JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meningsløse oppsigelser av erfarne ansatte

Beboerne er de samme, lokalene er det samme og virksomheten er den samme. Bare de ansatte byttes ut når Oslo kommune overtar driften av et hybelhus i Oslo.

2013031914520620131216220912

nina.hanssen@lomedia.no

Fagforbundet i Oslo har innkalt bydelsdirektøren i St. Hanshaugen og Kirkens Bymisjon til drøftingsmøte førstkommende fredag etter at alle ansatte ved et botilbud for narkomane med psykiatriske lidelser fikk sparken. De tillitsvalgte mener dette er en virksomhetsoverdragelse.

Klokken 11 på fredag vil tillitsvalgtes i Fagforbundet i Oslo drøfte overdragelsen av Scharndorffsgate 4 fra Kirkens Bymisjon til Oslo Kommune. Fagforbundet har innkalt til et såkalt 16-5-møte der de vil drøfte overdragelsen.

Rekommunalisering

Fra 1.mai skal Oslo kommune selv overta driften av tilbudet som Kirkens Bymisjon har drevet i flere år. Driften fortsetter i de samme lokalene, med de samme beboerne og med det samme tilbudet.

Alle de ti nåværende ansatte ved botilbudet i Scharndorffsgate 4 i Bydel St Hanshaugen har fått oppsigelse. I stedet blir de oppfordret til å søke på de fem heltidsstillingene som kommunen har utlyst. De som taper på denne rekommunaliseringen er de ansatte. Fagforbundet mener at dette er en virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiløjøloven.

Ved en virksomhetsoverdragelse har de ansatte hatt rett til å stå i stillingene. Fagforbundet mener oppsigelsene er et brudd loven og har sendt brev til både Kirkens bymisjon og Oslo kommune. Leder av Fagforbundet ikke-kommersielle Private virksomheter avd. 607, Unni Svendsen, bekrefter protesten. Syv av de ansatte som nå har mistet jobben er organisert i Fagforbundet.

Færre tvangsinnleggelser

– Jeg er skuffet over at politikerne i bydelen behandler de ideelle frivillige organisasjonene på denne måten. Kirken Bymisjon har gjort en god jobb i denne boligen og gitt mange brukere som tidligere aldri har hatt en bolig, et hjem. Lengden på de tvangsinnleggelser som beboere har hatt er redusert med mer enn 50 prosent.

Scharndorffsgate 4 er et botilbud for narkomane med psykiatrisk diagnose. Det stilles små krav til beboerne, men det er tilsyn hele døgnet.

Da kommunen bestemte seg for overta, var Kirkens Bymisjon overbevist om at dette var en virksomhetsoverdragelse. Det virker nesten som om politikerne ikke helt har visst hva de har vedtatt, sier Svendsen.

– Jeg er særlig skuffet over de rødgrønne som jeg trodde var på arbeidstakernes side, sier hun. Svendsen mener situasjonen for de ansatte er uholdbar og er glad for at Fagforbundet i Oslo nå skal ha drøftingsmøte med partene.

Dyktig stab

I stedet for å la de ansatte følge med over, krever Bydel St. Hanshaugen at de tidligere ansatte søker jobbene sine på nytt. Ingen av brukerne i de 11 leilighetene vil bli rammet av overtakelsen men det blir sannsynligvis stor utskifting av de ansatte. Etter det vi erfarer er det stor frustrasjon blant ansatte som alle har fått oppsigelsesbrevet. Det er kun daglig leder av botilbudet, Svein Roald Rogmo, som ikke har fått oppsigelse. Han kan ikke forstå at Oslo kommune velger å utlyse stillingene i stedet for å overta de ansatte.

– Vi har veldig spreke, dynamiske og erfarne medarbeidere her som har bygd opp et godt forhold til brukerne. Å si opp så dyktige ansatte som har gjort en strålende jobb er meningsløst. Jeg tror ikke Oslo kommune kan få inn en bedre stab, sier han som har hatt det daglige ansvaret for bedriften på vegne av Kirkens Bymisjon.

Remvik forstår frustrasjonen

Oddrun Remvik i Bymisjonen sier at organisasjonen ikke vil saksøke Oslo kommune, men støtter Fagforbundet hvis de går til sak. Oddrun Remvik, tidligere leder i LO-forbundet FO, er nå direktør i den avdelingen i Kirkens Bymisjon som har ansvar for boligene. Hun sier at dette har vært en veldig tøff sak, og forstår frustrasjonen til de ansatte ved Schandorffsgate 4 som nå har fått oppsigelsesbrev.

– Da Oslo Kommune vedtok å overta tok vi det for gitt at dette var en virksomhetsoverdragelse ettersom vi også i vårt første møte med Bydel St. Hanshaugen var enige om det. Remvik ble svært overrasket da kontrabeskjeden kom.

Tror bymisjonen tilbyr jobb

– I vårt styrevedtak fra 6.februar i år beklager vi at Oslo kommune ikke anser overføringen som en virksomhetsoverdragelse. Men vi går ikke til sak. I vårt styrevedtak heter det videre at «Styret velger etter en samlet vurdering å ikke gå til søksmål mot Oslo Kommune, men SKBO vil tre inn som partshjelper dersom ansattes organisasjoner beslutter å gå til slikt søksmål».

Bydelsdirektør Ellen Oldereid i St. Hanshaugen står fast på at dette ikke er en virksomhetsoverdragelse. Dette vil hun gjenta på drøftingsmøte med Fagforbundet fredag.

– Dette er komplisert juss, men våre jurister har gått nøye igjennom dette. Konklusjonen vår er at dette ikke er en virksomhetsoverdragelse. Blant annet er det Oslo kommune som eier bygården det er snakk om, sier hun. Oldereid mener det har vært en ryddig prosess og ser fram til at kommunen starter på nytt 1.mai. Hun sier at det også er vanlig prosedyre å utlyse stillinger slik at alle søkere står likt.

– Vi oppfordret de som jobbet der til å søke og har nå vært igjennom flere intervjurunder og er klar for å ansette. Hele 30 personer har søkt på jobbene og det er mange kvalifiserte søkere. Jeg er ikke bekymret for bemanningen. Vi vil ha likt antall årsverk som før. Jeg er sikker på at Kirkens Bymisjon også har tilbud til de som da fortsatt ikke har jobb etter 1.mai, sier hun. Ellen Oldereid forsto at Kirkens Bymisjon mente dette var en virksomhetsoverdragelse, men valgte ikke å gå videre med saken i retten.

I fjor vedtok bydel St. Hanshaugen ikke å konkurranseutsette driften av et botilbud for narkomane med psykiatriske lidelser videre, men fortsette driften som en kommunal virksomhet. Bydelen har avvist at dette er virksomhetsoverdragelse. Men det er faktisk kapittel 16 i arbeidsmiljøloven

Kapittel 16. Arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse Ǥ 16-1. Hva kapitlet omfatter

(1) Dette kapittel kommer til anvendelse ved overdragelse av en virksomhet eller del av virksomhet til en annen arbeidsgiver. Med overdragelse menes overføring av en selvstendig enhet som beholder sin identitet etter overføringen.» Virksomheten fortsetter med samme klientell, samme virksomhet og samme lokaler. Det er ikke tvil om at lovens bokstav: «en selvstendig enhet som beholder sin identitet etter overføringen», er oppfylt.

Da gjelder:Ǥ 16-4. Vern mot oppsigelse

(1) Overdragelse av virksomhet til annen arbeidsgiver er ikke i seg selv grunn for oppsigelse eller avskjed fra tidligere eller ny arbeidsgiver.

(2) Dersom arbeidsavtale eller arbeidsforhold opphører fordi skifte av arbeidsgiver medfører vesentlige endringer i arbeidsvilkårene til skade for arbeidstaker, anses opphøret som en følge av arbeidsgivers forhold.»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy