Tangen som understreker at dette er sterkt prisdrivende.

Har styrket Husbanken

Selv om Tangen er enig i mange av forslagene fra Manifest, er han ikke enig i at regjeringen subsidierer boligspekulanter.

- Regjeringen har satt inn tiltak. Blant annet har de styrket Husbanken, og de hadde lenge en utbyggingstakt av studentboliger som var i tråd med studentenes krav.

Nå mener Tangen det vil være riktig å femme et krav om en økning av studentboliger som nærmer seg 20 prosent av antallet studenter. Han mener husbanken må styrkes ytterligere, både organisatorisk og økonomisk, og dermed få en større og mer aktiv rolle i boligpolitikken.

Mer politisk styring

Ebba Boye påpekte den store forskjellen i bolig mellom generasjonene. «En som kjøpte bolig i 1992, har mest sannsynlig sett verdien firedoblet fram til i dag». De eldre har stor boligformue, neste generasjon har stor gjeld. Nå går det et stort skille mellom de som får støtte av foreldrene, ikke minst til å ta opp stort lån, og de som ikke har muligheter for det. De siste må leie dyrt.

Utrederen pekte på at man hadde mye klarer politisk styring etter krigen, at kommunene la til rette og at OBOS bygget boliger med støtte av Husbanken til lav rente.

En av hennes forslag er at fellesskapet må ta et langt mer aktivt ansvar for boligbyggingen, blant annet gjennom kommunale tomteselskap, som kjøper opp arealer, anlegger vei, vann, kloakk og selger ferdigregulerte tomter videre til private utbyggere.

Må ikke få sko seg

Dette er ikke fremmed for LOs Kristian Tangen. Han mener politikerne må ta et større ansvar, at utleie må forvaltes av kommunene og at private ikke må få sko seg slik som i dag. Han vil også vurdere en lovfesting av kommunenes ansvar, for å få til en nødvendig utbyggingstakt. Dette med tomteselskap er han åpen for, men vil gjerne ha det utredet nærmere. Det gjelder spørsmål som hvor de skal etableres.

- Slike selskaper krever kompetanse og kan bli en risikosport, mener han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy