JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Høyresiden undergraver kvinnenes betydning

Anette Trettebergstuen (Ap) mener opposisjonen undergraver betydningen av kvinners deltakelse i arbeidslivet.

2013031208462920131216220332

anders.sandbu@anb.no

– Mange tror det er på grunn av oljen det går så bra i Norge. Det er feil. Det er kvinners deltakelse i arbeidslivet som er vår mest verdifulle ressurs. Hadde norske kvinner jobbet like mye som gjennomsnittet i OECD-land, ville vi tapt like mye som hele oljefondet, sier Aps arbeidspolitiske talskvinne Anette Trettebergstuen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

For fjerde kvartal 2012 var 68,1 prosent kvinner sysselsatt i Norge, viser SSBs siste arbeidskraftundersøkelse.

Trettebergstuen mener opposisjonspartiene ikke tar inn over seg framtidas behov for arbeidskraft i Norge.

– Perspektivmeldinga viser klart og tydelig at dersom vi også i framtida skal ha et godt velferdssystem for alle må flere jobbe, flere må jobbe fulltid og lengre i livet. Når Krf sammen med Høyre og Frp til stadighet foreslår å innføre ordninger som oppfordrer kvinner til ikke å jobbe, har de ikke tatt dette inn over seg. På den måten undergraver de sakte men sikkert hele bærekraften i vårt felles sikkerhetsnett, sier hun.

Halvering

Hun gleder seg over nye Nav-tall som viser en halvering i antall kontantstøttemottakere. Per desember 2012 mottok 15 800 personer kontantstøtte, mot 30 100 på samme tidspunkt i fjor. En av årsakene til nedgangen er at flere barn i kontantstøttealder har fått heltidsplass i barnehage. Men utviklingen er ikke opposisjonens fortjeneste, mener Ap.

– Senest i budsjettbehandlingen i desember kom det en rekke forslag fra de borgerlige partiene, slik som utradering av pappakvoten, kutt i midler mot ufrivillig deltid, ingen makspris på barnehage og økt kontantstøtte, påpeker hun.

Barna viktigst

Frps familiepolitiske talskvinne, Solveig Horne, kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Frp er klar over hvor viktig det er å få flere kvinner ut i arbeidslivet. Men familiene skal ha valgfrihet når det er små barn inne i bildet. Foreldre skal anerkjennes også for andre valg enn det å være i jobb. Som tiltak for å styrke arbeidsdeltakelsen, ønsker Frp heller flere hele stilinger for nyutdannede, påpeker hun.

KrFs familiepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke er klar på at hensynet til barna er viktigst.

– For det første mener vi at moderne kvinner skal kunne gjøre frie valg. Trettebergstuen er mer opptatt av arbeidslivet enn barnas ve og vel. 5 prosent av norske barn får i dag behandling hos psykisk helsevern, og vi ser en eksplosiv vekst i barnevernet. Man skal være en ganske beinhard sosialist for å påstå at norske foreldre bruker for mye tid med barna sine. Vårt utgangspunkt er å gi barna en trygg oppvekst. Dette er nøkkelen i velferdspolitikken.(ANB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy