JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen vil lovfeste bemanningen i barnehagene

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen brukte barnehagedagen til å avsløre at regjeringen vil foreslå å lovfeste en minimumsnorm for barnehagebemanning.

2013031219301220131216220410

per.flakstad@fagforbundet.no

I barnehagemeldingen som regjeringen legger fram neste fredag, vil den foreslå å lovfeste at det skal være minst en voksen per tre barn for dem under tre år, og minst en voksen per seks barn i avdelinger for tre- til seksåringer i barnehagen.

Dette er helt i tråd med Øye-utvalgets konklusjon, og i tråd med kravene fra de ansattes organisasjoner og fra Foreldreutvalget for barnehager.

Hvis lovforslaget blir vedtatt av Stortinget, skal det etter planen tre i kraft fra 2020.

– Noen synes kanskje dette er langt fram i tid, men vi mangler blant annet 1800 ansatte for å oppfylle normen, og vi må ha både rekruttering og finansiering på plass, slik at kommunene har forutsetninger til å oppfylle lovens krav når den trer i kraft, sa Kristin Halvorsen da hun besøkte Kongleveien barnehage på Nesodden i dag.

Fornøyd

– Vi er godt fornøyd, sier Mette Henriksen Aas som er leder i Fagforbundets Seksjon kirke, kultur og oppvekst.

– En bemanningsnorm som sikrer nok voksne, slik at barn får den tryggheten de skal ha, og at det er tid til å se hvert enkelt individ, er helt i tråd med våre holdninger og innspill til barnehagemeldingen, sier hun.

– Det er jo nettopp de ansatte som representerer kvaliteten i barnehagene, legger hun til.

– Vi ønsker oss også noen krav i forhold til de ansattes kompetanse, at de voksne vi finner i barnehagene har en pedagogisk utdanning eller en fagutdanning som barne- og ungdomsarbeidere. Men nå gleder vi oss over dette. Så får vi se hva resten av barnehagemeldingen inneholder, og ta det videre derfra, sier Henriksen Aas.

Framtidas barnehage

– Vi har hatt en kraftig barnehageutbygging de siste årene, antall barn i barnehage har økt kraftig, og tiden de er i barnehagen har også økt. Gjennom hele dette løpet har vi klart å opprettholde kvaliteten, og det synes jeg er veldig godt gjort av alle de ansatte som har lagt ned en stor innsats, sa Kristin Halvorsen.

– Men nå er det på tide å se framover mot framtidas barnehage. Og det er det vi gjør med denne meldingen.

Vil virke før 2020

Kunnskapsministeren har merket seg at flere kommuner har begynt å knipe på barnehagebudsjettene. I Oslo har byrådet for eksempel sagt opp avtalen med organisasjonene om bemanningsnorm, noe som førte til store protester i fjor høst.

Kristin Halvorsen tror kommunene kommer til å ta det tydelige signalet som en lovfestet bemanningsnorm vil gi.

– Jeg tror ikke kommunene tar sjansen på å kutte i barnehagebudsjettene og skyve en kjemperegning foran seg. Slik sett tror jeg denne loven vil begynne å virke før den blir iverksatt i 2020, sier hun.

Trenger valgseier

Stortinget kommer ikke til å rekke å vedta en lov om bemanningsnorm i denne stortingsperioden. Først må meldingen legges fram, så skal den på høring og deretter skal den komitébehandles i Stortinget.

– Dette er et kontroversielt lovforslag, som flere av partiene vil være uenig i. Det blir derfor spennende å følge med på behandlingen i Stortinget, sier Halvorsen.

– Betyr det også at dere må ha et fortsatt rødgrønt flertall på Stortinget i neste periode for å være helt sikre på at bemanningsnormen blir vedtatt?

– For å være helt sikre, trenger vi en valgseier, ja, sier Kristin Halvorsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy