- Høyresiden undergraver kvinnenes betydning

Anette Trettebergstuen (Ap) mener opposisjonen undergraver betydningen av kvinners deltakelse i arbeidslivet.

2013031208462920131216220332

anders.sandbu@anb.no

– Mange tror det er på grunn av oljen det går så bra i Norge. Det er feil. Det er kvinners deltakelse i arbeidslivet som er vår mest verdifulle ressurs. Hadde norske kvinner jobbet like mye som gjennomsnittet i OECD-land, ville vi tapt like mye som hele oljefondet, sier Aps arbeidspolitiske talskvinne Anette Trettebergstuen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

For fjerde kvartal 2012 var 68,1 prosent kvinner sysselsatt i Norge, viser SSBs siste arbeidskraftundersøkelse.

Trettebergstuen mener opposisjonspartiene ikke tar inn over seg framtidas behov for arbeidskraft i Norge.

– Perspektivmeldinga viser klart og tydelig at dersom vi også i framtida skal ha et godt velferdssystem for alle må flere jobbe, flere må jobbe fulltid og lengre i livet. Når Krf sammen med Høyre og Frp til stadighet foreslår å innføre ordninger som oppfordrer kvinner til ikke å jobbe, har de ikke tatt dette inn over seg. På den måten undergraver de sakte men sikkert hele bærekraften i vårt felles sikkerhetsnett, sier hun.

Halvering

Hun gleder seg over nye Nav-tall som viser en halvering i antall kontantstøttemottakere. Per desember 2012 mottok 15 800 personer kontantstøtte, mot 30 100 på samme tidspunkt i fjor. En av årsakene til nedgangen er at flere barn i kontantstøttealder har fått heltidsplass i barnehage. Men utviklingen er ikke opposisjonens fortjeneste, mener Ap.

– Senest i budsjettbehandlingen i desember kom det en rekke forslag fra de borgerlige partiene, slik som utradering av pappakvoten, kutt i midler mot ufrivillig deltid, ingen makspris på barnehage og økt kontantstøtte, påpeker hun.

Barna viktigst

Frps familiepolitiske talskvinne, Solveig Horne, kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Frp er klar over hvor viktig det er å få flere kvinner ut i arbeidslivet. Men familiene skal ha valgfrihet når det er små barn inne i bildet. Foreldre skal anerkjennes også for andre valg enn det å være i jobb. Som tiltak for å styrke arbeidsdeltakelsen, ønsker Frp heller flere hele stilinger for nyutdannede, påpeker hun.

KrFs familiepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke er klar på at hensynet til barna er viktigst.

– For det første mener vi at moderne kvinner skal kunne gjøre frie valg. Trettebergstuen er mer opptatt av arbeidslivet enn barnas ve og vel. 5 prosent av norske barn får i dag behandling hos psykisk helsevern, og vi ser en eksplosiv vekst i barnevernet. Man skal være en ganske beinhard sosialist for å påstå at norske foreldre bruker for mye tid med barna sine. Vårt utgangspunkt er å gi barna en trygg oppvekst. Dette er nøkkelen i velferdspolitikken.(ANB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy