Regjeringen vil lovfeste bemanningen i barnehagene

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen brukte barnehagedagen til å avsløre at regjeringen vil foreslå å lovfeste en minimumsnorm for barnehagebemanning.

2013031219301220131216220410

per.flakstad@fagforbundet.no

I barnehagemeldingen som regjeringen legger fram neste fredag, vil den foreslå å lovfeste at det skal være minst en voksen per tre barn for dem under tre år, og minst en voksen per seks barn i avdelinger for tre- til seksåringer i barnehagen.

Dette er helt i tråd med Øye-utvalgets konklusjon, og i tråd med kravene fra de ansattes organisasjoner og fra Foreldreutvalget for barnehager.

Hvis lovforslaget blir vedtatt av Stortinget, skal det etter planen tre i kraft fra 2020.

– Noen synes kanskje dette er langt fram i tid, men vi mangler blant annet 1800 ansatte for å oppfylle normen, og vi må ha både rekruttering og finansiering på plass, slik at kommunene har forutsetninger til å oppfylle lovens krav når den trer i kraft, sa Kristin Halvorsen da hun besøkte Kongleveien barnehage på Nesodden i dag.

Fornøyd

– Vi er godt fornøyd, sier Mette Henriksen Aas som er leder i Fagforbundets Seksjon kirke, kultur og oppvekst.

– En bemanningsnorm som sikrer nok voksne, slik at barn får den tryggheten de skal ha, og at det er tid til å se hvert enkelt individ, er helt i tråd med våre holdninger og innspill til barnehagemeldingen, sier hun.

– Det er jo nettopp de ansatte som representerer kvaliteten i barnehagene, legger hun til.

– Vi ønsker oss også noen krav i forhold til de ansattes kompetanse, at de voksne vi finner i barnehagene har en pedagogisk utdanning eller en fagutdanning som barne- og ungdomsarbeidere. Men nå gleder vi oss over dette. Så får vi se hva resten av barnehagemeldingen inneholder, og ta det videre derfra, sier Henriksen Aas.

Framtidas barnehage

– Vi har hatt en kraftig barnehageutbygging de siste årene, antall barn i barnehage har økt kraftig, og tiden de er i barnehagen har også økt. Gjennom hele dette løpet har vi klart å opprettholde kvaliteten, og det synes jeg er veldig godt gjort av alle de ansatte som har lagt ned en stor innsats, sa Kristin Halvorsen.

– Men nå er det på tide å se framover mot framtidas barnehage. Og det er det vi gjør med denne meldingen.

Vil virke før 2020

Kunnskapsministeren har merket seg at flere kommuner har begynt å knipe på barnehagebudsjettene. I Oslo har byrådet for eksempel sagt opp avtalen med organisasjonene om bemanningsnorm, noe som førte til store protester i fjor høst.

Kristin Halvorsen tror kommunene kommer til å ta det tydelige signalet som en lovfestet bemanningsnorm vil gi.

– Jeg tror ikke kommunene tar sjansen på å kutte i barnehagebudsjettene og skyve en kjemperegning foran seg. Slik sett tror jeg denne loven vil begynne å virke før den blir iverksatt i 2020, sier hun.

Trenger valgseier

Stortinget kommer ikke til å rekke å vedta en lov om bemanningsnorm i denne stortingsperioden. Først må meldingen legges fram, så skal den på høring og deretter skal den komitébehandles i Stortinget.

– Dette er et kontroversielt lovforslag, som flere av partiene vil være uenig i. Det blir derfor spennende å følge med på behandlingen i Stortinget, sier Halvorsen.

– Betyr det også at dere må ha et fortsatt rødgrønt flertall på Stortinget i neste periode for å være helt sikre på at bemanningsnormen blir vedtatt?

– For å være helt sikre, trenger vi en valgseier, ja, sier Kristin Halvorsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy